19.10.2007
Petr Novák

Dva góly Davida Havíře nestačily, Pardubice prohrály v Kladně

AKTUALIZOVÁNO O FOTOGRAFIE! Zápas na ledě posledního Kladna se Pardubicím vůbec nepovedl. Moeller sice vedl na středočeském ledě 1:0 a 2:1, přesto nedokázal dovést zápas do vítězného konce. Dva góly Pardubic vstřelil obránce David Havíř, Kladenští vždy zvládli odpovědět. Východočeši mohli zápas rozhodnout vteřinu před koncem základní hrací doby, ale Peteru Pucherovi se v nadějné pozici nepovedlo trefit poloodkrytou branku domácího mužstva. V prodloužení ve hře tři na tři po jednom vyloučení z každé strany zajistil bonusový bod domácím Jaroslav Kalla.

O2 extraliga, 13. kolo, pátek 19.10.2007, Městský zimní stadion Kladno

Rytíři Kladno

Dynamo Pardubice

3:2p
0:1, 1:1, 1:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 22:05 Tenkrát (Kalla), 49:20 Procházka (Ševc), 63:02 Kalla (Ševc) – 10:08 Havíř (Pivko), 38:16 Havíř . Rozhodčí: Husička – Bláha, Kostka. Vyloučení: 11:14, navíc Snopek (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:2. Diváci: 2230. Střely na branku: 44:47. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.
Rytíři Kladno: Lev – Ševc, Hájek, Nádašdi, M. Štěpánek, Pavlas, Schnabel – Tomajko, Patera, Procházka – Horna, Kalla, Tenkrát – Čurilla, Bělohlav, Kuchler – Rudovský, Kazatel, Diviš. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Kasík.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Linhart, Snopek, Havíř, Richter, Kolář II, Posmyk, M. Šeda – Pivko, Pucher, Somík – Sýkora, Hlinka, Rolinek – Tvrdík, Blažek, Ondřej – Starý, Koukal, Cetkovský. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.

Komentář

On line přenos Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

Pardubice využily přesilovku, trefil se David Havíř

Že se do pardubické sestavy vrátil Miroslav Hlinka po absenci zaviněné angínou, zjistili méně pozorní fanoušci již v úvodní minutě utkání, kdy byl pardubický kapitán vyloučen za nedovolené bránění. Moeller ale oslabení přežil bez úhony. Na druhé straně vylučoval rozhodčí Radek Husička za hákování útočníka Jana Rudovského. Kladenští se ale pardubické převaze ubránili bez úhony.

V 7. minutě nejprve nebezpečně zahrozil právě forvard Rudovský, jeho rána ale přestřelila pardubickou branku. O chvilku později vyrazil do brejku Petr Sýkora, ale s jeho blafákem do bekhendu si gólman Jakub Lev poradil. Zdeněk Orct, kladenská jednička, do utkání nenaskočil z důvodu pohmožděného kolene.

Pardubice si pak zahrály druhou přesilovou hru po vysoké holi Petra Tenkráta. A Východočeši dokázali této výhody gólově využít. Libor Pivko žabkou poslal zpoza branky kotouč do prostory mezi kruhy, odkud jej svižnou střelou poslal do gólu David Havíř – 0:1.

Pak se museli pardubičtí hokejisté bránit dvou slepeným oslabením po trestech pro zadáky Martina Richtera a Marka Posmyka. Téměř čtyřminutovou hru ve čtyřech Pardubice zvládly, Kladno se prakticky k ničemu nedostalo.

Až v závěru úvodní třetiny se domácí dostali k výraznějším střeleckým příležitostem. Činil se hlavně obránce Martin Ševc, ale Ján Lašák v brance HC Moeller Pardubice zůstával nepřekonán.

Kladno sice hned vyrovnalo, ale opět David Havíř vrátil hostům vedení

Do druhého dějství vstoupilo rázněji Kladno. Prakticky od prvního vhazování se natlačilo do pardubické obrany. Ta odolala šanci Petra Tenkráta ve 22. minutě, když kladenský útočník střílel prudce z pravé strany. O chvíli později se ale tento borec prosadil, Jaroslav Kalla mu zpoza branky poslal kotouč do palebné pozici a Tenkrát nezaváhal – 1:1.

Vyrovnání Středočechy nabudilo, ti se nadechovali k dalším útočným akcím, které podpořilo i vyloučení Petra Koukala za podražení. Ještě před tím stihl zahrozit Jiří Kuchler, ale Lašák kryl.

Pardubice se ale ubránily a při následné hře pět na pět mohly samy udeřit po chybě domácího gólmana. Jakub Lev nezachytil puk za svou brankou kotouč, ke gumě se dostal Zdeněk Ondřej, ale nestihl jej dopravit do brány. Proti byl doslova tygří Lvův skok, který holí znemožnil pardubickému útočníkovi skórovat.

V další pasáži měly Pardubice výhodu přesilové hry, Jaroslav Kalla zinkasoval dvě minuty za hákování. Dlouhé obléhání kladenské klece změnu skóre nepřineslo a naštěstí pro Pardubické ani výpad Tomáše Horny, který trefil horní tyčku.

V závěru druhé třetiny se hodně vylučovalo, nejprve mělo výhodu Kladno po nedovoleném bránění Tomáše Linharta. Pak ale rozhodčí Husička vykázal Jana Tomajka (držení) a Petra Tenkráta (hákování). Pak se do sebe pustili beci Martin Ševc a Tomáš Linhart, oba šli ven za hrubost.

Navrátilec z trestné lavice Jan Tomajko pak ujel do brejku, ale neuspěl. Na druhé straně se ve 39. minutě po přihrávce od Petera Puchera trefil do poloodkryté brány David Havíř – 1:2.

Kladno vyrovnalo v přesilovce pět na tři, Peter Pucher nerozhodl

Pardubice chtěly udržet nízké vedení, snažily se hrát hlavně dozadu. Jenže ve 47. minutě David Havíř zasáhl vysokou holí Richarda Diviše a byl potrestán dvojitým menším trestem. V jeho polovině byl za nedovolené bránění vykázán Martin Richter a Kladno mělo obrovskou výhodu vyrovnat.

A využilo ji. Domácí dostali soupeře pod velký tlak, vyústěním byla trefa Martina Procházky – 2:2. Poté měl ještě v následné výhodě pět na čtyři možnost k vyrovnání Radek Bělohlav, ale skórovat mu za cenu faulu znemožnil Jan Snopek.

V této přesilovce měli Kladenští mnoho šancí, ale Ján Lašák v brance HC Moeller v těchto momentech výrazně podržel svůj tým, když kryl výrazné příležitosti Tomáše Horny (jednou trefil tyčku), Jaroslava Kally a Petra Tenkráta.

Do závěrečné pětiminutovky základní hrací doby vstoupily Pardubice v převaze po sekání Petra Tenkráta. Marek Posmyk nebezpečně střílel od modré, dorážel Petr Sýkora, ale skóre se neměnilo. Pak se Pardubice musely bránit po odpískaném nedovoleném bránění Tomáše Rolinka.

Jeho na trestné lavici doplnil po 42 sekundách domácí Radek Bělohlav, hrálo se čtyři na čtyři. Velkou šanci měly Pardubice po faulu Petra Tenkráta v čase 58:11. Moeller hrál chvíli čtyři na tři, pak dokonce pět na tři, ale tuto velkou možnost promarnil.

Největší šanci měl Peter Pucher, ale vteřinu (!) před koncem netrefil poloodkrytou bránu Kladna. Zápas tak dospěl do prodloužení.

Ve hře tři na tři urval Jaroslav Kalla druhý bod pro Kladno

Zkraje nastavení byli Pardubičtí aktivnější, navíc v čase 61:40 byl vyloučen Petr Tenkrát za vysokou hůl. Moeller si ale užil přesilovku pouze 65 sekund, protože Radovan Somík byl vyloučen za hrubost…

Kladno ve hře tří proti třem vsítilo rozhodující branku. Na Jána Lašáka ujel Martin Ševc, pardubický gólman sice jeho úmysl vystihl, ale kladenský bek ještě stihl vrátit touš před branku Jaroslavu Kallovi, jenž nadvakrát překonal nejlepšího hráče Pardubic v utkání.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Müller (HC Geus Okna Kladno): „Hráli jsme s velkým nasazením a bojovností. Myslím si, že jsme měli vyhrát v normální hrací době. Přestože jsme měli celou řadu přesilovek, nedokázali jsme se v nich, až na jednu výjimku, prosadit. Pokud se týká Petra Tenkráta, jeho pět vyloučení bylo určitě hodně, ale na druhé straně chtěl podat co nejlepší výkon, jeden gól dal a i on měl určitě velký podíl na dvoubodové výhře.“

Miloš Říha (HC Moeller Pardubice): „Viděli jsme rušné, vyrovnané utkání, ve kterém mohly vyhrát oba celky. Za příznivého stavu 2:1 jsme měli být aktivnější a nepustit domácí do hry. V závěru jsme měli dvojnásobnou výhodu přesilové hry a takovou příležitost musí naši zkušení hráči využít. Bohužel je na nich stále patrný herní útlum.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 19. 10. 2007
KLA - PCE
3:2p
26. kolo, 30. 11. 2007
PCE - KLA
3:2p
39. kolo, 8. 1. 2008
PCE - KLA
4:1
52. kolo, 21. 2. 2008
KLA - PCE
3:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 63 0 41 3
Obránci G A +/- TM
David Havíř 2 0 0 4
Jan Snopek 0 0 0 10
Tomáš Linhart 0 0 0 4
Marek Posmyk 0 0 0 4
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Richter 0 0 -1 4
Jan Kolář 0 0 -1 2
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 0 1 -1 0
Peter Pucher 0 1 -1 0
Miroslav Hlinka 0 0 0 2
Petr Koukal 0 0 0 2
Jan Starý 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 2
Radovan Somík 0 0 -1 2
Petr Sýkora 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube