11.1.2009
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

Moeller prohrál s Energií, stále ale vede

PARDUBICE — Po pěti zápasech odešli hokejisté HC Moeller Pardubice poraženi. V domácí aréně nestačili na karlovarskou Energii, které podlehli 2:3 v prodloužení. Východočeši přesto nadále vedou extraligy, a to díky Píšově trefě v čase 59:47.

O2 extraliga, 40. kolo, neděle 11.1.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

2:3p
1:1, 0:1, 1:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 18:59 Somík (Snopek, Pivko), 59:47 Píša (Pivko) – 8:55 Košťál (Kumstát, Skuhravý), 24:09 Řezníček (Skuhravý, Košťál), 64:38 Prošek (Skladaný, Pech). Rozhodčí: Kubeš – Bejček, Kabourek. Vyloučení: 3:7, navíc Snopek (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 8930. Střely na branku: 51:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3. Nejlepší hráči: Jan Kolář I – Lukáš Mensator.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma, Lojek – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Zohorna, Tvrdík, Somík – Klejna, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Karlovy Vary: Mensator – Řezníček, Dobroň, Němec, Duben, Prošek, Mudroch, Čutta – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Melenovský, Pech, Skladaný – Procházka, Kristek, Sailer – Zucker, Dej, Zaťovič – Hluchý. Trenéři: Josef Paleček, Mikuláš Antonik a Pavel Kněžický.

Komentář

Nádherný hokej z obou stran, skóre zůstalo smírné

Úvod patřil sebevědomému domácímu celku, který z pozice novopečeného lídra soutěže rozhodně nechtěl o tento post přijít. Jako první zahrozila dvojice Zohorna-Rákos, první čistou šanci měl na své holi ale až Starý. Ten po výborné zadovce od Koukala pálil do branky s přesouvajícím se Mensatorem, jenže gólman Varů i v nelehké pozici dokázal zakročit.

Energie následně přežila své premiérové oslabení a to jakoby hostům vlivo do žil novou mízu. Sólo Melenovského přes celé hřiště ještě ztroskotalo na nepovedené koncovce, ale po akci Kumstáta se odražený kotouč dostal na hůl Košťálovi a hosté slavili – 0:1. Místo rychlého vyrovnání mohlo být brzy ještě hůř. Procházka ideálně zatáhl kotouč za branku a milimetrovou příhrou našel v tandemu Sailera. Lašák ovšem stejně jako proti šanci Zuckera o chvíli později odolal a podržel svůj tým.

Tomu mohl klid vrátit nejdříve střelec posledních kol Libor Pivko, jenže proti jeho přesnému švihu pod víko se vymrštilo rameno Mensatora. Nepochodil ani hračička Michal Tvrdík, jenž se proháčkoval karlovarskou obranou a dvakrát zakončoval z bezprostřední blízkosti. Útočný a velmi pohledný hokej v těchto chvílích gradoval a přispěl k němu i výtečným semaforem Lašák, jenž zneškodnil gólovou ránu Zaťoviče.

Mensator na druhé straně si svou branku snad začaroval, neboť Kolářova teč razítkovala tyč a neprosadil se ani Koukal, který po ideální přihrávce zblízka zakončoval do ze ¾ prázdné branky, ale věřte nebo ne, nedal. Kouzlo zlomil až minutu před přestávkou v přesilové hře Somík, na jehož jemnou teč Snopkovy rány nedosáhl ani gymnasta Mensator – 1:1.

Třetinu plnou emocí vyhráli Západočeši

Na zajímavé okamžiky jsme ani ve druhém dějství nemuseli čekat dlouho. Vedoucí branku měl na holi nejprve Koukal, ale z brankoviště nedokázal procpat puk za brankovou čáru. To Kristek na opačné straně byl sice po parádní akci a kličce úspěšnější, jenže Lašák předtím vychýlil branku ze své pozice. Sudí Kubeš nejprve gól rezolutně uznal, jenže po nátlaku celou situaci konzultoval na videu a pravidla jsou neúprosná – gól platit nemohl. Západočeši toto rozhodnutí těžce nesli a prezentovali se několika nepěknými zákroky. Místo vyloučení Energika se ovšem konalo doslova kompenzační vyloučení Starého a hosté se v přesilovce 5 na 3 vteřinu před jejím vypršením branky zásluhou Řezníčka přeci jen dočkali – 1:2.

Moeller mohl vyrovnat v přesilové hře po faulu vysokou holí v podání Proška a zejména dělovce Koláře chyběl snad jen centimetr – podruhé v utkání totiž zvonila tyč. Hosté se nicméně dostali pod drtivý tlak a dva fauly v rychlém sledu znamenaly výhodu dvou mužů Pardubic v poli na celé dvě minuty. Dvojitá přesilovka ovšem namísto vyrovnání přinesla spíše rozčarování.

Mnohem více ze hry měli pardubičtí ve hře při stejném počtu hráčů a hosté místy své hubené vedení museli hájit doslova zuby nehty. Nejblíže gólovému úspěchu byl zřejmě Divíšek, jenže jeho teči Snopkovy nabídky scházela přesnost. Po faulu Tvrdíka si Energie v závěru zahrála přesilovou hru a málem mohla slavit gól do šatny. Pas dirigenta Řezníčka přijal kapitán Skuhravý a z dobré pozice na pravém kruhu nechal vyniknout Lašáka.

Remízu vystřelil 13 vteřin před koncem Aleš Píša

Moeller ubránil zbytek Tvrdíkova trestu a dokonce vstřelil po chvilce i branku. Somíkův švih zapadl přesně do šibenice, ke smůle Pardubic ale celé akci předcházel odpískaný ofsajd. Domácí přesto nadále pokračovali v útočné aktivitě a Divíškův útok si dokázal připravit hned několik střeleckých pozic. Západočeši se čím dál více bránili jen za cenu zakázaných uvolnění, nebo drobných faulů.

Trestal se až zákrok Čutty holí v obličeji Čáslavy a kýžené vyrovnání měl v následné přesilovce na holi Kolář. Po nezištné přihrávce Starého bohužel pro domácí zamířil nad. Při téměř nepřetržitém tlaku Pardubic hosté de facto rezignovali na útočné snažení a led před Lašákem tak zůstával víceméně neporušený. Další početní výhodu nabídli hosté Moelleru sami, když se snažili náporu odolat pro jistotu hned se šesti bruslaři.

S ubráněným oslabením a přibývajícími minutami rostla víra Energiků v možný úspěch a na hokejkách domácích hráčů bylo čím dál více nervozity. Školáckou chybou v rozehrávce ji nejlépe dokumentoval zkušený Aleš Píša. Stejný hráč se ovšem pasoval do hrdiny posledních okamžiků. V zoufalém posledním náporu Pardubic umocněném hrou bez brankáře se 13 vteřin před naplněním šedesáté minuty opřel do puku na modré čáře a poslal zápas do prodloužení – 2:2.

Nájezdů se ČEZ Arena nedočkala, o bodu navíc rozhodl Prošek

V pětiminutové prodloužené byl blízko prémiového bodu pardubický Divíšek, jenže sám před Mensatorem zamířil mimo brankovou konstrukci. To hosté byli mnohem efektivnější. K zakončení jim stačil jediný útok. Skladaného střelu dorazil za Lašáka Prošek. O průběhu utkání nicméně svědčí nejlépe statistika střel, která v poměru 51:27 vyzněla výrazně pro poražený tým.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „ Potvrdilo se, co jsme očekávali. Kluci dřeli celý zápas, dostávali se po urputných soubojích do koncovky, ale bohužel přesto, že jsme hosty přestříleli, tak nám chyběly lehkost a štěstí v zakončení. Uhráli jsme sice jen bod, přesto musím hráče pochválit za bojovnost do poslední vteřiny.“

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): „Věděli jsme, že jsme tu dlouho nevyhráli. To nás hodně motivovalo, navíc soupeř měl šňůru několika výher. Chtěli jsme se pokusit to přerušit, což se nám podařilo. Bojovali jsme, dobře jsme pokrývali střední pásmo. Snažili jsme se přinutit soupeře nepustit jej do většího tlaku. Je velká škoda, že jsme inkasovali v závěru při pardubické power play, za dva body jsme však rádi.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

1. kolo, 9. 9. 2008
KVA - PCE
2:1
14. kolo, 12. 10. 2008
PCE - KVA
5:3
27. kolo, 28. 11. 2008
KVA - PCE
6:1
40. kolo, 11. 1. 2009
PCE - KVA
2:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 64 0 24 3
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 1 0
Jan Snopek 0 1 -2 10
David Havíř 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Martin Lojek 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 1 0 2 0
Libor Pivko 0 2 1 0
Tomáš Divíšek 0 0 1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 2
Michal Klejna 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -2 2
HC Dynamo YouTube