14.12.2008
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

Deset gólů! Pardubice přestřílely Třinec

PARDUBICE — Brankové hody viděla pardubická ČEZ Arena, Pardubice v ofenzivním utkání přehrály Třinec 6:4. Dva góly Moelleru vstřelil obránce Jaroslav Koma.

O2 extraliga, 32. kolo, neděle 14.12.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

6:4
0:1, 2:2, 4:1
Branky a nahrávky: 21:07 Blažek (Somík), 22:42 Koukal (Kolář I), 41:08 Koma (Píša, Starý), 44:27 Pivko (Čáslava, Divíšek), 56:19 Koma (Kolář, Píša), 59:59 Starý – 4:12 Malec (Polanský, Kanko), 30:40 Balej (Výtisk), 37:20 Polák (Sekeráš, Polanský), 45:52 Peterek (Moravec). Rozhodčí: Fraňo – Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 5:7, navíc Malec (Třinec) 10 minut osobní trest. Využití: 3:1. Diváci: 7845. Střely na branku: 46:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3, 4:4, 6:4. Nejlepší hráči: Jaroslav Koma – Jiří Polanský.
Dynamo Pardubice: Růžička – Snopek, Čáslava, Koma, Havíř, Píša, Kolář II – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Tvrdík, Blažek, Somík – Hašek, Rákos, Klejna. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Oceláři Třinec: Čechmánek – Vosátko, Gureň, Seman, Malec, Sekeráš, Výtisk, Lojek, Andersons – Balej, Piecha, Moravec – Květoň, Peterek, Martynek – Kanko, Polanský, Polák – Zeliska, Hampl, Pavelek. Trenéři: Antonín Stavjaňa a Jiří Juřík.

Komentář

Živější hosté urvali vedení, Moelleru nepomohly ani dvě minuty proti třem

Nástup pardubických hokejistů do zápasu by se dal hodnotit jako rozvážný, a tak se jako první osmělili hosté. Piechův pokus o dorážku srazila ještě Růžičkova lapačka, po další nedůslednosti Třinec jednoduchou akcí posunul kotouč na modrou a bez přípravy pálící Malec mohl zvednout v radostném gestu ruce nad hlavou – 0:1.

Oceláři povzbuzeni úspěchem nadále působili jistějším dojmem a po střele Hampla zblízka musel Růžička bleskově do kolen. Na druhé straně Pardubice hrozily spíše náznaky, jako v případě Koukala a jeho výpadu zpoza branky, nebo nedotaženého přečíslení 2 na 1 v podání Somíka s Blažkem.

Zajímavý moment nabídla čtrnáctá minuta, kdy se během šesti vteřin hry ocitli na trestné lavici dva třinečtí hráči. Místo tlaku a kýženého vyrovnání sledovala solidně zaplněná Arena nervózní a nepřesnou kombinaci, takže snad ani nemohlo překvapit, že si za celou dobu nepřipravili domácí jedinou nebezpečnější střeleckou pozici. Odchod do kabin mohl v následné početní výhodě naopak domácím připepřit agilní Martynek, který v plné rychlosti z ideální pozice pálil jen do Růžičkovy výstroje.

Pardubice herně přidaly, o nabyté vedení ovšem rychle přišly

Druhou část hry začali domácí o poznání aktivněji a natlačili se od úvodních vteřin před Čechmánka. Chvilkové dezorientace v třinecké obraně využil Blažek, jenž si mazácky vytáhl z brankoviště třineckého gólmana a z úhlu zakončil do prázdné branky – 1:1. To ale Moelleru nestačilo. Chvilku na to nepodrželi bezvládně ležícího Čechmánka bránící spoluhráči a dovolili dorážet nejprve Kolářovi a vzápětí i Koukalovi, který do prakticky nehájené branky jen lehkým pošťouchnutím zavěsil puk – 2:1.

Hosté neváhali s pokusem o vyrovnání a po zaváhání domácí střídačky se objevili před Růžičkou v zajímavém přečíslení 5 na 3. Pardubický brankář si ovšem dobře povyjel proti zakončujícímu Semanovi a dobrým zákrokem nepovolil ani dorážku. Na druhé straně si stejně dobře vedl Čechmánek proti Koukalovi, jemuž zabránila ve vstřelení branky jen špička včas vykopnutého betonu.

Oceláři se dočkali vyrovnání krátce po polovině utkání. Polanský zatáhl útočnou akci až za pardubickou branku a z následné skrumáže v brankovišti vytěžil Balej maximum – 2:2. Rovnovážný stav nemusel vydržet dlouho. Pardubická přesilovka konečně dostala potřebné parametry a na konci závaru pálil Kolář na opuštěnou klec – bohužel nad. Podobně se vedlo i Tvrdíkovi, po další chytré akci Blažka.

A tak nutně přišel trest. Po zákroku Píši sice nejdříve v oslabení zahrozila dvojice Kolář-Koukal, jenže v dalším pokračování výhody předvedli hosté parádní souhru, na jejímž konci zasouval puk do prázdné branky nikým nebráněný Polák – 2:3.

O vítězi rozhodly přesilovky a střelec večera Jaroslav Koma

Hokejová pravda praví, že přestávkou půlené přesilovky se zpravidla nevyužívají. Pouhé tři vteřinky před koncem trestu Semana ale napřáhl kousek za modrou Koma a pumelicí propálil Čechmánka mezi betony – 3:3. Inkasovaná branka dostala Oceláře do hluboké defenzivy a Čechmánek se nestačil ohánět. Zvýšený důraz pardubických hráčů na vlastní kůži okusil nejvíce Seman, jehož velmi důrazným zákrokem za brankou vyřadil pro zbytek utkání Cetkovský.

Následné emoce mstícího se Polanského se ovšem Třinci nevyplatili dvojnásob. V následné početní výhodě Moelleru napřáhl na modré Čáslava a Pivko pozval dorážkou Polanského zpět na led – 4:3. Jakoby po vstřelené brance chtěly Pardubice raněné třinecké zvíře rychle dorazit, nahrnuly se do útoku a hosté z brejku trestali. Moravce Růžička ještě vychytal, ale po odrazu kotouče od zadního mantinelu jej o brusle pardubického gólmana poslal za brankovou čáru Peterek – 4:4.

Od šťastného vyrovnání byl Třinec na dlouhé minuty přikován ve vlastní třetině a vedoucí gól Pardubic doslova visel na vlásku. Na Čechmánka postupně nevyzrál Kolář, Starý ani Tvrdík. V době největšího náporu si zbytečně pomohl holí Snopek a hosté dostali přesilovkovou nabídku. Třinec ovšem Růžičku tentokrát neohrozil. Početní výhodu umožnil domácím zbytečnou frajeřinkou také Vojtěch Polák, jehož padáček opustil herní plochu a byly z toho dvě minuty za zdržování.

Moeller nemohl dlouho nic kloudného vymyslet a když už se zdálo, že ani nevymyslí, opřel se do puku střelec večera Jaroslav Koma a trefil přesně k tyči – 5:4. Oceláři si závěr zkomplikovali faulem na unikajícího Pivka a k možnosti hrát bez brankáře se dostali až necelých 20 vteřin před vypršením 60 minuty. Pardubice si v dramatickém závěru ale potřetí vedení vzít nenechali, současně se sirénou pečetil výhru do prázdné branky symbolicky nejlepší střelec Pardubic Jan Starý.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Byl to hokej nahoru a dolů, obě mužstva měla hodně nebezpečné protiútoky. Naší největší chybou bylo, že jsme nedokázali v situaci, kdy jsme šli do vedení, dát další úder, i když šance tam byly. Po hrubých chybách jsme inkasovali, ale zaplaťpánbůh za tu třetí třetinu a tři góly v přesilovkách, které zřejmě rozhodly utkání.“

Jiří Juřík (HC Oceláři Třinec): „Utkání bylo velmi vyrovnané, viděli jsme spoustu zajímavých okamžiků a o výsledku rozhodly dvě věci. Domácí měli výborné vstupy do druhé a třetí třetiny, kdy dávali dvě branky a potom rozhodla naše chyba, kdy jsme nešťastnou náhodou vyhodili kotouč mimo hřiště a domácí dali v přesilovce pátý gól.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

6. kolo, 21. 9. 2008
PCE - TRI
5:4
19. kolo, 26. 10. 2008
TRI - PCE
3:2
32. kolo, 14. 12. 2008
PCE - TRI
6:4
45. kolo, 25. 1. 2009
TRI - PCE
5:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 28 4
Obránci G A +/- TM
Jaroslav Koma 2 0 -1 0
Petr Čáslava 0 2 1 2
Aleš Píša 0 2 0 2
Jan Snopek 0 0 2 2
Jan Kolář 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 1 0 0
Tomáš Blažek 1 0 0 0
Libor Pivko 1 0 0 0
Petr Koukal 1 0 -1 2
Jan Kolář 0 2 0 0
Radovan Somík 0 2 0 0
Tomáš Divíšek 0 1 1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube