4.12.2008
Jiří Veverka, Jan Hrabal

Skvělý úvod Rastislava Špirka: dal dva nájezdy, Moeller tak vyhrál v Liberci

LIBEREC — Po celý zápas dotahovali liberecká vedení, aby nakonec získali dva body. Hokejisté HC Moeller Pardubice dokázali v přestřelce zvítězit na severu Čech 6:5 po samostatných nájezdech. Dva góly Pardubic vstřelil Jan Starý, dva samostatné nájezdy proměnila nová tvář v útoku – Rastislav Špirko.

O2 extraliga, 29. kolo, čtvrtek 4.12.2008, Tipsport arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

5:6sn
2:2, 2:2, 1:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 0:56 Šimánek (Kašpařík), 5:35 Nedvěd (Jiruš), 20:40 Nedvěd (Nedorost, Pletka), 32:50 Harant (Kašpařík, Zíb), 41:27 Blatný (Šachl) – 9:00 Starý (Koukal, Čáslava), 11:04 Kolář I (Starý), 27:59 Starý (Koukal), 33:00 Klejna (Rákos, Špirko), 52:05 Somík (Pivko, Snopek), rozhodující samostatný nájezd Špirko. Rozhodčí: Minář – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 10:10, navíc Píša (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6820. Střely na branku: 42:38. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4, 5:6. Nejlepší hráči: Petr Nedvěd – Jan Starý.
Bílí Tygři Liberec: Fikrt (34:04 Hnilička) – Moravec, Jiruš, Zíb, Harant, Modrý, Hunkes – Nedorost, Nedvěd, Pletka – Podkornický, Kašpařík, Šimánek – Bartovič, Blatný, Šachl – Pabiška, Plodek, Víšek. Trenéři: Filip Pešán, Jaroslav Nedvěd a Miroslav Kapoun.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Píša, Kolář II, Nakládal, Havíř – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Cetkovský, Blažek, Somík – Klejna, Špirko, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Přestřelka začala hned v úvodu

Diváci v liberecké Tipsport areně ani nestačili dosednout na svá místa a už se měnilo skóre. Pavel Kašpařík se krásně zbavil obrany hostí, naservíroval kotouč přesně na hůl Jiřího Šimánka, který již se zakončením neměl sebemenší problém – 1:0.

Domácí si asi lepší vstup do utkání představovat nemohli. Poté, co se dostali do vedení, se snažili přidat i druhou branku, ale Lašák byl pozorný. Naopak Fikrt na druhé straně byl téměř bez práce. Až v 5. minutě se obtočil kolem branky Libor Pivko, ale domácí brankář si svou levou tyčku pohlídal. Hostující forvard si však vynutil faul.

Dvě minuty si šel odsedět Tomáš Harant. Po jedenácti sekundách ale udeřilo na druhé straně. Ke kotouči se na modré čáře dostal Petr Nedvěd, ujel obráncům a zavěsil přesně pod horní tyčku – 2:0. Lašák byl naprosto bez šance.

I Pardubičtí ukázali v deváté minutě svou sílu. Ke kotouči se dostal Petr Koukal, prostrčil ho na Jana Starého, který se trefil přesně nad pravý beton Michala Fikrta – 1:2.

Po této brance se hra velmi vyrovnala a hosté se čím dál více tlačili do zakončení. Obrovskou šanci měl Rastislav Špirko, ale nedokázal ji využít díky skvělému zákroku Fikrta. S následujícím projektilem však již domácí gólman nemohl dělat vůbec nic. Do kotouče se opřel Jan Kolář a vymetl všechny pavučiny ve Fikrtově svatyni – 2:2.

Tygři byli v této chvíli jako opaření. Pardubičtí se mnohem snadněji dostávali do obranného pásma Liberce, který přišel o vedení během dvou minut. V čase 13:18 prošel jako nůž máslem libereckou obranou Tomáš Divíšek a jen fantastický Fikrt mu zabránil ve skórování. Hosté byli v těchto chvílích na koni.

I Liberec však dokázal zahrozit. Dorážku z bezprostřední blízkosti však nedokázal využít Milan Blatný. Oba brankáři sice v první části dvakrát inkasovali, ale předvedli i řadu skvělých zákroků.

Na liberecké góly nacházel Moeller odpovědi

Prostřední část začala velmi podobně jako ta první. Již po čtyřiceti sekundách se dnes podruhé trefil Petr Nedvěd, když dorazil pokus Václava Pletky. Poté se hrálo především ve středím pásmu. Až do času 27:59, kdy přesnou střelou pod víko skóroval Jan Starý – 3:3. Přidal tak svou druhou branku v utkání.

V 31. minutě se ve vlastním oslabení dostal po chybě hostující obrany do šance rychlík Milan Bartovič, ale trefil jen pravou tyč Lašákovy branky. V čase 32:50 se však domácí již dočkali. Čtvrtou branku přidal ranou od modré v přesilové hře Tomáš Harant – 4:3. Jak dlouho ale Tygrům vedení vydrželo? Pouhých deset sekund.

Ihned po buly se ke kotouči dostal Michal Klejna a přesnou střelou nedal domácímu brankáři šanci – 4:4. Krátce po čtvrté brance došlo v domácí svatyni ke střídání brankářů. Mezi tyče se postavil Milan Hnilička a hned musel čelit nebezpečné situaci.

Jiří Cetkovský ho prověřil nebezpečnou jedovkou z rohu hřiště. V 36. minutě se domácím naskytla příležitost čtyřminutové přesilové hry. Využít ji však nedokázali. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu.

Radovan Somík srovnal na 5:5, penalty ovládl Rastislav Špirko

Jestli si nějaký z diváků myslel, že přestřelka osmi brankami skončí, tak se velmi mýlil. I napotřetí totiž Liberec vsítil velmi rychlou branku v úvodu třetiny. Tentokrát to byl Milan Blatný, který dostal kotouč za Lašáka – 5:4.

Utkání poté pokračovalo ve velmi vysokém tempu. Oba týmy se snažily útočit, ale zastavovali je vynikající gólmani. Až v přesilové hře se podařilo hostům opět srovnat. V čase 52:05 skóroval Radovan Somík – 5:5. Ani střídající Milan Hnilička tedy čisté konto v dnešním zápase neudržel.

Pod Ještědem se odehrával opravdu nevídaný duel. Domácí čtyřikrát vedli, z toho jednou dokonce o dvě branky, ale hosté dokázali vždy zareagovat. Utkání tak dospělo do prodloužení. V tom měl obrovskou šanci Radovan Somík, ale neproměnil. Zápas tak nebyl rozhodnut ani po pětiminutovém přídavku, a tak musely rozhodnout nájezdy.

První penaltu proměnil Václav Pletka, pevné nervy v závěru této dovednostní soutěže však prokázal Rastislav Špirko – nejproduktivnější hráč Ústí nad Labem. Nejprve ve třetí sérii srovnal stav a ve čtvrté zařídil mazáckou střelou bonusový bod pro Moeller.

Ohlasy po utkání

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Utkání jsme rozeběhli na výbornou, podařilo se nám vstřelit důležitou první a druhou branku. Pardubice trochu šťastně náš jedno- respektive dvoubrankový náskok vždy dotáhly a štěstí se jich drželo po celé utkání. Vyučily nás v efektivitě, zakončení. Na pět vstřelených gólů bychom měli doma naplno bodovat. Myslím si, že za předvedený výkon se nemusíme stydět.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání, protože Liberec pětkrát za sebou doma vyhrál. Očekávali jsme, že na malém kluzišti bude chtít vyvinout enormní tlak, a připravovali jsme se na začátek, který jsme ale vůbec nezvládli. Hned v první minutě jsme dostali gól, navíc jsme se z toho nepoučili a ve druhé třetině se to opakovalo. Pětkrát jsme v zápase prohrávali, stejně jako na penalty, a cením si toho, že nás to nezlomilo a zápas jsme nezabalili. Nakonec jsme měli i štěstí na závěr v penaltách. Dva body jsou pro nás vynikající, jen nás mrzí, že jsme dostali tolik gólů. Bylo tam hodně chyb.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 2, 7. 8. 2008
LIB - PCE
2:1
3. kolo, 14. 9. 2008
LIB - PCE
1:4
16. kolo, 17. 10. 2008
PCE - LIB
5:2
29. kolo, 4. 12. 2008
LIB - PCE
5:6sn
42. kolo, 16. 1. 2009
PCE - LIB
2:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 37 5
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 0 0
Jan Snopek 0 1 0 0
Aleš Píša 0 0 0 18
David Havíř 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 2 1 2 2
Rastislav Špirko 1 1 1 0
Jan Kolář 1 0 2 2
Michal Klejna 1 0 1 0
Radovan Somík 1 0 -1 0
Petr Koukal 0 2 2 2
Daniel Rákos 0 1 1 0
Libor Pivko 0 1 -2 2
Tomáš Blažek 0 0 -1 2
Jiří Cetkovský 0 0 -1 0
Tomáš Divíšek 0 0 -2 0
Michal Tvrdík 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube