28.10.2008
Michal Vilím, Jan Hrabal

Poprvé doma bez bodů. Pardubice nestačily na Znojmo

PARDUBICE — S jedním vstřeleným gólem se dá těžko uspět. Hokejisté HC Moeller Pardubice poprvé v sezoně nezískali z domácího utkání ani bod a promarnili tak šanci dostat se na třetí místo v tabulce. Moeller totiž doma prohrál se Znojmem 1:2. Jedinou branku Východočechů vstřelil Aleš Píša. Ostatní velké šance Pardubic pochytal znojemský gólman Jiří Trvaj.

O2 extraliga, 4. kolo, úterý 28.10.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Znojmo

1:2
0:1, 0:0, 1:1
Branky a nahrávky: 47:13 Píša (Divíšek, Čáslava) – 12:18 Mojžíš (Čachotský, Haman), 48:41 Selingr (Bičánek). Rozhodčí: Jeřábek – Kostka, Bláha. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:1. Diváci: 9760. Střely na branku: 33:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Nejlepší hráči: Aleš Píša – Jiří Trvaj.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Šeda – Cetkovský, Pucher, Somík – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Ondřej – Bláha, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Znojmo: Trvaj – Tesařík, Bičánek, Mojžíš, Štach, Chvátal, Mrázek, Rýgl – Kucharczyk, Dopita, Selingr – Erat, Haman, Čachotský – Svoboda, Meindl, Demel – Plášek, Růžička. Trenéři: Radim Rulík a Václav Baďouček.

Komentář

Moeller byl aktivní, ale otěže drželo Znojmo

Duel, ve kterém se vynikající centr a bývalý kapitán domácích Jiří Dopita navrátil na led, kde před několika lety slavil poslední titul Pardubic, předznamenala změna na brankářském postu, kdy od začátku naskočil Martin Růžička. Poté mohl nastat nevídaný úvod pro Moeller, kdy se hned po několika vteřinách musel gólman Východočechů briskně ohlížet za sebe! Naštěstí pro něj zastavila Kucharczykovu střelu tyč.

Ukázali se ale také domácí. Jejich první šanci zajistila v přesilovce dvojice Kolář – Koukal, z nichž druhý jmenovaný promáchl jasnou příležitost trefit prázdnou kasu. Ihned poté se předvedl brankář Orlů Trvaj, který zázračně překazil kruhový objezd, jenž realizoval kolem jeho klece Pivko.

V sedmé minutě došlo k pěkné výměně kotouče od Somíka na osamoceného Cetkovského, jehož švih ale nakonec nepředstavoval pro Trvaje problém. To však neplatilo ve 13. minutě, kdy příklep od modré v podání Pavla Mojžíše vyústil v nepovedený zákrok Růžičky, kdy se jím vyražený puk proměnil v oblouček, jenž proplachtil nad jeho hlavou – 0:1. Před koncem třetiny mohl Moeller odpovědět při vyloučení Svobody, ale jeho ofenzivní zámek se s úspěchem neshledal.

Šance na vyrovnání spálil Pivko

Východočeši chtěli po vstupu do druhého dějství umazat manko na svém střeleckém účtu. Možností k tomu mohla být hra čtyři na čtyři, kdy na trestné pykali Dopita a Snopek, ale naopak udeřit mohl Kucharczyk, který nezpracoval příhru od hostujícího kapitána Bičánka.

Ve 23. minutě se dostal do pěkného sóla Pucher, ale jeho akce ztroskotala na rameni zasahujícího Trvaje. Ve druhé třetině pokračoval v poměrně nepřehledném posuzování zákroků rozhodčí Jeřábek. Při dalším ze série vyloučení domácích nachystal pro publikum skvělý zákrok Růžička, když zlikvidoval projektil střelce první branky večera Mojžíše.

Před dalším vyloučením Havíře, v polovině utkání, mohl vyrovnat skóre Divíšek. I přes velmi pěknou střelu pod břevno ze dvou metrů, ale orazítkoval pouze rameno Trvaje. Divíšek byl hrdinou i dalších minut, kdy vybojoval puk a adresoval jej na modrou Štrbákovi. Ten načrtl geometrickou příhru pro Pivka, jenž nakonec nepochopitelně prováhal ideální moment pro střelu. Puk tak lapil znojemský brankářský mág.

Ve 36. minutě posílal neuvěřitelné tvrdé střely na Růžičku agilní Mojžíš. Ten se ale zaskočit nenechal. Následně pelášil na Trvaje Kolář, ale při „Kyselově fintě“ mu sebrala touš obrana Orlů. Další nájezd byl také neúspěšný. Pivko profrčel kolem hráčů hostů, ale bekhendový blafák v rychlosti neprovedl správně.

Znojmo trpělivou hrou udolalo tři body

Moeller ale nemohl pomýšlet na vyrovnání při vysoké míře nedisciplinovanosti vlastních hráčů. Po startu třetí třetiny inkasoval těsně po sobě dva dvouminutové tresty, které ubránil pouze s vynaložením velké síly. Zvláště tehdy, kdy mohl zvýšit náskok svého týmu Dopita, pálicí z nulového úhlu.

Nespočet diskusí znojemského družstva vyvolala strkanice Pivka na brankovišti. Rozhodčí Jeřábek po několika minutách váhaní Pivka vyloučil. Poté ve hře čtyři na čtyři fauloval ještě Tesařík a ve vzniklé převaze čtyři na tři dostal puk na modrou čáru Aleš Píša a přesně cílenou střelou obohacenou patřičnou razancí propálil Trvaje – 1:1.

Několik vteřin po vyrovnání byl vyloučen ještě Havíř. Znojmo tak mělo stejnou možnost převahy jako předtím Moeller. A také si počínalo stejně dobře. Bičánek nastřelil puk směrem na brankoviště, kde jej usměrnil za čáru Pavel Selingr – 1:2. Když už se konečně počet hráčů v poli vrátil do normálu, začaly Pardubice potvrzovat trend zápasu, který naznačoval, že v klasickém poměru hráčů hrají lépe. Důkazem toho budiž tyč Čáslavy nebo střela tahem Puchera.

Sudí pokračoval ve vylučování hráčů a v 54. minutě mohli hosté za zákroky na Ondřeje inkasovat až tři tresty, obdrželi však pouze jeden. Východočeši ale s jednoduchou převahou nenaložili dobře.

Znojmo pak začalo puky ze své třetiny pouze vyhazovat a další ofenzivní výpad Pivka zmařil nedovoleným zákrokem Štach. Pardubice tak hrály do 60. minuty přesilovku vylepšenou power play. Tu však přes velkou snahu neproměnily a Znojmo tak exportuje na jih Moravy všechny tři body.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Věděli jsme už od utkání ve Znojmě, že to bude těžký zápas. My jsme si v úvodu vytvořili několik slibných příležitostí, ale první skóroval soupeř. My jsme se dlouho nemohli dostat do zápasu, měli jsme dneska horší pohyb. Až tak v poslední pětiminutovce druhé třetiny jsme začali tlačit, pokračovalo to i ve třetí třetině, ale brzdili jsme se sami vyloučeními. Vyrovnali jsme v přesilovce, ale v oslabení, které bylo podle mého názoru zbytečné, jsme zase inkasovali a soupeř odskočil do jednobrankového náskoku, který udržel až do konce.“

Václav Baďouček (HC Znojemští Orli): „Přestože nepadlo moc branek, tak diváci viděli hodně šancí na obou stranách. Možná jsme byli trošku šťastnější, ale jsme rádi, že jsme si vzali dneska body, o které jsme přišli před týdnem u nás doma, kde jsme měli zápas dobře rozehraný a dva body si odvezl soupeř. Potřebovali jsme takové vydřené vítězství s troškou štěstí, výborně dneska chytal Jirka Trvaj. Jsme rádi, že jsme se po dlouhé době odpoutali z poslední příčky.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

17. kolo, 19. 10. 2008
ZNO - PCE
5:6p
4. kolo, 28. 10. 2008
PCE - ZNO
1:2
30. kolo, 7. 12. 2008
PCE - ZNO
3:2
43. kolo, 18. 1. 2009
ZNO - PCE
2:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 27 2
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 0 4
Petr Čáslava 0 1 0 0
David Havíř 0 0 0 4
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Martin Štrbák 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 -1 2
Michal Šeda 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Divíšek 0 1 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Libor Pivko 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
Peter Pucher 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Tomáš Bláha 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 -1 0
Jan Semorád 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube