6.10.2008
Jan Hrabal

Famózní třetí třetina! Pardubice mocně otočily v Litvínově

PARDUBICE — Skvělá práce v závěrečné dvacetiminutovce! Díky výbornému výkonu ve druhé půlce zápasu zvítězili hokejisté HC Moeller Pardubice v Litvínově 6:3 a vystřídali jej na 5. místě extraligové tabulky. Dva góly Východočechů vsítil Michal Tvrdík.

O2 extraliga, 12. kolo, pondělí 6.10.2008, Zimní stadion Ivana Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

3:6
2:2, 1:0, 0:4
Branky a nahrávky: 10:29 Jánský (Reichel, Lukeš), 17:08 Jánský, 26:21 Kubinčák (Hübl) – 6:59 Somík (Pucher, Píša), 18:25 Cetkovský (Somík), 41:02 Divíšek (Tvrdík), 46:50 Kolář (Havíř, Koukal), 48:02 Tvrdík (Divíšek), 56:29 Tvrdík (Pivko). Rozhodčí: Šindler – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 13:8, navíc Bahenský (Litvínov) 10 minut osobní trest. Využití: 2:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 3612. Střely na branku: 37:43. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:6.
Litvínov: Franěk – Šlégr, Kubát, Kroupa, Švarný, Walter, Skuhrovec, Punčochář, Poživil – Jánský, Reichel, Lukeš – Kubinčák, Hübl, Jenáček – Černý, Branda, Trávníček – Bahenský, Mach, Rindoš. Trenéři: Jaroslav Hübl starší a Petr Rosol.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Havíř, Zukal, Šeda, Nakládal – Cetkovský, Pucher, Somík – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Radil, Blažek, Ondřej. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Pardubice vyhrály nad tradičním soupeřem zejména díky skvělé sehrané třetí třetině, ve které vsítily čtyři branky a zároveň udržely nervy po provokacích litvínovských hokejistů.

Oba celky se vystřídaly ve vedení

Utkání na Zimním stadionu Ivana Hlinky nabídlo poměrně ofenzivní hokej, což potvrdilo již úvodní dějství. Ve výčtu šancí se tučným gólovým písmem zapsaly čtyři borci – po dvou z jednoho týmu.

Tím prvním byl Radovan Somík z celku Pardubic, jenž využil přesilovku pět na tři pro Pardubice. Forvard Východočechů dostal přesný pas k pravé tyčce od Petera Puchera a nadvakrát překonal gólmana Fraňka – 0:1.

Hosté se radovali z vedení přesně tři a půl minuty. Ke srovnání stavu pomohla Severočechům také početní výhoda. V 11. minutě se elegantním průnikem až před branku prezentoval útočník Jánský – 1:1.

Tentýž hráč zařídil domácím vedení. Jiří Šlégr tvrdě udeřil do pardubického hráče, ale hrálo se dál. Moeller reklamoval faul litvínovského barda, ale mezitím inkasoval, když se prosadil střelec první branky Litvínova – 2:1. Na nic byly hostům oprávněné protesty…

Pardubice ale odpověděly nejlépe, jak mohly. Jiří Cetkovský minutu a půl před koncem prokázal, že hokejku má ohnutou skvěle – jeho bekhend, stejně jako v posledním domácím duelu, trefil přesně prostor nad ramenem gólmanovým – 2:2.

Litvínov skóroval v oslabení

Moelleru se příliš nevyvedla prostřední třetina. V ní byli aktivnějším hráči domácího celku, ti však paradoxně skórovali ve vlastním oslabení. Pardubické elitní komando bylo již na ledě dlouho v přesilovce po vyloučení Kamila Randoše, pro vyhozený puk si dojel Viktor Hübl, nahodil před bránu, kde operoval střelec Vojtěch Kubinčák – 3:2.

Poté se hodně vylučovalo, třeba Libor Pivko byl v poměrně krátkém sledu vyloučen hned dvakrát. Žádné z mužstev si ale nedokázalo vytvořit gólovou šanci. Pardubice v této fázi ubránily mírnou litvínovskou herní převahu.

4:0 ve třetí třetině? Naposledy v roce 1981

Co se Moelleru nepovedlo v dějství prostředním, se náramně vydařilo v závěrečné části dnešního utkání. Pardubice zahájily cestu za obratem již po minutě, kdy Tvrdíkovu střelu dorazil všudybyl Tomáš Divíšek – 3:3.

Domácí od tohoto momentu notně znervózněli, faulovali a rozhodčí Šindler jejich prohřešky po zásluze trestal. A to byla samozřejmě výhoda pro Pardubické.

Ve 46. minutě neudržel nervy na uzdě domácí Bahenský, ten sice v pěstním souboji porazil Jiřího Cetkovského, ovšem 2+2+10 minut oproti dvouminutovému trestu pro pardubického forvarda znamenaly velkou výhodu pro Moeller.

Východočechy poslal do vedení Jan Kolář, ten umně před bránou tečoval ránu Davida Havíř – 3:4.

A to nebylo vše, o dalších 72 sekund později se prosadil Michal Tvrdík. Tomáš Divíšek totiž vyhrál buly po icingu domácích a přímo z voleje napálil pardubický šikula touš do brány – 3:5.

Nabyté vedení dostalo hosty do pohody, naopak domácí ztěžka rozdýchavali trojici inkasovaných branek v sedmiminutovém rozmezí. První, kdo ztratil sebekontrolu, byl Jiří Šlégr, jenž dostal 2+2 minuty za krosček a sekání na Jiřího Cetkovského.

Dalším nešťastníkem byl Jakub Černý, jenž obdržel obdobný trest za stejný prohřešek. Dlouhou výhodu pět na tři proměnili Pardubičtí k definitivnímu rozhodnutí. Na konci pohledné kombinace byl Michal Tvrdík a jeho druhý gól večera – 3:6.

Pardubičtí poté v pohodě dovedli zápas do vítězné koncovky a po dvou a tři čtvrtě letech mohli oslavit tříbodové vítězství na ledě Litvínova.

Ohlasy po utkání

Jaroslav Hübl (HC Litvínov): „Jsem zklamaný. Nepodali jsme dobrý výkon. Nebruslili jsme jako v minulých zápasech. Celý zápas jsme se potýkali z dobrou defenzivou Pardubic. Hráčům jsem řekl, že nemůžeme mít doma třináct vyloučených hráčů. To je obrovský luxus. Nad tím se musíme zamyslet a zapracovat na tom.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Bylo to dvě třetiny velice vyrovnané utkání. Nám se podařilo jít do vedení v přesilové hře. Z naší strany nejhorší druhá třetina, když jsme inkasovali gól v momentě, kdy jsme si mysleli, že bude po faulu přerušená hra a přestali jsme hrát. Ve vlastní přesilové hře jsme si nechali dát gól, kterým šel Litvínov do vedení. Třetí třetina byla z naší strany nejlepší. Využili jsme přesilové hry, které nám soupeř sám nabídl. Myslím si, že některé zákroky byly až se snahou zranit naše hráče. Před hráči smekám, za výkon ve třetí třetině a že udrželi nervy na uzdě. Tři body jsou pro nás vynikající.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

12. kolo, 6. 10. 2008
LIT - PCE
3:6
25. kolo, 23. 11. 2008
PCE - LIT
0:3
38. kolo, 4. 1. 2009
LIT - PCE
2:3sn
51. kolo, 17. 2. 2009
PCE - LIT
2:3sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 34 3
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 1 0 2
Aleš Píša 0 1 0 0
Jan Snopek 0 0 2 0
Martin Štrbák 0 0 2 0
Marek Zukal 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Tvrdík 2 1 2 2
Tomáš Divíšek 1 1 2 0
Radovan Somík 1 1 1 0
Jiří Cetkovský 1 0 1 4
Jan Kolář 1 0 -1 0
Libor Pivko 0 1 2 4
Peter Pucher 0 1 1 0
Petr Koukal 0 1 -1 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube