30.11.2008
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

Povedlo se! Pardubice po šesti porážkách zdolaly Slavii

PARDUBICE — Nezdary z posledních vzájemných zápasů jsou prolomeny. Hokejisté HC Moeller Pardubice dnes po téměř dvou letech porazili pražskou Slavii. Východočechy dovedla za výhrou trpělivá hra, po třech extraligových zápasech se Moeller raduje z vítězství.

O2 extraliga, 28. kolo, neděle 30.11.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Slavia Praha

4:3
1:0, 2:1, 1:2
Branky a nahrávky: 0:45 Koukal (Starý), 31:03 Blažek (Cetkovský, Somík), 33:59 Pivko (Divíšek), 45:13 Divíšek (Pivko) – 24:03 Čermák (Novák, Kadlec), 47:46 Beránek (Kadlec), 59:22 Kadlec (Červenka). Rozhodčí: A. Jeřábek – Kalivoda, Kis. Vyloučení: 9:10, navíc Snopek (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:2. Diváci: 10 104. Střely na branku: 39:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:3. Nejlepší hráči: Tomáš Divíšek – Miloslav Čermák.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Píša, Štrbák, Nakládal, Havíř, Kolář II – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Cetkovský, Blažek, Somík – Ondřej, Radil, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Slavia Praha: Svoboda – Žižka, Kadlec, Vašíček, Novák, Drtina, Kolařík, Sloboda – Kraft, Beránek, Hruška – Růžička ml., Tomica, Jelínek – Červenka, Čermák, Sklenář – Kubeš, Doležal, Vondrka – Micka. Trenéři: Vladimír Růžička a Jiří Kalous.

Komentář

Z drtivého nástupu vytěžily Pardubice vedoucí gól

První adventní neděle nabídla v Pardubicích souboj dvou novodobých rivalů. Byla to hostující Slavia, jež začala v takřka vánočním rozpoložení. Divíškův pokus ještě postrádal přesnost, nicméně hned další akce už byla gólová. Starý našel našlápnutého Koukala, ten se i s obráncem na zádech dostal k zakončení a přesnou ranou pod víko umístil první vánoční ozdobu – 1:0.

Opaření Pražané mohli záhy znovu inkasovat, ale tečovaná Čáslavova rána i pokus Koláře zastavil vždy včas vymrštěný Svobodův beton. Ten konec konců úřadoval i po akci Cetkovského, jenž v přečíslení dvou na jednoho předložil kotouč tvrdě pálícímu Somíkovi. Hosté se před Lašáka podívali až během přesilové hry a hned mohlo být vyrovnáno. Beránek vybídl ke střele Hrušku číhajícího mezi kruhy a pardubický gólman vytáhl zákrok par excellence.

Ďábelské tempo doznalo zklidnění a smrtící obrátky neroztočila ani pardubická přesilová formace, snad vyjma teče osamoceného Pivka, který ale mířil příliš vysoko. V další početní převaze si Svoboda poradil i s dorážkou Tvrdíka a pak už se hra nastěhovala tam, kde ji sledovali domácí fanoušci velmi neradi. Slavia mocně finišovala a po velkém závaru Hrušky s Červenkou udržel Moeller hubené vedení jen s vypětím všech sil.

Moeller se oklepal z vyrovnání a dvěma zásahy odskočil Slavii

Hosté nastartovali druhou část hry náporem, jenže vyloženou šanci si připravily Pardubice. Tvrdík našel zpoza branky nepokrytého Pivka a Slavia mohla děkovat Svobodovi. Hosté se do nadějné situace dostali paradoxně až ve vlastním oslabení, kdy Havíř zcela bezelstně namazal Doležalovi a s jeho tvrdým příklepem měl Lašák plné ruce práce. O vedení Moeller přišel chvíli na to a Lašák se tentokrát musel pod maskou hodně červenat. Lehká střela Čermáka z úhlu mu po ledě prošla pod rukavicí až do sítě – 1:1.

Slavia se po šťastném vyrovnání tlačila stále více do útoku a zejména při trestu Divíška bylo domácí čtveřici opravdu horko. Ukázkovým výběrem prostoru k zakončení se znovu prezentoval Hruška, ale střelecké štěstí mu nepřálo. Když už vedoucí branka hostů doslova visela ve vzduchu fauloval právě Hruška a Moeller mohl zase chvíli útočit.

Přesilovka se sice Pardubicím příliš nevydařila, jenže hned při prvním střídání po jejím konci byl dostatečně důrazný u mantinelu Cetkovský, předal touš Blažkovi a zkušený centr nadvakrát poslal kotouč za Svobodu – 2:1. To ovšem nebylo zdaleka vše. Za další tři minuty v situaci čtyř proti čtyřem tvrdě vypálil Píša od modré, Divíšek vydoloval puk pro Pivka a ten z hranice brankoviště nekompromisně skóroval – 3:1.

Slavia mohla klesnout ještě hlouběji, poté co Starý ve zkrácené přesilovce po ukázkovém kolotoči našel mezi kruhy osamoceného Koláře. Výborný Svoboda jen vztekle zahodil kotouč z rukavice. Hosté mohli třetinu dohrát alespoň v přesilové hře, nakonec mohli být ale spíše rádi, že znovu neinkasovali. Po hrubici v rozehrávce poslal Starý puk přesně na hůl Tvrdíka, ten bohužel pro Moeller zamířil těsně vedle.

Slavia v závěru snížila, na bod už ale nedosáhla

Dohrávanou přesilovkou načali třetí dějství domácí a Tvrdík mohl po povedené kombinaci přiživit pardubické vedení. Hosty mohl do hry vrátit Doležal, jenže proti byla lapačka domácího brankáře. Vzápětí se strhla v brankovišti mela a příliš dotěrný Kraft dostal notně naloženo od Píši. Povzbuzené Pardubice zvládly následné oslabení s bravurou a Slavii prakticky nepůjčily puk.

Míru frustrace pak završila další gólová situace, kdy Pivko o Divíškovy brusle dostal kotouč počtvrté za Svobodova záda – 4:1. Kapku naděje přivála Slavii darovaná přesilovka, kterou přetavil v branku pohotovou dorážkou ze vzduchu kapitán Pražanů Beránek – 4:2. Pardubice se uklidnily sérií vyhození a nedovolily jít hostům do souvislejšího tlaku. Naopak Svoboda musel čelit hned sérii dorážek z bezprostřední blízkosti, Cetkovský ani Blažek ale puk do síťky neprotlačili.

Nebezpečno bylo na opačném konci hřiště, kdy Drtinovo nahození od modré čáry zastavila až tyč! V nejméně příhodný moment se ovšem doslova hloupým faulem prezentoval evidentně podrážděný Beránek a oslabil svůj tým. Poté se navíc zákrokem do Pivkova obličeje prezentoval také Jelínek.

Litoval mohla navíc dvojnásobně. Minutu před vypršením šedesáté minuty byl poslán za katr Snopek a Slavia po zmatku v Lašákově brankovišti snížila, když se nejlépe zorientoval Kadlec – 4:3. Více už ale hosté nestihli.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Byl to atraktivní hokej. Pro nás bylo strašně důležité, že jsme se dostali do vedení. Ještě lepší bylo, že se nám to podařilo v 45. vteřině. Tím jsme se uklidnili. Dalším rozhodujícím momentem byly ve druhé třetině naše dva rychlé góly.“

Jiří Kalous (HC Slavia Praha): „Dneska se hrál velmi otevřený hokej, který byl atraktivní pro diváky. Rozdíl mezi oběma týmy byl v produktivitě. My jsme bohužel vstřelili o branku méně a tím pádem jsme bez bodu. Šest porážek za sebou není nic příjemného, ale herně už se zvedáme, bohužel to zatím nemá bodový efekt, ale věřím, že forma přijde v pravý čas. Máme výsledkovou krizi, na druhou stranu kromě minulého utkání nemůžeme hráčům vytknout, že by nebojovali a nehráli s nasazením. Bohužel nám v posledních utkáních selhala koncovka a sráží nás individuální chyby, kterých se musíme vyvarovat, pokud chceme uspět.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 12. 9. 2008
PCE - SLA
3:4sn
15. kolo, 14. 10. 2008
SLA - PCE
3:2
28. kolo, 30. 11. 2008
PCE - SLA
4:3
41. kolo, 13. 1. 2009
SLA - PCE
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 31 3
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 0 1 12
Petr Čáslava 0 0 1 6
Aleš Píša 0 0 1 4
Jakub Nakládal 0 0 1 2
David Havíř 0 0 1 0
Martin Štrbák 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Divíšek 1 1 2 4
Libor Pivko 1 1 2 0
Petr Koukal 1 0 1 2
Tomáš Blažek 1 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 1 1 0
Radovan Somík 0 1 1 0
Jan Starý 0 1 1 0
Jan Kolář 0 0 1 2
Michal Tvrdík 0 0 1 0
Zdeněk Ondřej 0 0 -1 0
Lukáš Radil 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube