12.12.2008
Michal Vilím, Jan Hrabal

Moeller dotahoval a veze bod z Kladna

KLADNO — Pořádná bitvu, na jejímž konci Moeller získal bod, sehrály Pardubice na ledě Kladna. Domácí vedli 1:0, 3:1 a 4:3, přesto zápas našel vítěze až v samostatných nájezdech. Stejně jako v předchozím vzájemném utkání se z bodu navíc radovali domácí.

O2 extraliga, 31. kolo, pátek 12.12.2008, Městský zimní stadion Kladno

Rytíři Kladno

Dynamo Pardubice

5:4sn
1:1, 2:2, 1:1 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 2:46 Valský (Frolík), 22:34 Kalla (Horna), 23:34 Tomajko (Patera, Nádašdi), 44:35 Horna (Novák, Kalla) – 14:12 Starý (Kolář I, Havíř), 33:50 Somík (Kolář II, Tvrdík), 36:23 Koukal, 55:45 Starý. Rozhodčí: Hodek – Kostka, Bláha. Vyloučení: 6:6, navíc Čáslava (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 2140. Střely na branku: 34:48. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4. Nejlepší hráči: Tomáš Horna – Jan Starý.
Rytíři Kladno: Kopřiva – Nádašdi, Hájek, Pavlas, Ružička, Novotný, Trončinský, Kameš – Diviš, Patera, Tomajko – Bělohlav, Stieler, Kuchler – Horna, Kalla, Novák – Rudovský, Valský, Frolík. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Kasík.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma – Rákos, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Tvrdík, Špirko, Somík – Hašek, Blažek, Klejna. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

První třetina nepřinesla ani jednu přesilovou hru

K duelu na ledě Kladna vyslal trenér Václav Sýkora na ledovou plochu upravenou sestavu. Kromě změn vynucených počtem zraněných hráčů se v sestavě HC Moeller objevili také nováčci – Rastislav Špirko a Jiří Hašek. Do branky se pak vrátil slovenský mág Ján Lašák. Naopak Kladnu chyběl matador Martin Procházka.

A nestačil se divit! Hned ve třetí minutě inkasoval branku. Po akci čtvrté ofenzivní trojky Středočechů se ke kotouči dostal mladý Frolík a po objezdu kolem branky trefil Lašáka. V nastalé situaci se rychle zorientoval vedoucí této řady, Jakub Valský a prostrčil puk za brankovou čáru – 1:0.

V šesté minutě mohli hosté vyrovnat. Forvard Jan Kolář sebral kotouč obraně kladenských a vyšlápl si vpřed na Kopřivu, ovšem Kolář vzhledem k nepříznivému úhlu namířil svůj pokus pouze do náruče strážce, hájícího kladenskou svatyni. Poté uzavřely Pardubice domácí v obranné třetině. Na konci tohoto zámku stál Pivko, který projektoval spěšnou střelou z pravého kruhu, tu ale Kopřiva pokryl.

Poté ještě mohl skórovat snaživý legionář, ve službách Moelleru, Somík, ale uspěla až odražená střela v patnácté minutě. Kolář I zahájil odstřelovanou před Kopřivou, ten vyrazil touš jen do míst kde hlídkoval Jan Starý, jenž zakončil nekompromisně – 1:1.

Moeller dvakrát vyrovnal v nestandardním počtu hráčů

Ve druhém dějství se stala hostům osudná opět třetí minuta, ve které stejně jako v první třetině inkasovali. Tentokrát zaváhala obrana Východočechů, nepokryla Hornu se zakončujícím „Robinem Hoodem“ Jaroslavem Kallou, jehož šíp skončil až za terčem, umístěným za Lašákem – 2:1.

A to nebylo ze strany domácích vše! Přesně dvě minuty nato zaúřadovala první formace, kdy stále produktivní Patera nasměroval svou bekhendovou příležitost na Lašáka. Puk ale nakonec putoval přes Jana Tomajka, jenž jej umístil do kasy hostů – 3:1.

Pardubice zbraně nesložily, vyrovnat o chvíli později mohl Pivko, Špirko nebo Somík. Když se neujala žádná z jejich akcí, dostalo se nakonec na třetího z této trojce při dalším střídání. Běžela první přesilovka večera, kdy se v jejím závěru trefil krásně ze vzduchu Radovan Somík. Snížil tak na 3:2. Pro Somíka to byl třetí gól ve třech po sobě jdoucích zápasech.

Ve 34. minutě putoval za katr Rákos. Východočeši se tak museli bránit převaze jednoho hráče v poli. Kladno ale vedení zvýšit nedokázalo a naopak obdrželo nášup. Petr Koukal obral o puk Nádašdiho a poslal jej pod padajícího Kopřivu – 3:3.

I třetí třetina skončila remízou

Ve 41. minutě vyloučil rozhodčí Hodek Tomajka a minutu a půl po něm k němu přisedl na trestnou lavici Novák. Hosté tak měli půl minuty přesilovky pět na tři, ale k žádnému vážnějšímu ohrožení chráněného území Středočechů se nedostali. Naopak. Ve 45. minutě znovu prohrávali po akci dvou na jednoho, kdy kombinaci s Novákem zakončil do pardubické sítě Tomáš Horna – 4:3.

Pardubice se k obratu nedostaly i proto, ze o několik okamžiků později fauloval Nakládal. Domácí tak notně zvýšili obrátky a do slibných příležitostí se dostal nejdříve Tomajko a bývalý hráč hostů Novotný, který se prosadil přes obranu soupeře až před Lašáka. Ten se ale zaskočit nenechal.

V 54. minutě pykal za svoje nedovolené zalehnutí puku na brankovišti střelec úvodní branky kladenských Valský. Trenér Miller si proto vyžádal oddechový čas. V následné převaze netrefil odkrytou branku Pivko. I přesto Pardubice vyrovnaly. Čáslava nedovolil domácím vyhodit, puk se dostal k Janu Starému, který ulevil fanouškům hostů – 4:4.

Bělohlav trefil druhý bod

Ihned po začátku prodloužení mohl rozhodnout agilní Somík, ale svoje sólo nedovedl ke zdárnému konci. Následně byli vyloučeni Růžička a Divíšek. Ve hře tři na tři mohl rozhodnout domácí Diviš, ale to by Lašák nesměl vytáhnout skvělý zákrok betonem.

V nájezdech bylo úspěšnější Kladno. Ve čtvrté sérii proměnil svůj nájezd Radek Bělohlav a daroval tak domácím druhý bod. Za Pardubice netrefili Somík, Starý, Špirko a Koukal.

Ohlasy po utkání

Petr Kasík (HC Geus Okna Kladno): „Přišli jsme o bod, který nám může chybět. Nesmí se stávat, abychom ztráceli zápasy doma. Teď hrajeme čtyřikrát v řadě venku, což bude velice složité. Musíme zlepšit obranu.“

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Celý zápas jsme dotahovali, což nás stálo spoustu sil. V prodloužení jsme ještě hráli ve třech. V takové situaci musíme být rádi za bod. V určitých fázích jsme sice měli převahu, ale chybělo gólové zúročení.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 28. 8. 2008
KLA - PCE
2:2
přát., 4. 9. 2008
PCE - KLA
2:0
5. kolo, 19. 9. 2008
KLA - PCE
5:1
18. kolo, 24. 10. 2008
PCE - KLA
3:2sn
31. kolo, 12. 12. 2008
KLA - PCE
5:4sn
44. kolo, 23. 1. 2009
PCE - KLA
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 29 5
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 1 2 0
Jan Kolář 0 1 -1 0
Petr Čáslava 0 1 -3 14
Jan Snopek 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 2
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 2 0 1 0
Petr Koukal 1 0 2 0
Radovan Somík 1 0 -2 0
Jan Kolář 0 1 1 0
Michal Tvrdík 0 1 -1 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 -1 2
Daniel Rákos 0 0 -1 2
Tomáš Blažek 0 0 -1 0
Michal Klejna 0 0 -1 0
Tomáš Divíšek 0 0 -2 2
Jiří Hašek 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube