30.1.2009
Jan Hrabal, David Lukeš

Cenné tři body! Pardubice zastavily českobudějovický rozlet

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Skvělá práce! Hokejisté HC Moeller Pardubice dokázali vyhrát na ledě Českých Budějovic přestože museli dotahovat dvě jednogólová vedení soupeře. Východočechům se povedla třetí třetina, kterou vyhráli 2:0. O všechny góly Pardubic se postarala druhá formace, skvělý výkon v brance podal Ján Lašák. Mountfield po pěti výhrách v řadě prohrál.

O2 extraliga, 46. kolo, pátek 30.1.2009, Budvar Aréna

České Budějovice

Dynamo Pardubice

2:3
1:1, 1:0, 0:2
Branky a nahrávky: 1:37 Gulaš (Duda), 23:03 Gulaš (Melichárek, Duda) – 14:46 Koukal (Nakládal), 46:08 Havíř (Koukal, Kolář I), 52:21 Starý (Kolář I). Rozhodčí: Fraňo – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 6116. Střely na branku: 46:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
České Budějovice: Kovář – Gřegořek, Mucha, Vydarený, Ptáček, Toman, Sičák, Posmyk, Poživil – Veselý, Huml, Kůrka – Melichárek, Duda, Gulaš – Hudec, Vak, Mertl – Hřebejk, Šimánek, Kuchejda. Trenéři: Jan Tlačil a Milan Kupka.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Zukal, Lojek – Cetkovský, Semorád, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Rákos, Blažek, Somík – Nahodil, Zahradník, Klejna. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

V pardubické sestavě chyběli absentující útočníci Michal Tvrdík a Tomáš Divíšek. Moelleru tak na jihu Čech pomohli dva forvardi z Třebíče: Petr Zahradník, jenž za Pardubice nastoupil k jednomu extraligovému utkání v sezoně 2006/2007, a Lukáš Nahodil. Oba byli připraveni naskočit do zápasu ve čtvrté formaci.

Na sporný Gulašův gól odpověděl Petr Koukal

Zápas začal pro domácí podobně jako ten minulý v Budvar Aréně. Už v čase 1:37 vyjel z rohu Milan Gulaš, dostal se kličkou na kruh a poslal puk na Lašáka. Nahození mladého Jihočecha skončila po sérii tečí za čárou. Dobrou práci odvedl při prvním gólu utkání na brankovišti Duda, který clonil slovenskému gólmanovi – 1:0. Hosté se dožadovali odpískání hry v brankovišti v podání Dudy, ale u sudího Fraňa neuspěli.

Tento moment rozlil mnoho zlé krve mezi oba týmy. Pardubičtí hodně přitvrdili a odnesl to nejprve Toman, který musel odejít na ošetřovnu, a pak také David Kuchejda, jenž zamířil s ošklivým zraněním kolene rovnou na vyšetření do nemocnice.

Domácí byli v úvodu duelu aktivnější a Moeller poprvé ohrozil gólmana Kováře až v 9. minutě. Moeller počáteční tlak soupeře už po gólu ustál a hra se postupně začala srovnávat. Brzy se vyrovnalo i skóre. V 15. minutě se trefil Petr Koukal, když tečoval Nakládalovu střelu za Kovářova záda – 1:1.

Mountfield podruhé v zápase vedl

Druhá část začala vyloučením Veselého a dvojnásobnou výhodou hostů. Šestačtyřicet sekund přesilovky pět na tři Moeller nevyužil, ale v dohrávané výhodě už před Kovářem zahřmělo. Nakládal si najel od modré na zadní tyčku, ale jeho pokus proletěl těsně nad horní tyčkou. Hned poté ujížděl Veselý z trestné lavice, ale chyběla mu rychlost. Lašák jeho pokus snadno kryl.

Domácí to nemuselo mrzet, neboť se mohli radovat hned poté. Ve 24. minutě zavařila hutnou kaši v útočném pásmu Dudova formace a na konci tlaku byl u levé tyče Milan Gulaš, který doklepl puk do odkryté branky – 2:1.

Hra ani náhodou neztratila tempo a téměř vyprodaná hala stále sledovala nadprůměrný zápas. Perné chvilky si hosté zažili ve 32. minutě při vyloučení Nakládala. Duda propasíroval zpoza branky puk do brankoviště za záda Lašáka. Pár vteřin si kus gumy laškovně poskakoval po brankové čáře, aby ho nakonec hosté dokázali odpálit do bezpečí.

Psychicky odolné hosty to nezaskočilo a ke konci druhé třetiny hrozili zase oni. Před druhou sirénou se do zakončení prodral útočník Jan Kolář a vzápětí Petr Čáslava, ovšem Jakub Kovář si připsal dva perfektní zákroky.

David Havíř srovnal, kanonýr Jan Starý pak rozhodl

Do třetí třetiny nastoupil lépe nabuzený Mountfield. Už v její 18. vteřině orazítkoval tyč Lašákovy branky Toman. Vzápětí ale na druhé straně upaloval sám na Kováře Jan Starý, zakončení se mu ale nepovedlo.

Dramatickou zápletku přinesla až 47. minuta a to poněkud nenápadně. Do útočné třetiny vlétl Petr Koukal, vybídl křižně Davida Havíře, který překonal Kováře, jenž se v tu chvíli přesouval a nedokázal dostatečně zareagovat – 2:2.

Kdo čekal na prodloužení, zle se mýlil. Odpovědí na vyrovnání hostů byl otevřený hokej. Nejprve nechal vyniknout Lašáka Melichárek, vzápětí na druhé straně Rákos Kováře. Klíčový moment se nakonec na svět vynořil v 53. minutě. Tlak Moelleru vyplnění ostřelováním Kovářovy branky ukončil přesnou ranou do odkryté jihočeské svatyně Jan Starý – 2:3.

To byla těžká rána do sebevědomí Jihočechů, ti přesto napnuly zbytky sil k vyrovnání. Zpytují svědomí zejména za čas 53:55, kdy Gulaš po výborném vybídnutí Dudy v nájezdu trefil jen tyč a z následné dorážky ze dvou metrů nedokázal Lašáka překonat Toman. Ten trefil jen fantasticky vymrštěnou lapačku ležícího brankáře hostí. Hra ubíhala za narůstajícího tlaku Mountfieldu samospádem do posledních minut.

V těch se paradoxně dostali do zakončení hosté, neboť Jihočeši vrhli vabank všechno do útoku. Přestože Pivko a Semorád ujížděli v posledních vteřinách sami na Kováře, pohnout skóre už nedokázali. Moc je to mrzet nemuselo, neboť Pardubičtí, byť mají již play off prakticky zajištěné, odehráli zápas ve vysokém tempu, a nakonec se k nim i štěstí otočili čelem. Z jihu Čech si tak odvážejí všechny tři body.

Ohlasy po utkání

Jan Tlačil (HC Mountfield České Budějovice): „Vyšel nám aktivní vstup do zápasu, měli jsme dobrý pohyb a zaslouženě šli do vedení. Ve druhé třetině jsme trochu lehkovážně propásli některé šance a začali vyrábět chyby, ve kterých jsme pokračovali i ve třetím dějství a nabídli tím soupeři možnost otočit výsledek. Trochu se nám lepila smůla na hokejky, několikrát se puk točil v pardubickém brankovišti.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Čekali jsme smršť ze strany soupeře a to se potvrdilo. Při vedoucím gólu Českých Budějovic jsme však cítili křivdu, podle nás tam byl faul na gólmana a postavení útočícího hráče v brankovišti. Tato situace nás pozitivně nakopla, začali jsme víc bruslit a dokázali vyrovnat. Ve druhé třetině jsme se ještě víc osmělovali dopředu, měli jsme tutovku v přesilovce, ale bohužel nám nevyšel ani nájezd dva na jednoho. Zápas gradoval ve třetí třetině, domácí měli tlak a my se spoléhali na protiútoky. Jsme rádi, že se nám podařilo otočit stav, mužstvo bojovalo a podržel nás gólman Lašák.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 22. 9. 2008
PCE - CEB
2:1
20. kolo, 30. 10. 2008
CEB - PCE
3:0
33. kolo, 23. 12. 2008
PCE - CEB
3:1
46. kolo, 30. 1. 2009
CEB - PCE
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 44 2
Obránci G A +/- TM
David Havíř 1 0 2 0
Jakub Nakládal 0 1 2 4
Jan Kolář 0 0 0 0
Martin Lojek 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Jan Snopek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 1 2 2
Jan Starý 1 0 2 2
Jan Kolář 0 2 2 0
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Petr Zahradník 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 -1 2
Jiří Cetkovský 0 0 -1 0
Jan Semorád 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube