28.9.2008
Michal Vilím, Jan Hrabal

Nakonec kanonáda. Nováček z Mladé Boleslavi si veze z Pardubic „bůra“

PARDUBICE — Čtvrtý zápas s bodovým ziskem mají na svém kontě hokejisté HC Moeller Pardubice. Ti v dnešním duelu s Mladou Boleslaví nezaváhali a extraligového nováčka vedeného Jiřím Šejbou porazili přesvědčivě 5:0. Dvě branky Moelleru vsítil Petr Koukal, z prvního čistého konta v sezoně se může radovat Ján Lašák.

O2 extraliga, 9. kolo, neděle 28.9.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Mladá Boleslav

5:0
1:0, 1:0, 3:0
Branky a nahrávky: 17:47 Koukal (Starý, Kolář), 22:28 Koukal (Starý, Kolář), 41:57 Kolář (Koukal, Havíř), 47:57 Divíšek (Snopek, Pucher), 50:30 Pucher (Tvrdík, Píša). Rozhodčí: Homola – Kostka, Bláha. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 7582. Střely na branku: 27:34. Průběh utkání: 5:0.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Štrbák, Píša, Čáslava, Koma, Havíř, Zukal, Šeda – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Tvrdík, Pucher, Somík – Kolář, Koukal, Starý – Ondřej, Blažek, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Mladá Boleslav: Chábera (50:30 Šindelář) – Marušák, Kočí, Mocek, Bauer, Posmyk, Brňák, Holub, Schnabel – Nouza, Král, Handlovský – Kubeš, Benda, Tomas – Barinka, Boháč, Čech – Štrba, Sýkora, Eiselt. Trenéři: Jiří Šejba a Leo Gudas.

Komentář

Pardubice porazily svého soupeře zejména díky bravurnímu výkonu třetí formace, která vsítila první tři branky Moelleru.

Úvodní branku vstřelil Koukal

Do duelu Moelleru s Bruslařským klubem Mladá Boleslav poslal kouč domácích Václav Sýkora standardní sestavu podobnou té z minulých extraligových kol. Výjimku tvořil pouze návrat uzdraveného Jána Lašáka do branky. Gólman Růžička, který vydatně pomohl právě Boleslavě k postupu do nejvyšší soutěže, zůstal na střídačce.

Po dvouminutovce oťukáváni ve středním pásmu našlápl do brejku hostující Nouza, který obdržel na modré ideální přihrávku. Lašák se překvapit nenechal. Poté byl vyloučen Eiselt a produktivní formace KKS – Kolář, Koukal, Starý – kombinovala téměř celé dvě minuty v útočné třetině, ale prakticky se nedostala ke střele. Podobně dopadly i další přesilovky Pardubic v podání prvních dvou pětek. Pěkné byly snad jen střely Píši a Čáslavy od modré čáry.

V 16. minutě mohl zaskočit Cháberu rychlým proháčkováním až před něho Divíšek. Avšak jeho průnik překazil nedovoleným zákrokem Handlovský. A tentokrát pardubická KKS udeřila. Se Starým si mezi kruhy vyměnil kotouč Petr Koukal a expresním blafákem do bekhendu rozjásal pardubické tribuny – 1:0. Minutu nato mohl ještě zvýšit Pivko, ale jeho teč mířila těsně mimo.

Pardubice získaly dvougólový náskok

Na druhou branku se nečekalo dlouho. V čase 22:28 pro zcela nehlídaného Petra Koukala načechral puk Starý. Koukal tak nikým neobtěžován lehce překonal Cháberu a zvýšil na 2:0. Šťastný střelec tak svým čtvrtým letošním gólem zaznamenal již dvě třetiny svých branek z minulé sezóny.

Poté mohl snížit hostující kapitán Král, ovšem jeho akce pro úspěch potřebovala více důrazu. Při následném vyloučení Šedy upláchl boleslavským bekům Tvrdík, ovšem před jeho švihem sklapl Chábera betony včas. Šance Středočechů se množily. Po jedné z nich musel velký požár na brankovišti uhasit zalehnutím puku Lašák. Puk ale za brankovou čáru nepřešel, což potvrdil i hlavní sudí po prověření videa.

37. minuta znamenala pro Moeller možnost navýšení skóre, kdy se vynikající kličkovanou prezentoval Pucher. Jeho téměř gólovou prohazovačku přes obránce hostů zastavila jen mírná odchylka od optimálního kurzu puku za Cháberu. Minutu před samotným závěrem druhého dějství zvolil hostující Nouza, namísto riskantní přihrávky na obsazeného spoluhráče, střelu, ale jeho pěkný bekhendový pokus orazítkoval pouze spojnici tyčí za Lašákem.

Boleslav nakonec utrpěla debakl

Pardubice začaly třetí třetinu oslabené o Divíška. Boleslav si vypracovala šanci Krále, který namířil puk do Lašáka. A tak po skončení trestu udeřilo na druhé straně a opět u toho byla třetí formace Východočechů. Ve 42. minutě předvedli učebnicové přečíslení dva na jednoho Koukal a Kolář. Koukal precizně přihrál a Kolář „z jedničky“ vypálil svou pátou brankou v sezoně. Upravil tak na 3:0.

Ve 48. minutě překazila přečíslení domácích obrana Boleslavy faulem na agilního Puchera. Rozhodčí Homola signalizoval výhodu pro Moeller, při níž Snopek vypálil od modré a jeho střelu změnil tečí před Cháberu v gól naskakující šestý hráč Tomáš Divíšek – 4:0.

Pardubice hrající pohledný hokej tak ještě více ožily. Tvrdík připravil pro Puchera přihrávku do samostatného nájezdu, jenž Peter Pucher zakončil před vyjetým Chaberou blafákem nakrátko. Poté již zbývalo jen trefit odkrytou síť – 5:0. To již neunesl hostující strážce kasy a přenechal své místo Šindelářovi. Pardubice tak přidaly do tabulky tři body a Ján Lašák letošní první čisté konto do své osobní statistiky.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Začátek zápasu byl za našeho pohledu rozpačitý, soupeř dobře jezdil osou hřiště, s tím jsme měli problémy. Pak jsme na to zareagovali a až do konce zápasu jsme hráli trpělivě s touhou vyhrát.

Jiří Šejba (Mladá Boleslav): Nepotvrdili jsme výsledky v minulých zápasech. Pardubice nás dnes předčily zejména v přesnosti přihrávek a v zakončení. Dnes jsme tady vyhořeli, mrzí mě pět inkasovaných gólů. Máme na to hrát lepší hokej.

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 4, 19. 8. 2008
MBL - PCE
5:2
9. kolo, 28. 9. 2008
PCE - MBL
5:0
22. kolo, 14. 11. 2008
MBL - PCE
3:2p
35. kolo, 28. 12. 2008
PCE - MBL
5:3
48. kolo, 11. 2. 2009
MBL - PCE
1:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 34 0
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 1 2 0
Jan Snopek 0 1 1 2
Aleš Píša 0 1 1 0
Marek Zukal 0 0 2 2
Petr Čáslava 0 0 1 0
Martin Štrbák 0 0 1 0
Michal Šeda 0 0 0 4
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 2 1 2 0
Jan Kolář 1 2 2 0
Peter Pucher 1 1 2 0
Tomáš Divíšek 1 0 2 2
Jan Starý 0 2 1 0
Michal Tvrdík 0 1 2 0
Radovan Somík 0 0 2 0
Libor Pivko 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube