23.12.2008
Michal Vilím, Jan Hrabal

Krásný dárek skvělým fanouškům: Pardubice nedaly Mountfieldu šanci

PARDUBICE — Výborným výkonem v předvánočním čase potěšili hokejisté HC Moeller Pardubice své příznivce. V ČEZ Areně dokázal Moeller porazit České Budějovice 3:1 a posunul se na třetí místo v průběžné tabulce.

O2 extraliga, 33. kolo, úterý 23.12.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

České Budějovice

3:1
1:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 3:55 Havíř (Kolář I, Koukal), 25:50 Snopek (Divíšek), 48:32 Somík (Blažek) – 43:11 Kůrka z trestného střílení. Rozhodčí: Šír – Pavlovič, Kis. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 9550. Střely na branku: 30:34. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1. Nejlepší hráči: Petr Čáslava – Jakub Kovář.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Lojek – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Tvrdík, Blažek, Somík – Hašek, Rákos, Klejna. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
České Budějovice: Kovář – Poživil, Gřegořek, Sičák, Vydarený, Frolo, Jareš, Mucha – Gulaš, Huml, Hudec – Kůrka, Květoň, Kotrla – Duda, Vak, Hřebejk – Kuchejda, Mertl, Melichárek. Trenéři: Ernest Bokroš a Jan Tlačil.

Komentář

Pohledný hokej doprovodila jediná branka

V předvečer Štědrého dne si HC Moeller přál dostat hezký dárek v podobě stužkou převázaných tří bodů od Mounfieldu. Pomoci mu k tomu měl Ján Lášák střežící domácí klec nebo mezi jinými navrátilec Martin Lojek. V českobudějovické brance naopak dostal před Turkem přednost mladý Jakub Kovář.

Do první příležitosti se dostali ve druhé minutě příslušníci třetí formace. Blažek, hrající tisící zápas v červenobílém dresu, vymíchal Kováře a poslal touš směrem na brankovou čáru. Za ni mohl volně ložený puk snadno usměrnit Somík, ale nešťastně trefil jen brusli hlídkujícího beka hostů.

Co se nepovedlo ve druhé minutě, zdařilo se v čase 03:55. Kolář kličkou obelstil beka soupeře a bezchybně vychystal kotouč pro najíždějícího, skórujícího a radujícího se Davida Havíře – 1:0. Následně mohli odpovědět Jihočeši. V přečíslení dva na jednoho Lašák vyrazil šanci ke Frolovi, který ale se střelou do horní poloviny branky neuspěl.

Střelnici si pak Pardubice otevřely před Kovářem ve dvanácté minutě, kdy ho zasypaly řadou střel. Od modré pálili beci Čáslava se Snopkem a před brankovištěm hbitě tečovali Pivko s Divíškem. Kovář ale zachoval chladnou hlavu a vše pojistil svou výstrojí. S nadhledem pískající sudí Robin Šír vyloučil prvního hráče až v patnácté minutě a Lašák se hned musel ohánět na svém brankovišti před pokusy Kotrly či Kůrky.

Moeller utekl na dvougólový rozdíl

Nepříznivý stav pro svůj tým se pokusil zvrátit dalším neférovým zákrokem a nesportovním pokřikováním po odpískaní letos jen pětigólový Duda. Rozhodčí Šír ale vše dobře viděl a vyměřil mu dvouminutový trest. Východočeši se ovšem v nabídnuté výhodě téměř k ničemu nedostali.

O poznání lépe si pak vedli domácí ve 26. minutě, kdy pro kapitána Snopka připravil krásný vánoční dárek v podobě precizní přihrávky mezi kruhy Divíšek. Jan Snopek poté zamířil přesně do horního růžku Kovářovi svatyně a zvýšil na 2:0. Pokračovat ve zvyšování střeleckého účtu mohla dvojka Koukal – Kolář, kdy přesně alokovaná přihrávka Koláře našla Koukala, který zcela osamocen trefil jen položený beton Kováře.

Mohly udeřit také České Budějovice. Po kombinaci na modré čáře vyslal ostrou pumelici na gólmana domácích obránce Poživil. Lašák ale s vypětím všech sil zasáhl špičkou betonu. Chvilku poté ve hře čtyři na čtyři nepřekonal z nulového úhlu domácího strážce ani Veselý.

Ve 37. minutě mohl po druhém vyloučení Dudy překonat Kováře domácí jubilant Blažek. Puk se mu ale zamotal mezi brusle. Stejně si počínal hostující Kotrla, při vyloučení Pivka, kdy nepřesně usměrňoval puk. Po něm se neprosadil Veselý, při jehož pokusu Lašák vytáhl ze svého arsenálu pohotový zákrok. Šest vteřin před koncem druhého dějství pak ještě videorozhodčí rozhodl o neplatnosti Dudovi branky, kdy se puk zcela jasně k prostoru za brankovou čarou nepřiblížil.

Jihočeši snížili, ale na body nedosáhli

Pohnout ukazatelem na kostce mohla akce Starého, při níž puk získal reprezentační obránce Čáslava. Jeho Krátký švih skončil ale jen v lapačce Kováře. V čase 43:11 byl faulován hákováním Nakládalem unikající Hudec. K nařízenému trestnému střílení byl trenérem Bokrošem nominován Tomáš Kůrka a spěšnou střelou mezi betony vyzrál na Lašáka – 2:1.

Poté se hra spíše rozkouskovala množstvím slabých střel, postaveních mimo hru a dalších nepřesností. S této situace dostal herní obraz až Radovan Somík pálící ostrou střelou „z jedničky“ přímo za bezmocného Kováře. Přihrávkou se při Somíkově akci blýskl Blažek – 3:1.

Hezkou a rychlou střelou se následně prezentoval Jihočech Veselý. Lašák ovšem zakročil hbitým vyjetím daleko před brankoviště a puk sevřel do své výstroje. Ke konci utkání mohli hosté zkusit ještě hru bez brankáře, na tu ovšem nedošlo. Moeller tak porazil ve vánočním duelu dobře hrající České Budějovice 3:1.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Hluché místo v naší hře bylo za stavu 2:0 až do třetí branky, kdy jsme už nebyli aktivní a koledovali si o gól v naší síti, až nakonec přišel. Ale byl to samostatný nájezd. Uklidnili jsme se až po třetím gólu a závěr zápasu jsme odehráli zezadu, abychom neudělali chybu.“

Ernest Bokroš (HC Mountfield České Budějovice): „Věděli jsme, že Pardubičtí sázejí na tlak, ze kterého chtějí vytěžit gól. Bohužel jsme brzy inkasovali první branku a domácí se tak uklidnili. Výsledek byl ale pořád otevřený. My jsme pak udělali chybu, že jsme pustili dva pardubické hráče, a bylo to 2:0. Pomohlo nám trochu trestné střílení, ze kterého jsme dali kontaktní gól, ale když nedáme ze hry žádnou branku, tak nemůžeme vyhrát.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 22. 9. 2008
PCE - CEB
2:1
20. kolo, 30. 10. 2008
CEB - PCE
3:0
33. kolo, 23. 12. 2008
PCE - CEB
3:1
46. kolo, 30. 1. 2009
CEB - PCE
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 33 1
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 1 0 1 2
David Havíř 1 0 1 0
Petr Čáslava 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 1 0
Jakub Nakládal 0 0 1 0
Aleš Píša 0 0 1 0
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Martin Lojek 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 1 0 1 0
Jan Kolář 0 1 1 2
Libor Pivko 0 1 1 2
Tomáš Blažek 0 1 1 0
Tomáš Divíšek 0 1 1 0
Petr Koukal 0 1 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 1 0
Jan Starý 0 0 1 0
Michal Tvrdík 0 0 1 0
Jiří Hašek 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube