21.2.2008
Jan Hrabal

Pardubice zakončily základní část extraligy porážkou v Kladně

KLADNO — Až do závěru druhé třetiny drželi hokejisté HC Moeller Pardubice bezbrankový stav na ledě Kladna. Zaplněný stadion však dohnal domácí Geus Okna k vítězství. Ve 38. minutě se trefil Martin Procházka při přesilovce pět na tři. Na počátku závěrečného dějství zvyšoval vedení domácích Jaroslav Kalla. Středočeši vsítili do pardubické branky ještě jeden puk, v 58. minutě se to povedlo Tomáši Hornoviu. Pardubičtí se snažili vstřelit alespoň čestný gól, ale ani to se jim při power play nepovedlo. Ostatní výsledky posledního kola základní části rozhodly o tom, že další zápas sehraje Moeller v pátek 29. února doma proti Zlínu.

O2 extraliga, 52. kolo, čtvrtek 21.2.2008, Městský zimní stadion Kladno

Rytíři Kladno

Dynamo Pardubice

3:0
0:0, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 37:00 Procházka (Patera), 42:30 Kalla (Bělohlav), 57:24 Horna (Kalla). Rozhodčí: Šindler, Hradil – Kostka, Bláha. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 4186. Střely na branku: 35:43. Průběh utkání: 3:0.
Rytíři Kladno: Kopřiva – Nádašdi, Hájek, Pavlas, Trončinský, Ševc, Šmach – Rudovský, Patera, Procházka – Tomajko, Nedvěd, Kuchler – Horna, Kalla, Bělohlav – Čurilla, Gardoň, Frolík. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Kasík.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Nikolov, Linhart, Havíř, Koma, M. Šeda – Sýkora, Rolinek, Tvrdík – Cetkovský, Blažek, Somík – Ondřej, Koukal, Starý – Klejna, Zohorna, Bláha. Trenéři: Jiří Šejba a Ladislav Lubina.

Komentář

On line přenos Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

Pardubice ubránily dvě přesilovky Kladna, vlastní nevyužily

Domácí hokejisté se od prvního buly snažili dostat svého soupeře pod tlak, Pardubické ale v prvním dějství zdobila velmi precizní obrana v čele s výtečným brankářem Lašákem. Východočeši i zahrozili z několika šancí. Třeba hned ve 2. minutě Tomáš Zohorna málem do gólové šance poslal Petra Koukala, kdyby mu puk nepřeskočil hokejkou.

Poté se hosté bránili kladenské převaze jednoho muže poté, co byl za sekání vyloučen Jiří Cetkovský. Ten ale pobyl na trestné lavici celé dvě minuty. Stejně jako Tomáš Rolinek o pár minut později. V mezihře pět na pět se do několika šancí dostalo hostující mužstvo, ale Tomáš Blažek přes beka nebo Tomáš Zohorna svými střelami nepřekonali kladenského gólmana Kopřivu.

V závěru úvodní třetiny měli Pardubičtí výhodu přesilové hry po vyloučení beka Trončinského. Při ní se ke své oblíbené disciplíně, která se nazývá střelba od modré, dostal Petr Sýkora, ale neuspěl. V samotném závěru úvodní dvacetiminutovky, to se už hrálo pět na pět, měla velkou šanci dvojice Zdeněk Ondřej – Petr Koukal, ale prvně jmenovaný nedorazil nadějnou střelu svého kolegy.

Kladno hrálo pět na tři. A udeřilo

Ve druhé třetině byli aktivnější hráči Pardubic, kteří svého soupeře v tomto dějství jasně přestříleli. Hned na počátku prostředního dějství ostře pálil Petr Sýkora, na kterého o chvíli později navázal Tomáš Blažek. Na druhé straně museli beci Moelleru tělem zamezit Martinu Frolíkovi, aby se nedostal do gólové šance.

I v dalších minutách se více hokejových momentů dělo před kladenskou brankou. Tu ale dnes střežil bezchybný mladík Kopřiva. V polovině zápasu se po pěkné kombinaci neprosadil Radovan Somík. Pak dvakrát nebezpečně pálil dnes aktivní Zdeněk Ondřej.

Po Tvrdíkově střele z mezikruží byl vyloučen, podruhé v utkání, Marek Trončinský. Východočeši dostali svého soupeře pod veliký tlak, Kladenští se ale ubránili.

Chvíli na to byli, k překvapení hostí, vyloučeni hned dva borci v bílých dresech – za držení putovali za katr Zdeněk Ondřej a Michal Šeda. Domácí touto nabídkou nepohrdli a otevřeli skóre. Po „klasické kladenské“ přesilovce zužitkoval pohlednou Paterovu přihrávku Martin Procházka – 1:0.

Pardubičtí se snažili, nevstřelili ale ani gól

Domácím náramně vyšel vstup do třetí části. Po dvou a půl minutách proměnil rychlé přečíslení ve druhý gól zápasu Jaroslav Kalla – 2:0. Výrazně se pod touto trefou podepsala chytrá přihrávka Radka Bělohlava.

Hokejisté Moelleru ve své snaze dobýt kladenskou pevnost v defenzívě nepolevili. Ve 47. minutě zle zatopila pár Jan Starý – Petr Koukal. Pak měli hosté přesilovku poté, co byl za hákování vyloučen Jaroslav Kalla. Při ní nebezpečně pálil Jan Snopek, v předbrankovém prostoru měl blízko ke snížení Petr Koukal, ale ani tomu nebylo souzeno vyzrát na kladenského mága.

Zprávy z ostatních stadionů, zvláště toho ostravského, dostávaly zaplněný stadion do varu. A ještě veseleji na něm bylo poté, co Tomáš Horna v 58. minutě proměnil Kallův pas zpoza brány. Tento zásah musel potvrdit videorozhodčí – 3:0.

Pardubičtí hokejisté nenaplnili svou touhu vyhrát pátý zápas v řadě, svým výkonem přes poměrně jednoznačnou porážku ale rozhodně nezklamali. Moeller se v Kladně předvedl jako bojovný celek, kterého neproduktivní koncovka připravila o dramatičtější koncovku utkání.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Müller (HC Geus Okna Kladno): „Na naší straně je určitě velká spokojenost. My jsme dnes utkání začali velice nervózně a uklidnila nás až první branka z přesilovky pět na tři. Od té doby se náš výkon zlepšil a začali jsme hrát tak, jak bychom asi hrát měli. Hráče to stálo dneska hodně sil, ale já jim za celou tu sezonu musím poděkovat, protože jsme byli poslední a přesto jsme se dostali do play off. Klobouk dolů před hráči a před tím výkonem, jaký předvedli ve druhé polovině sezony.“

Jiří Šejba (HC Moeller Pardubice): „Myslím, že jsme dnes hráli výborně. První třetina byla vyrovnaná, ve druhé jsme měli dost šancí na to, aby ten zápas byl pro nás. Bohužel jsme je nedali, což pak v utkání rozhodlo. Gratuluji domácím k postupu, ať se jim daří.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 19. 10. 2007
KLA - PCE
3:2p
26. kolo, 30. 11. 2007
PCE - KLA
3:2p
39. kolo, 8. 1. 2008
PCE - KLA
4:1
52. kolo, 21. 2. 2008
KLA - PCE
3:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 32 3
Obránci G A +/- TM
Angel Nikolov 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 -1 2
David Havíř 0 0 -1 0
Jaroslav Koma 0 0 -1 0
Tomáš Linhart 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Rolinek 0 0 0 2
Tomáš Bláha 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 2
Zdeněk Ondřej 0 0 -1 2
Tomáš Blažek 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube