22.9.2008
Michal Vilím, Jan Hrabal

Další vypracovaná výhra, Moeller udolal Mountfield v závěru

PARDUBICE — Těžkou bitvu s vítězným koncem pro hokejisty HC Moeller Pardubice viděla ČEZ Arena. Ta neviděla 57 minut gól, závěr jí vše vynahradil. Moeller poslal do vedení Jan Starý, při power play soupeře zvyšoval Michal Tvrdík. V samotném konci sice snižoval Tomáš Vak, ale ten pouze kosmeticky upravoval výsledek utkání.

O2 extraliga, 7. kolo, pondělí 22.9.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

České Budějovice

2:1
0:0, 0:0, 2:1
Branky a nahrávky: 57:08 Starý (Kolář), 58:25 Tvrdík – 59:28 Vak (Veselý, Vydarený). Rozhodčí: Svoboda – Kalivoda, Pouzar. Vyloučení: 5:8. Bez využití. Diváci: 7780. Střely na branku: 33:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1.
Dynamo Pardubice: Růžička – Štrbák, Snopek, Čáslava, Píša, Havíř, Nakládal, Zukal, Šeda – Pivko, Divíšek, Cetkovský – Somík, Pucher, Ondřej – Starý, Koukal, Kolář - Rákos, Radil, Tvrdík. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
České Budějovice: Turek – Poživil, Gřegořek, Sičák, Toman, Frolo, Vydarený, Mucha – Hudec, Vak, Veselý – Kůrka, Huml, Duda – Gulaš, Šimánek, Kotrla – Hřebejk, Mertl, Květoň. Trenéři: Ernest Bokroš a Jan Tlačil.

Komentář

První třetina branku nepřinesla

Ke třetímu zápasu ve čtyřech dnech nastoupily Pardubice s upravenými řadami. Respektive došlo ke změně pořadí v nasazování prvních dvou útočných a obranných formací. K výměně došlo také na brankářském postu, kdy domácí svatyni hájil Martin Růžička na místo Jána Lašáka.

Na prvním vhazování přenechal Pucher, hrající ve svých tradičních bílých rukavicích, puk hostům. Poté se k první vážnější akci, kdy musel zasahovat brankář hostů Turek, dostal Ondřej, ale jeho švih nebyl přesný. Od šesté minuty byla k vidění hra čtyři na čtyři v níž výborně zasáhl po Kotrlově teči Růžička. Za domácí vyprecizoval šanci pro Snopka Divíšek. Domácí kapitán ale pálil příklepem do betonu Turka.

Moeller měl pak přesilu jednoho hráče v poli. I když branku nevsítil, sehrál ji poměrně dobře, ale ihned po jejím skončení nechal vyniknout své umění gólman Pardubic, jehož magické číslo 99 patrně očarovalo hokejky střelců Budějovic Kotrly a poté i Veselého. Další momenty se odehrávaly většinou v marné snaze hráčů pokořit obranu soupeře. Pohledné byly například akce Koláře, či Humla.

Hra byla vyrovnaná, na branku se tak čekalo i ve druhém dějství

Ve 22. minutě byl na trestnou vykázán Starý. Budějovický zámek v obranné třetině Východočechů byl velmi účinný, ale tři ostré příklepy Vydareného od modré za brankovou čarou neskončily.

Pardubice pak měly ideální sérii příležitostí skórovat. Nejprve ve 25. minutě při vyloučení Dudy střílel zcela osamocen Kolář – mimo. Ve 27. minutě orazítkoval z bezprostřední blízkosti beton Turka v nájezdu Tvrdík. Dále: ve 28. minutě i přes postavení mezi kruhy nevyšel švih Pivkovi. Paletu pokusů uzavřela bomba Tvrdíka od modré.

Při následném vyloučení Štrbáka dvě minuty po polovině utkání hrozili také Budějovičtí, ale Duda byl před brankou dokonale zpacifikován. Při dalším vyloučení Cetkovského si Budějovice již počínaly lépe. Důrazně si před Růžičkou pohrával s pukem Kůrka, ale jeho švih mladík v domácí kleci zneškodnil.

Závěr ovládly Pardubice

S možná ještě defenzivnější taktikou vstoupily to třetí třetiny České Budějovice. Moeller dohrával přesilovku z prostředního dějství, ale nedostal se téměř k ničemu. Naopak. Udeřit mohli Jihočeši. Zčista jasna se před Růžičkou zjevil Kůrka. Naštěstí pro domácí vytáhl jejich gólman ze svého arsenálu vynikající zásah lapačkou.

Ve 47. minutě se dostal ke přihrávání Pucher. Jeho pasy zkoušel zužitkovat Ondřej, ale čtyři příklepy během jednoho střídání „z jedničky“ našel vždy jen Turek ve své výstroji nebo skončily mimo budějovickou branku.

O minutu později úřadovala opět třetí pardubická eskadra. Přes Koukala získal kotouč Starý, jenž adresoval citovou nahrávku na volného Koláře. Jeho střela z první šla ovšem těsně nad. Vše se ale změnilo v 57. minutě! Kdy se Turek po ofenzivním obléhání budějovické obrany dostal po nahozeních Koláře mimo branku. Do klece se stihl vrátit včas, ale ihned poté se k expresní dorážce prosadil Jan Starý a trefil přesně horní roh Turkovi brány – 1:0.

Od 58. minuty hrály České Budějovice power play. Ovšem ne dlouho. Po několika vteřinách vypíchl puk Michal Tvrdík. Přebruslil beky soupeře a od červené čary trefil opuštěnou klec – 2:0. Jihočeši ale ještě snížili. Tomáš Vak po přistrčení Veselého zpoza branky trefil odkryté místo za jinak výborným Růžičkou – 2:1. Pardubice i přes toto snížení získaly cenné tři body a zaslouženě zvítězily.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Byli jsme celý zápas aktivnější a útočnější. Vyhráli jsme i na šance, bohužel jsme se dlouho nemohli prosadit. Byli jsme možná v tom zakončení málo důrazní, ale šli jsme dál trpělivě a ta spravedlnost se tam objevila, že jsme v samotném závěru dali na 1:0 a potvrdili to gólem do prázdné brány. Malinko jsme si to zkomplikovali z přemíry snahy, kdy jsme udělali chybu v obranném pásmu po nastřelení puku, když jsme šli za bránu ve velkém počtu hráčů a nechali jsme odkrytý prostor před brankou. Chci mužstvo pochválit, protože to nebylo po nedělním utkání jednoduché, ale všichni pracovali tvrdě.“

Ernest Bokroš (HC Mountfield České Budějovice): „Prohrát si utkání tři minuty před koncem, když celé mužstvo makalo a dřelo, to se mi těžko hodnotí. Bylo to velice vyrovnané utkání, šance byly na obou stranách. Rozhodla jedna individuální chyba našeho hráče, že si nevezeme ani bod z Pardubic. Musíme se z toho dostat tvrdou prací. Pro nás je to strašně špatný stav, ambice klubu jsou jiné, musíme si vydřít utkání, aby se pohoda vrátila na hokejky našich kluků. Soutěž je dlouhá a bude záležet na trpělivosti.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 22. 9. 2008
PCE - CEB
2:1
20. kolo, 30. 10. 2008
CEB - PCE
3:0
33. kolo, 23. 12. 2008
PCE - CEB
3:1
46. kolo, 30. 1. 2009
CEB - PCE
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 27 1
Obránci G A +/- TM
Martin Štrbák 0 0 1 2
David Havíř 0 0 1 0
Jakub Nakládal 0 0 1 0
Jan Snopek 0 0 1 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Marek Zukal 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 0 1 2
Michal Tvrdík 1 0 1 0
Jan Kolář 0 1 1 2
Tomáš Divíšek 0 0 1 0
Petr Koukal 0 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 4
Libor Pivko 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 -1 0
Peter Pucher 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube