5.3.2013
David Záruba

2:2! Pardubice v thrilleru vydřely rozhodující zápas

PARDUBICE — Pardubice jedou dál! I druhý mečbol Kladna dokázali pardubičtí hokejisté smazat a ve čtvrtek pocestují do Kladna k zápasu o všechno. Východočeši v utkání dvakrát vedli, Rytíři ale pokaždé srovnali a zadělali na infarktové vyvrcholení. Prodloužení k určení vítěze nepomohlo, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. V nich se trefil jen pardubický Tomáš Zohorna a vyrovnal tak v sérii na 2:2.

Tipsport extraliga, PRE4, úterý 5.3.2013, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Rytíři Kladno

3:2sn
1:0, 0:1, 1:1 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 12:06 Somík (Benák, Bartek; 5/4), 42:12 Semorád (Tybor; 5/5), rozhodující samostatný nájezd Zohorna – 29:00 Patera (Kameš, D. Růžička; 3/5), 51:19 Kuchler (4/5). Rozhodčí: Šindler, Šír – Bláha, Kostka. Vyloučení: 10:5 (4:3, 4:2, 2:0 – 0:0), navíc Jass 5 minut a osobní trest do konce utkání a Lukáč (oba Kladno) 10 minut osobní trest. Využití: 1:2. Diváci: 7448. Střely na branku: 51:33 (18:6, 11:10. 11:6 – 8:8 – 2:2). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Martin Růžička – Jan Chábera. Stav série: 2:2.
Dynamo Pardubice: M. Růžička – Benák, Kočí, Píša, Vašíček, Gawryletz, Ďaloga, Marušák, Mocek – Bartek, Cetkovský, Somík – Radil, Kousal, Buchtele – Brendl, Rolinek, Zohorna – Tybor, Semorád, Starý. Manažer: Miloš Říha. Trenéři: Jaroslav Landsman a David Pospíšil.
Rytíři Kladno: Chábera – Procházka, D. Růžička, P. Hořava, Doudera, Černošek, Kameš, Kužel – Eberle, Lukáč, Látal – Jass, Patera, M. Hořava – Valský, Dragoun, Kuchler – Dalecký, Melka, Kuchejda – Strnad. Trenéři: Zdeněk Vojta, Petr Tatíček a Jiří Kopecký.

Komentář

Druhý mečbol v řadě potřebovali odvrátit hokejisté Pardubic, aby mohli pomýšlet na páté utkání na ledě Kladna a případný postup do čtvrtfinále. Třetí zápas série, který Pardubice nakonec vyhrály 3:1, byl výsledkově opět dlouho vyrovnaný a rozhodující branky vstřelili až v závěrečné desetiminutovce Kousal a Bartek.

Na popud kladenského týmu po pondělním utkání posoudila ve zkráceném řízení Disciplinární komise ELH střet pardubického Noska a kladenského Piskáčka jako úder do oblasti hlavy a krku od prvně jmenovaného a vystavila mu stop na dva zápasy. Do sestavy Východočechů se tak vrátil Lukáš Radil.

Na ledě se pořádně jiskřilo. Pardubice využily pětiminutovou přesilovku

Nevyřízené účty z minulých utkání nechtěli nechat aktéři schované pod matrací a od úvodního hvizdu chodili do osobních soubojů pořádně zhurta. V úvodu si sice oba týmy připravily několik střeleckých pozic, ale nic závažného ani jeden z brankářů řešit nemusel.

Vařit voda se začala v 8. minutě, kdy se do lehké rozmíšky dostali Rolinek s Cháberou, kteří si vyměnili po jednom šťouchanci a vyfasovali po dvou trestných minutách. Ale to byla jen rozbuška. O chvíli později se strhla mela za pardubickou brankou a na obě trestné putovalo po dvou hráčích. Na stejném místě za půl minuty sestřelil Marušáka kladenský Jass a s trestem do konce utkání putoval do sprch.

Pardubice tak měly k dispozici pětiminutovou přesilovku, nejprve čtyři na tři a pak i pět na čtyři. Kladno odolávalo tři a půl minuty. Poté si na Benákovu přihrávku křížem mezi bránící čtveřicí počkal Radovan Somík a z pěti metrů napálil kotouč za přesunujícího se Cháberu – 1:0.

Domácí hráči i nadále podnikali nebezpečné výpady na kladenskou branku. V prostoru před brankovištěm se činil zejména Rolinek, ale dlouhou řadu ošemetných momentů dokázal gólman Rytířů odvrátit. Pardubický forvard měl velkou šanci i v oslabení, avšak Chábera v těchto momentech držel Kladno. Slibnou možnost Rytířů neproměnil Patera, který v přesilovce těsně minut klec.

Kladno srovnalo v přesilovce pět na tři

Vášně o pauze trochu opadly, a tak se opět začalo častěji hrát, než diskutovat. Po jedné přesilovce nadělili hlavní rozhodčí v úvodu oběma týmům, ale více se činili bránící hráči. Kladno ale v těchto fázích ožilo a připravilo si několik velkých šancí. Melku nejprve fantasticky Růžička vychytal, ale o pár vteřin mu propadla rána Daleckého, avšak pohotový Benák odklidil puk z brankové čáry.

Nápor Rytířů tím nekončil. Dva prohřešky domácích hráčů jim daly téměř minutovou přesilovku pět na tři. Trenér Vojta si dokonce vybral oddechový čas, aby hráče na klíčovou situaci připravil. A tento tah se mu vyplatil. Kladno mohutně zmáčklo bránící trojici a dočkalo se vyrovnání. Melka ještě trefil tyč, ale o pár vteřin později už se z dorážky prosadil u levé tyče pardubické branky zaparkovaný Pavel Patera – 1:1.

Od začátku druhé poloviny zápasu převzali režii opět Východočeši. Přečíslení dva na jednoho vyřešil Somík nepřesným pasem na Barteka, který tak nezakončoval v ideální pozici. Kousal zase netrefil dostatečně důrazně Buchteleho nabídku. Do vyložených šancí se ale nedostávala ani jedna strana, opět začalo čekání na chybu.

Nešťastný vlastní gól Pardubic znamenal prodloužení

A nečekalo se dlouho. Tybor poslal po mantinelu do úniku Jana Semoráda, který se parádní kličkou zbavil padajícího obránce, a přestože byl faulován, dokázal kotouč procpat mezi betony Chábery – 2:1.

Znovu nabyté vedení dostalo domácí do pořádného laufu. Chábera se ocitl pod intenzivní palbou ze všech možných pozic, ale svůj tým opět podržel. Vrcholem pardubického snažení byl faul na unikajícího Somíka, po kterém hlavní rozhodčí nařídil trestné střílení. Kapitán domácího týmu zkusil střelu mezi betony, což kladenský brankář přečetl a srazil je k sobě včas.

Kladno otupilo pardubickou snahu díky dvěma přesilovkám, tu druhou dokonce Rytíři využili. Kuchlerovo nahození z neřešitelného úhlu si do sítě srazil nešťastně bruslí obránce Ďaloga – 2:2. Opět se hrálo od nuly.

Pardubice byly v těžší pozici, nemohly si dovolit inkasovat, i tak se přece jen více tlačily za vedoucím gólem. Přibližně pětiminutovou pasáž bez přerušení vyplnilo několik střel na kladenskou branku, žádnou vážnou situaci ale Chábera řešit nemusel. Zápas dospěl do prodloužení.

Kladno v prodloužení trefilo tyč, nájezdy rozhodl Zohorna

Desetiminutové prodloužení se dlouho neslo v opatrném duchu. Až ve třetí minutě zatáhl kotouč do třetiny Eberle a nenápadnou střelou švihem trefil tyč. Pardubice odpověděly přečíslením tří proti dvěma, které zakončil z dobré pozice Benák doprostřed branky. V posledních vteřinách měl dostatek času k nápřahu Píša, avšak do jeho prudké rány padl obětavý Melka. Prodloužení nepomohlo, rozhodnout musely samostatné nájezdy.

V samostatných nájezdech byl jediným úspěšným exekutorem pardubický Tomáš Zohorna, který proměnil svůj pokus hned v první sérii. Martin Růžička pak spolehlivými zákroky rozhodl o pokračování série.

Ohlasy po utkání

David Pospíšil (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Série je naprosto vyrovnaná, hraje se do poslední sekundy. Oba týmy tomu dávají absolutně všechno. My jsme dnes zvítězili na samostatné nájezdy. Chce to i trošku štěstí, jít mu naproti a kluci mu naproti jdou. Dnes se to vyplatilo, vyrovnali jsme na 2:2 a páté utkání rozhodne. Možná opět vyhraje ten, který bude šťastnější nebo neudělá tolik chyb. Oba týmy hrají s absolutním nasazením a myslím si, že diváci museli být nadšení z nasazení a zápasu, který na ledě probíhal.“

Zdeněk Vojta (Rytíři Kladno): „Hodnocení je podobné jako v pondělí. Bylo to nádherné utkání, obě mužstva dělají maximum proto, aby uspěla. Klobouk dolů před všemi hráči, kteří hrají tuto sérii. Ve všech čtyřech zápasech byl po druhé třetině stav 1:1, rozhoduje jakákoliv chyba nebo trošku štěstí. O to je možná ještě lepší, že se rozhodne v pátém zápase. I ten bude, očekávám, vypadat stejně. Hráči se vydají ze všech sil.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 13. 8. 2012
PCE - KLA
1:5
5. kolo, 26. 9. 2012
KLA - PCE
6:3
18. kolo, 2. 11. 2012
PCE - KLA
6:9
31. kolo, 19. 12. 2012
KLA - PCE
5:4
44. kolo, 27. 1. 2013
PCE - KLA
4:1
PRE1, 1. 3. 2013
KLA - PCE
2:1
PRE2, 2. 3. 2013
KLA - PCE
3:2p
PRE3, 4. 3. 2013
PCE - KLA
3:1
PRE4, 5. 3. 2013
PCE - KLA
3:2sn
PRE5, 7. 3. 2013
KLA - PCE
1:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 70 0 31 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Travis Gawryletz 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 0
Petr Mocek 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Semorád 1 0 0 0
Radovan Somík 1 0 0 0
Tomáš Zohorna 1 0 0 0
Martin Bartek 0 1 0 0
Radoslav Tybor 0 1 0 0
Pavel Brendl 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube