16.1.2009
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

Moeller dohnal dvoubrankové manko, proti Liberci bere bod

PARDUBICE — Hokejisté HC Moeller Pardubice prohráli v dnešním utkání 42. kola naší nejvyšší soutěže s Libercem 2:3 po prodloužení. Východočeši inkasovali po brance v prvních dvou třetinách, v té třetí dokázali srovnat na 2:2, ale v prodloužení urval extra bod navíc soupeř ze severu Čech.

O2 extraliga, 42. kolo, pátek 16.1.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

2:3p
0:1, 0:1, 2:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 48:17 Pivko (Divíšek) – 6:46 Nedvěd (Klimenta), 24:17 Nedorost (Derner, Žabka), 62:15 Šachl. Rozhodčí: Šindler, Clässon (Švéd.) – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:9. Využití: 0:1. Diváci: 9525. Střely na branku: 36:43. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3. Nejlepší hráči: Ján Lašák – Petr Nedvěd.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Tvrdík (8:53 Semorád), Pucher, Somík – Klejna, Zohorna, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Bílí Tygři Liberec: Fikrt – Moravec, Jiruš, Derner, Žabka, Modrý, Zíb, Kolmann, Vantuch – Šimánek, Kašpařík, Podkonický – Klimenta, P. Nedvěd, Nedorost – Bartovič, Blatný, Šachl – Pabiška, Dušek, Pletka. Trenéři: Filip Pešán, Jaroslav Nedvěd a Miroslav Kapoun.

Komentář

Úvodní část přinesla rozčarování, nebezpečnější byl Liberec

Očekávaný nápor domácích barev ukončil pěkným křížným pasem Tvrdík hledající Somíka, jenž v dobré příležitosti netrefil branku. Liberečtí se do prvního náznaku šance dostali až ve čtvrté minutě hry, kdy mohli na osamoceného obránce postupovat Kašpařík se Šimánkem. Prve jmenovaný ovšem nešťastným zpracováním puku vystavil spoluhráče do ofsajdu a bylo po šanci.

Do zápisu utkání se vzápětí uvedl menším trestem kapitán hostí Petr Nedvěd, který jakoby si na trestné lavici připravil smrtící útok a ten také hned po návratu z ní úspěšně realizoval. Po hrubce Koláře II v rozehrávce nejprve nezakončil přesně Kašpařík, jenže jen o pár vteřin se stejný bek Moelleru nechal vyškolit Nedvědem a ostřílený centr poslal kotouč neomylně do horního růžku Lašákovy branky – 0:1.

Další smolný moment pro domácí na sebe nenechal dlouho čekat. Tvrdík se pěknou přímočarou akcí proháčkoval až před Fikrta, ale v pádu se zranil a na ledě se již v dalším průběhu zápasu neobjevil. Mezitím mohli Tygři ve své přesilovce přidat druhou branku, proti byl ale Ján Lašák, jenž nejprve zlikvidoval teč Podkonického a chvíli na to i Klimentův švih z mezikruží. V závěru dostaly Pardubice možnost hrát 100 vteřin ve dvojnásobné početní výhodě, jediným výsledkem byl ale samostatný nájezd Kašpaříka a vlna nevole z řad publika.

Tygři odskočili na rozdíl dvou branek

Urputný hokej o každou píď ledu pokračoval i ve druhé pasáži hry, kde se zejména pardubičtí hráči topili ve vlnách nepřesností. Tygři působili když už nic, tak alespoň méně nervózně a záhy se mohli i znovu radovat. Lašák vykopl před sebe střelu od modré čáry a projektil dorážejícího Dernera ještě těsně před pardubickou brankou lízl čepelí Václav Nedorost – 0:2.

Nepohodu domácího celku věrně dokumentovala následná situace, kdy se sice Divíškova formace dostala do tlaku, ale místo šance přišel rychlý kontr a hasící faul Snopka. V početní převaze visel další gól ve vzduchu po možnosti pohodlné dorážky v podání Šachla, ten ale jednoznačnou šancí pohrdl a zakončil pouze do pardubického gólmana. Ján Lašák si skutečně na nedostatek práce nemohl stěžovat, se štěstím zabránil další brance špičkou betonu po střele Blatného ze dvou metrů.

Šanci vrátit se do utkání dostal Moeller po faulu Blatného a následnou přesilovku “vylepšil” hned po buly Nedvěd, který zasáhl holí v obličeji Koukala. Jenže ani bez sedmi vteřin plné dvě minuty královské výhody Moelleru nestačily. Nejisté kombinace na modré čáře, statické rozestavení hráčů a dominantní Tygři v mlýnici před brankou, to byly hlavní atributy promrhané šance. Liberec dostal krátce po ubráněném oslabení k dispozici po sekání Havíře a Nakládala možnost vyzkoušet si tuto herní situaci v opačném gardu. Krom nastřelené tyče po Zíbově pumelici se ale ani hosté nijak výrazněji prosadit nedokázali.

Pardubice se přeci jen probudily a dovedly zápas do prodloužení

Rychle snížit, to byl jediný cíl Moelleru před startem třetí části a šance k tomu skutečně byla. Peter Pucher si obhodil na útočné modré protihráče a ideálním pasem vysunul Koláře za libereckou obranu. Produktivní útočník ovšem tak dlouho otálel se zakončením akce, až ho zezadu obral o kotouč vracející se Zíb. Na druhé straně mohl zřejmou definitivu vystavit Nedvěd, který po pasu Nedorosta usměrňoval touš v brankovišti, ale lehce vyveden z rovnováhy nedokázal zakončit přesně.

Když už tomu snad téměř nikdo nevěřil, přišlo bleskové snížení Pardubic jak příchod bouřky v parném létě. Divíšek se dokázal natlačit před Fikrta, který jeho bekhendový pokus pouze vyrazil na hůl Libora Pivka a ten snadnou dorážkou zahřál zachmuřené diváky – 1:2. Najednou byl Moelleru plný led a Somík po Pivkově pasu mohl dokonce vyrovnat! Stopku jeho blafáku ovšem vystavil bezchybným zákrokem Fikrt.

Další šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Nedvěd se potřetí v zápase poroučel za katr a Moeller sehrál první přesilovku, ve které bylo hostům skutečně horko. Píšovu ránu po rychlé kombinaci ale dokázal Fikrt ztlumit tělem a po individuální akci Koláře dělily Starého jen centimetry od možnosti přetavit přihrávku ve vyrovnání. Liberec ovšem trpělivě čekal na svou šanci a dočkal se. Rychlík Bartovič se hnal sám na Lašáka a Čáslava v obranném zákroku sice trefil nejdříve puk, ale holí podtrhl následně i protihráče a verdikt sudích byl jasný – trestné střílení.

K exekuci penalty se postavil specialista na tuto disciplínu Václav Pletka, zkusil kličku do bekhendu, ale kotouči v cestě za brankovou čáru zabránil včas vystrčený beton Lašáka. Závěr základní hrací doby se neúprosně blížil a tlak Pardubic narůstal. Vteřinu před vypršením trestu Dernera se odrazila rána Koukala od zadního mantinelu přímo na hůl Starého a ten pohotově poslal z úhlu kotouč za brankovou čáru – 2:2. V poslední minutě měl ještě možnost strhnout vedení na stranu Pardubic Libor Pivko, ale Fikrt dvěma zásahy dovedl zápas až do prodloužení.

Prodloužená se hrála pouze dvě minuty, o vítězi rozhodl Šachl

O tom, že se domácí ani podruhé v řadě nedočkají na domácím ledě vítězného prodloužení, rozhodl přesnou střelou do horního růžku hned po dvou minutách Petr Šachl. Ke smůle Pardubic byl pár vteřinek před vítěznou akcí Liberce zasažen bolestivě pukem Starý a hosté tak mohli pohodlně rozehrát vítězné přečíslení.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Soupeř potvrdil, že má teď velmi dobrou formu. Velice dobře bruslil, dobře bránil střední pásmo a tak jsme dvě třetiny měli potíže dostat se do šancí. Vyústilo to v naše trápení v přesilovkách, přesto si myslím, že za výkon ve třetí třetině zaslouží pochvalu. V ní jsme hráli s enormním nasazením a byli jsme i blízko k tomu, abychom se dostali do vedení. Bohužel se nám to nepovedlo a v prodloužení jsme měli i trošičku smůly, protože v momentu když se hrálo čtyři na čtyři v našem pásmu byl zraněn Starý takovým způsobem, že nemohl zasáhnout do hry. Byli jsme tak prakticky ve třech a soupeř toho využil.“

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Odehráli jsme velice kvalitní, disciplinované utkání a myslím si, že většinu utkání jsme tahali za delší konec provazu a podařilo se nám nepustit Pardubice do obávaného tlaku. V závěru utkání sice nápor domácích nastal, po důrazu před naší brankou dali dva góly a měli jsme štěstí, že jsme neinkasovali ještě jednou. Prodloužení bylo trošku vabank, ale myslím si, že jsme si ten plusový bod zasloužili.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 2, 7. 8. 2008
LIB - PCE
2:1
3. kolo, 14. 9. 2008
LIB - PCE
1:4
16. kolo, 17. 10. 2008
PCE - LIB
5:2
29. kolo, 4. 12. 2008
LIB - PCE
5:6sn
42. kolo, 16. 1. 2009
PCE - LIB
2:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 63 0 39 3
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 0 1 2
Petr Čáslava 0 0 1 0
Jakub Nakládal 0 0 0 2
Jaroslav Koma 0 0 -1 0
Aleš Píša 0 0 -1 0
David Havíř 0 0 -2 2
Jan Kolář 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 1 0 1 0
Jan Starý 1 0 -1 0
Tomáš Divíšek 0 1 0 0
Petr Koukal 0 1 0 0
Radovan Somík 0 0 0 4
Michal Klejna 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
Tomáš Zohorna 0 0 -1 0
Peter Pucher 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube