25.9.2008
Jan Hrabal

Pardubice vyválčily na ledě Sparty bod

PRAHA — Povedené utkání mají za sebou hokejisté Pardubic. Ti sice v pražské Tesla Areně prohráli 4:5 po samostatných nájezdech, přesto se vůbec nemusí stydět. Moeller si získaný bodík za snahu rozhodně zasloužil.

O2 extraliga, 8. kolo, čtvrtek 25.9.2008, Tesla Arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

5:4sn
1:1, 1:2, 2:1 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 7:52 Ton (Gulaši), 23:18 Langhammer (Gulaši), 50:30 Ručinský (Ton, Ptáček), 54:42 Kratěna, rozhodující samostatný nájezd Broš – 9:16 Cetkovský (Pivko, Divíšek), 24:34 Somík (Píša, Tvrdík), 28:34 Starý (Havíř, Nakládal), 56:52 Kolář (Koukal). Rozhodčí: Hradil – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:2. Diváci: 5882. Střely na branku: 43:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3, 4:4, 5:4. Nejlepší hráči: Petr Ton – Jan Kolář.
Sparta Praha: Pöpperle – Černošek, Gulaši, Procházka, Hanzlík, Ptáček, Cunik, Vojta – Látal, Výborný, Ručinský – Netík, Broš, Kratěna – Ton, Langhammer, Podlešák – Dragoun, Hrdel, Hromas – od 40:00 navíc Mrňa. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.
Dynamo Pardubice: Růžička – Snopek, Štrbák, Píša, Čáslava, Nakládal, Havíř, Zukal, Šeda – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Tvrdík, Pucher, Somík – Kolář, Koukal, Starý – Ondřej, Blažek, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

V brance HC Moeller Pardubice se podruhé v řadě od prvního buly objevil Martin Růžička. Jeho záskok za Jána Lašáka nebyl tentokrát plánovaný, důvodem byla viróza slovenského reprezentačního gólmana.

Pardubice nehrály bojácně, Jiří Cetkovský srovnával na 1:1

Utkání začali mírně aktivněji domácí. První střelu zápasu vyslal po přihrávce Výborného Martin Ručinský už ve čtyřiadvacáté vteřině. Za Pardubice se ozval vzápětí Koukal, neposedný kotouč ale nezpracoval. O neplánovaný rozruch se postarala i technika holešovické haly, zhruba po dvou minutách zápasu zhasly světelné tabule a herní čas musel oznamovat divákům po celou třetinu hlasatel.

Oba týmy se postupně dostávali do tempa a v osmé minutě se poprvé měnilo skóre, když sparťanský obránce Gulaši napřáhl od modré čáry. Klec Růžičky, který opět nahradil Jána Lašáka, sice neohrozil, puk odražený od mantinelu ale do brány dorazil Petr Ton a Sparta šla do vedení – 1:0.

Neuplynuly ani dvě minuty a Východočeši odpověděli. Byl to konkrétně Jiří Cetkovský, chopil se vyražené střely Aleše Píši a pohotově srovnal na 1:1.

Holešovičtí měli chvíli po vyrovnání dvě dobré šance na vstřelení druhé branky. Petr Ton byl podražen při svém typickém brejku, potrestat nedovolený zákrok se mu v následujícím trestném střílení ale nepovedlo. Penalta byla nařízena neprávem, neboť sparťanský útočník neměl v okamžiku faulu puk pod kontrolou.

Halou to zašumělo i ve třinácté minutě, když Vojta prostřelil Růžičku a puk nebezpečně balancoval na hranici brankové čáry. První se k němu dostali Pardubičtí a ohrožení zažehnali vyhozením. Potom začala série mnoha přerušení, ani jedno z mužstev se nedokázalo usadit v útočném pásmu a i díky tomu po dvaceti minutách platil nerozhodný stav.

Po trefách Radovana Somíka a Jana Starého vedl Moeller 3:2

Do začátku druhé části stačili holešovičtí technici spravit světelnou tabuli a po třech minutách si na ní publikum mohlo přečíst jméno dalšího gólového střelce. Mladý útočník Jakub Langhammer si poradil s obránci a poslal Spartu opět dovedení. Druhou asistenci v zápase si připsal Michal Gulaši – 2:1.

Jako nějaké dejavu z první třetiny přišla odpověď Východočechů, bleskově srovnával Somík – 2:2.

Hosté vyrovnali hru a dostali se brzy i do vedení. Ve 29. minutě dostal Moeller výhodu přesilové hry, Starý změnil směr Nakládalovy střely těsně před domácím gólmanem a dotahovat najednou musela Sparta – 2:3.

Po vyrovnání se hosté trochu zatáhli a spíš než na zakládání akcí spoléhali na protiútoky. Obránci na obou stranách začali dohrávat osobní souboje, po jednom z nich se poroučel na střídačku Cetkovský po střetu s Liborem Procházkou. Útočníci se nemohli dostat do blízko brány, a tak se zkoušeli prosazovat z dálky. Brankáři byli pozorní, Růžička byl na svém místě i při Kratěnově tutovce necelou minutu před druhou přestávkou.

Sparta obrátila stav, plichtu vybojoval Jan Kolář

Domácí měli na začátku poslední části jednobrankové manko. Hráči v rudých dresech se ho snažili vymazat rychlými kombinacemi v útočné třetině, často však naráželi na výborné pardubické obránce. Do slibné příležitosti se dostal Výborný v 46. minutě, zradil ho ale poskakující puk.

Do konce zbývalo necelých deset minut, když Martin Ručinský ukázal, jak se mají správně zužitkovat početní výhody. Dostal přihrávku mezi kruhy, prudce vypálil a bylo už potřetí srovnáno – 3:3.

Jak se blížil závěr zápasu, duel dvou tradičních soupeřů dostával vražedné tempo. Holešovičtí opět přetočili vývoj na svou stranu, Kratěna prokázal svou zručnost a v individuální akci počtvrté překonal brankáře Růžičku – 4:3.

Necelých 6000 diváků se ani moc nedivilo, když to hned posléze opět bylo nerozhodně. Prosadila se opět pardubická smrtící formace v čele s Kolářem, který po kombinaci s Koukalem poslal zápas do prodloužení – 4:4.

Nájezdy Pardubicím zatím letos nejdou

V nastavení měla převahu Sparta, která předvedla pár dobrých šancí včetně dalšího úniku s chutí hrajícího Petra Tona. Ten se nakonec opravdu trefil a hala propukla v jásot, ukázalo se však, že časomíra mezitím pětiminutové prodloužení ukončila.

V nájezdech se znovu zaskvěli na obou stranách muži s maskou, bod navíc pro Spartu vystřelil ve čtvrtém kole nájezdů Michal Broš.

Ohlasy po utkání

František Výborný (HC Sparta Praha): „Myslím, že nám zpočátku trošku chyběl pohyb. Hrálo se teď obden, Pardubičtí měli den odpočinku navíc a myslím, že to bylo cítit. Hosté hráli postupem času velmi dobře, jednoduše, a nám to dělalo problémy. Cením si toho, že mužstvo dokázalo výsledek otočit. Myslím, že ve třetí třetině jsme dostali soupeře pod tlak, a přestože jsme tři minuty před koncem vedli, nemyslím, že bychom se už viděli s tříbodovým ziskem. Přišel gól po teči rozhodčího, kdy mohlo být zakázané uvolnění, ale to je hra, rozhodčí je součást hřiště. Vážím si toho, že jsme vyhráli. Za tu vůli bych mužstvo pochválil, přestože tomu dnes chyběla lehkost.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Viděli jsme velice dramatické utkání. Nám se příliš nevydařil vstup do zápasu, představovali jsme si ho jinak. Sparta nás dostávala pod tlak, což bylo hlavně tím, že jsme si komplikovali rozehrávku z vlastního pásma. Naštěstí jsme dokázali vždy rychle odpovědět na úvodní dvě branky Sparty, což bylo pro vývoj zápasu velice důležité. Dlouho jsme vedli 3:2, ale Sparta je velice silné mužstvo, nakonec znovu otočila skóre na svou stranu a my jsme byli rádi, že se nám podařilo alespoň srovnat. V nájezdech se nám bohužel zatím nedaří.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 3, 8. 8. 2008
PCE - SPA
3:1
8. kolo, 25. 9. 2008
SPA - PCE
5:4sn
21. kolo, 2. 11. 2008
PCE - SPA
4:2
34. kolo, 26. 12. 2008
SPA - PCE
5:1
47. kolo, 1. 2. 2009
PCE - SPA
3:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 65 0 38 5
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 1 0 2
Jakub Nakládal 0 1 0 0
Aleš Píša 0 1 -1 0
Martin Štrbák 0 0 0 4
Jan Snopek 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Marek Zukal 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jiří Cetkovský 1 0 0 0
Radovan Somík 1 0 0 0
Jan Starý 1 0 -1 2
Jan Kolář 1 0 -1 0
Tomáš Divíšek 0 1 0 2
Libor Pivko 0 1 0 2
Michal Tvrdík 0 1 0 0
Petr Koukal 0 1 -1 0
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
Peter Pucher 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube