17.10.2008
Michal Vilím, Jan Hrabal

Prvně přes deset tisíc! Moeller nadchl narvanou arénu výhrou nad Libercem

PARDUBICE — To byl parádní zápas! Pardubice po napínavém duelu nakonec udolaly hokejisty Liberce a potěšily více než 10 000 diváků v ČEZ Areně. Ti se bavili parádním hokejem, na jehož konci aplaudovali hokejistům HC Moeller Pardubice. Ti dokázali dvakrát vyrovnat jednogólové vedení Liberce a ve druhém poločase otočit výsledek na 5:2.

O2 extraliga, 16. kolo, pátek 17.10.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

5:2
2:2, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 16:38 Nakládal (Divíšek), 18:08 Pucher (Čáslava), 31:46 Starý (Kolář, Koukal, 55:31 Koukal (Kolář, Čáslava), 59:04 Pucher – 11:26 Klimenta (Šachl, Jiruš), 17:40 Podkonický (Nedvěd, Nedorost). Rozhodčí: Husička – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:9. Využití: 2:0. Diváci: 10 035. Střely na branku: 37:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 5:2. Nejlepší hráči: Peter Pucher – Tomáš Klimenta.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Zukal, Šeda – Cetkovský, Pucher, Ondřej – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Radil, Zohorna, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Bílí Tygři Liberec: Hnilička – Moravec, Jiruš, Zíb, Derner, Modrý, Hunkes, Kájínek – Šimánek, Kašpařík, Pletka – Podkonický, Nedvěd, Nedorost – Klimenta, Plodek, Šachl – Vantuch, Blatný, Pabiška. Trenéři: Dušan Gregor, Vladimír Čermák a Miroslav Kapoun.

Komentář

Z první třetiny se stala nečekaná přestřelka

V den krajských a senátních voleb si v pardubické ČEZ Areně dal Moeller dostaveníčko s Bílými tygry. Trenér Sýkora poslal na led klasickou sestavu se změnou pouze v první formaci, kde místo Somíka alternoval Ondřej. Naproti tomu mohl Liberec zařadit na soupisku velezkušenou posilu a navrátilce ze zámoří Petra Nedvěda.

O tom, že se Nedvěd z kempu New York Rangers vrátil ve formě nebylo pochyb. Po opatrném úvodu se po zaváhání pardubických beků dostal k ostré dorážce, kterou vychytal Lašák i přesto, že nebyl v předepsané pozici. Naopak domácí ohrozili Hniličku až v přesilovce v sedmé minutě. Liberecký brankář byl ovšem pozorný a střely Snopka a Koukala snadno zajistil.

Tygři opakovaně atakovali Lašáka z velké dálky a v čase 11:26 byli úspěšní. Po spěšném přesunutí vpřed vypálil těsně za modrou projektil Tomáš Klimenta a střela se dostala až do horního růžku kasy domácích – 0:1. Stejně mohl udeřit dvě minuty nato v oslabení i domácí Divíšek, ale mířil vysoko nad Hniličku.

Později pokračovala maximální minimalizace všech pardubických snah prostřednictvím výborně organizované hry hostů. Moeller se přesto nevzdával a odpověděl zcela nečekaně! Po rychlé předávce za modrou čarou předvedl svůj švih Jakub Nakládal – 1:1. Vsítil tak svůj vůbec první gól v extralize.

Kdo si však myslel, že je z góly pro první třetinu konec musel být nutně překvapen, protože s koncem třetiny se strhla branková palba. V čase 17:40 se ujali Severočeši vedení zásluhou pohledné kombinace Nedvěda s Andrejem Podkonickým, jenž tahem trefil odkryté místo za Lašákem – 1:2. Na odpověď se nečekalo dlouho. O 28 vteřin později využil Čáslavovu pobídku od modré Peter Pucher a rychlou tečí srovnal na 2:2. Vteřinu před koncem mohl pohnout skórem znovu Pucher, ale jeho vynikající bekhendová otočka mířila těsně nad.

Moeller se ujal vedení

Prostřední třetina začala klidněji a opatrněji. K prvním příležitostem se domácí dostali prostřednictvím tvrdého příklepu Ondřeje a švihu Cetkovského, obě tyto akce ale jen orazítkovaly výstroj Hniličky, který pečlivě chránil své brankoviště.

Ve 26. minutě byl podruhé v utkání vyloučen Derner a Východočeši mohli jít do vedení třemi ostrými náboji, kterými trefoval terč Nakládal. Po minutě jednoduché převahy přišla přesilovka dvojnásobná za vyhození kotouče mimo hrací plochu Hniličkou. Moeller si vypracoval střely Čáslavy a skvělou akci Puchera, který proháčkoval puk až za Hniličku, ale z brankové čáry jej uklidili liberečtí beci.

V dalším průběhu večera poslal Husička za katr Šachla a domácí přesilovku na jejím konci zužitkovali. Po bleskovém přesunu puku do útočného pásma se přes dvojíci Koukal – Kolař dostal touš k Janu Starému, jenž do něho účinně a efektivně plácl. Puk tak skončil až v sítí – 3:2. Starý se tak na nějaký čas dostal až do čela tabulky extraligových střelců!

Liberec se na odpověď nezmohl

Bílí tygři chtěli zkraje třetiny ihned odpovědět, ale zaváhání pardubické obrany napravil až Lašák. Jeho pozice ale byla nesnadná, jelikož před ním stál zcela osamocený bek Jiruš. Švihu zkušeného matadora scházela lepší muška.

Hosté pak měli dvě výhody jednoho hráče v poli, ale ani jednu nevyužili a druhou pak pokazili nedovoleným zákrokem Jiruše. Při následné hře čtyři na čtyři mohl zvýšit vedení střelec Starý a po něm Cetkovský. Hnilička byl ovšem pozorný.

V polovině třetí třetiny trefil kostku nad ledem Nedvěd, což znamenalo převahu pro Moeller. V nabídnuté příležitosti ale Tvrdík z první trefil jen libereckého strážce. Výborný hokej plný šancí, osobních soubojů a nasazení mohla korunovat další ze série akcí agilního Puchera. Jeho teči scházely pouze milimetry stejně jako ostré ráně Zíba od modré čáry, při které úřadovala hbitá Lašákova lapačka.

Veseleji bylo hned po následující akci. Pardubická „blue line“ se prosadila před libereckým brankovištěm, kde se nejrychleji zorientoval Petr Koukal a nadvakrát prostrčil puk za Hniličku – 4:2. Závěrečnou krátkou power play hostů ukončil Peter Pucher brankou od červené čáry – 5:2. Východočeši si touto brankou pojistili s grácií odehraný zápas a zaslouženě si připsali všechny tři body.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „ Celkový výkon, nasazení, výborná obranná činnost rozhodly zápas. První třetinu bych nehodnotil vysoko. Vstup do zápasu, když to porovnám se třetí třetinou, byl takový rozpačitý. Byli jsme málo aktivní, možná na nás dolehlo, že jsme opět prohrávali. Dvakrát jsme to dotáhli, což nás pozvedlo. Náš výkon během utkání gradoval, druhá třetina byla mnohem lepší, třetí byla nejpovedenější nejen z pohledu, že jsme zápas rozhodli.“

Vladimír Čermák (Bílí Tygři Liberec): „Do utkání jsme vstoupili celkem dobře, dvakrát jsme vedli, ale bohužel jsme si nechali vždy náskok srovnat. Po sérii vyloučení jsme inkasovali na 3:2, když jsme chtěli ve třetí třetině srovnat, tak jsme hráli nedisciplinovaně. Tímto způsobem se nedá utkání dohrát. Blahopřeji soupeři k vítězství.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 2, 7. 8. 2008
LIB - PCE
2:1
3. kolo, 14. 9. 2008
LIB - PCE
1:4
16. kolo, 17. 10. 2008
PCE - LIB
5:2
29. kolo, 4. 12. 2008
LIB - PCE
5:6sn
42. kolo, 16. 1. 2009
PCE - LIB
2:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 32 2
Obránci G A +/- TM
Jakub Nakládal 1 0 1 0
Petr Čáslava 0 2 1 0
David Havíř 0 0 1 0
Aleš Píša 0 0 1 0
Jan Snopek 0 0 0 2
Martin Štrbák 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 -1 0
Marek Zukal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Peter Pucher 2 0 1 0
Petr Koukal 1 1 0 0
Jan Starý 1 0 0 0
Jan Kolář 0 2 0 0
Tomáš Divíšek 0 1 1 2
Jiří Cetkovský 0 0 2 4
Zdeněk Ondřej 0 0 2 2
Michal Tvrdík 0 0 0 2
Libor Pivko 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 -1 0
Tomáš Zohorna 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube