12.9.2008
Michal Vilím, Jan Hrabal

Obrat se nekonal, Moeller přesto vydřel proti mistrovi bod!

PARDUBICE — Prohrávali 0:2 a 1:3, přesto se nevzdali! Hokejisté Moelleru dokázali i díky dvěma gólům Jana Starého urvat bod v souboji s mistrovskou Slavii po výborném finiši, ve kterém během čtyř minut dotáhli takřka ztracený zápas. Vítězství přesto slaví Pražané po samostatných nájezdech.

O2 extraliga, 2. kolo, pátek 12.9.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Slavia Praha

3:4sn
0:1, 1:1, 2:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 31:18 Starý (Snopek), 55:38 Starý (Koukal, Kolář), 59:18 Divíšek – 18:24 Hruška (Kadlec), 21:29 Červenka (Tomica), 46:46 Hruška (Žižka, Beránek), rozhodující nájezd Bednář. Rozhodčí: A. Jeřábek – Guth, Křivský. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1. Diváci: 8862. Střely na branku: 38:29. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4. Nejlepší hráči: Jan Starý – David Hruška.
Dynamo Pardubice: Lašák – Čáslava, Píša, Štrbák, Snopek, Havíř, Nakládal, Koma, Šeda – Pivko, Divíšek, Tvrdík – Somík, Blažek, Ondřej – Starý, Koukal, Kolář – Zohorna, Radil, Cetkovský. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Slavia Praha: Svoboda – Kadlec, Vašíček, Novák, Žižka, Drtina, Kolařík, Jebavý – Hruška, Beránek, Borovanský – Bednář, Červenka, Sklenář – Micka, Růžička ml., Tomica – Doležal, Jelínek, Čermák. Trenéři: Vladimír Růžička a Jiří Kalous.

Komentář

Utkání rivalů přineslo velmi zajímavou podívanou, ve které se Pardubicím povedlo obrátit dvě dvougólová vedení soupeře, nakonec však výhru bere Slavia po úspěšnějších nájezdech. I tak diváci v ČEZ Areně ocenili výkon Východočechů nadšeným potleskem.

Poslední z přesilovek zužitkovali Pražané

K prvnímu domácímu zápasu Moelleru v letošní sezoně přivál los do ČEZ Areny Slavii Praha. K očekávanému duelu druhého kola nastoupil i s mládežnickým košíkem před tváří Tomáš Divíšek, který uspěl v souboji na úvodním vhazování a sebral puk hostujícímu kapitánovi Beránkovi.

Poté měli hned zkraje střetnutí slávisté výhodu dvou po sobě jdoucích přesilovek. V obou oslabeních si domácí hráči počínali velice dobře až na závěry obou převah. Nejprve ostřeloval Lašáka nebezpečně z modré Drtina a poté hbitě tečoval Micka. Od deváté minuty si přesilovky vyzkoušely také Pardubice. Ovšem nepočínaly si o mnoho lépe. Při vyloučení Jebavého ostře pálil Koukal a po něm číhal na své parketě na brankovišti jako ostříž Divíšek. Adam Svoboda ale všechny pokusy jistě pokryl.

Poté ovšem udeřilo na druhé straně. Lašák chybně rozehrál přímo na hůl hostujícího útočníka, jenž pálil do odkryté sítě, avšak k potlesku tribun zachránil domácí od pohromy až spolehlivý Čáslava, který vykopl puk do rohu. Minutu po této akci mířil na branku najíždějící Somík, ale svou střelu umístil pouze do Svobodovy lapačky.

Šest minut před koncem třetiny měl Moeller převahu dvou hráčů v poli. Hrubě ji ovšem prohospodařil a téměř se do žádné příležitosti nedostal. To stejné neplatilo na straně Pražanů, kteří vyloučení Píši využili. Domácími hráči nevyhozený kotouč sebral blízko modré čáry David Hruška a prokázal, že i příklepem z pravého kruhu lze trefit místo za Lašákem – 0:1.

Pardubice snížily dvougólové vedení

S přáním umazat manko z první třetiny nastoupili hráči Moelleru do druhého dějství a hned v první dvouminutovce tvrdě narazili. Přečíslení dva na jednoho ještě neproměnil Tomica, ale ten samý hráč v následující akci svou přihrávku nasměroval Romanu Červenkovi, jenž pohotově a zároveň přesně protečoval puk za Lašáka – 0:2.

V dalším průběhu bylo k vidění spektrum šancí na obou stranách. Za domácí trefil Svobodu slabým bekhendem Blažek a za Slávii exkluzivní nabídkou v mezikruží pohrdl Tomica. V polovině utkání byl odeslán za katr Vašíček a Východočeši snížili. Blažek zkušeně rozehrál akci na kapitána Snopka, jenž bez rozpaků vypálil na Svobodu. Střelu v její dráze ovšem přizvedl Jan Starý – 1:2.

Ve 34. minutě došlo ke krásnému vysunutí Hrušky, které bylo zhaceno nedovoleným zákrokem Píši. Rozhodčí Jeřábek nařídil trestné střílení, ke kterému byl hostujícím koučem Růžičkou vyzván Jaroslav Bednář. Jeho klasický bekhendový blafák, ale Lašák vytěsnil mimo svou kasu.

Vyrovnání zajistil exslávista Divíšek

První minutu třetí třetiny dohrávaly Pardubice oslabené nedovoleným zákrokem Divíška. Slávisté mohli převahu využít Hruškou, který se ocitl sám před Lašákem, ale jeho švih mířil mimo.

Domácí mohli po hře srovnat i skóre. Po pěkné kombinaci prvního útočného tria se přes Pivka a Divíška dostal touš k Tvrdíkovi, ten ale neměl moc prostoru k zakončení. Naopak z nepovedené střely Snopka těžil Hruška, bombou ale jen vyprášil výstroj domácího brankáře.

Ve 46. minutě udeřil opět kanonýr Pražanů David Hruška. A branka padla opět po teči. Tentokrát po přihrávce beka Žižky zmizel puk za bezmocným Lašákem. Hruška tak zvýšil na 3:1 ze svého pohledu.

Ze špetky vážných příležitostí jich nejvíce zaznamenala agilní třetí formace Kolář, Koukal, Starý. První jmenovaný se mohl blýsknout vstřelenou brankou. Ale jeho střela skončila pouze na rameni Svobody.

Lépe si vedl Jan Starý, který po vynikající kombinaci své útočné trojky v přesilovce zavěsil svůj druhý večerní gól a dostal Moeller na kontakt – 2:3. Snahu o vyrovnání měla podpořit power play, která nakonec byla úspěšná. Po souhře v útočném pásmu se kotouč dostal až k Tomáši Divíškovi, který nadvakrát doslova procpal vyrovnávací střelu přes beton slávistického brankáře – 3:3.

Rozhodnutí přinesly až nájezdy

Ve druhé minutě nastavení byl přísně potrestán Divišek a Pražané i přes dvouminutový zámek v útočném pásmu převahu nevyužili. Následovaly tak samostatné nájezdy.

Za Pardubice jeli Pivko, Divíšek a Blažek, ani jeden branku nevsítili. Úspěch tak zaznamenal až Jaroslav Bednář, který tentokrát neomylnou střelou švihem zajistil druhý bod pro hosty.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Pro nás to bylo první utkání doma a bylo vidět, že hráči jsou namotivováni. Bylo to i tím, že jsme hráli s loňským mistrem. Zvedlo nás to, že jsme v úvodu přečkali početní oslabení, ale v našich přesilovkách jsme dopadli jako Slavia. Slavia bylo velice nebezpečná v rychlých protiútocích. My jsme celé utkání byli v situaci, že jsme dotahovali její náskok. Musím poděkovat hráčům, že za stavu 1:3 dokázali proti tak vyspělému soupeři jít za výsledkem a srovnali skóre. Doufám, že to bude pro nás dobrý impulz do dalších zápasů.“

Jiří Kalous (HC Slavia Praha): „To byl fofr dneska! Utkání mělo obrovský náboj, hrálo se nahoru dolů, moc se netaktizovalo a bylo tam velké nasazení a přineslo to velmi kvalitní hokej. Řekl bych, že vyhrál šťastnější tým, i když si myslím, že za stavu 3:1 jsme si nechali zápas utéct a to je škoda. Patří to ale k hokeji a my si z toho musíme vzít poučení pro další zápasy a lépe zvládnout závěry. Byl to ale výborný hokej.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 12. 9. 2008
PCE - SLA
3:4sn
15. kolo, 14. 10. 2008
SLA - PCE
3:2
28. kolo, 30. 11. 2008
PCE - SLA
4:3
41. kolo, 13. 1. 2009
SLA - PCE
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 25 4
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 1 -2 0
Aleš Píša 0 0 1 2
David Havíř 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štrbák 0 0 -2 2
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 2 0 1 0
Tomáš Divíšek 1 0 1 4
Jan Kolář 0 1 0 4
Petr Koukal 0 1 0 0
Libor Pivko 0 0 1 0
Michal Tvrdík 0 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Tomáš Blažek 0 0 -2 0
Zdeněk Ondřej 0 0 -2 0
Radovan Somík 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube