3.3.2017
David Záruba

Dynamo vydřelo v posledním kole výhru nad Litvínovem

PARDUBICE — Po snaživém a bojovném výkonu dokázali hokejisté Pardubic zdolat Litvínov 4:3 v nastavení. Petr a Ján Sýkorové poslali červenobílé do dvoubrankového vedení, po snížení Vervy se prosadil David Tomášek. Ve třetím dějství ale hosté skórovali podruhé v čase 59:59,6 dokázali při přesilovce v power play vyrovnat. Dynamo rozhodlo o své výhře v prodloužení, kdy se podruhé v utkání prosadil Ján Sýkora.

Tipsport extraliga, 52. kolo, pátek 3.3.2017, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Litvínov

4:3p
2:0, 1:1, 0:2 – 1:0
Branky a nahrávky: 4:59 P. Sýkora (Trončinský, Špirko; 6/5), 11:31 J. Sýkora (Ovčačík; 5/5), 39:34,4 Tomášek (Schaus; 5/4), 61:37 J. Sýkora (Schaus, Nahodil; 3/3) – 29:06 Kubát (M. Hanzl, Jurčík; 5/5), 47:59 Jurčík (R. Hanzl; 4/5). Rozhodčí: Pešina, Svoboda – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 7:3 (3:1, 1:1, 3:1). Využití: 1:2. Diváci: 5221. Střely na branku: 38:30 (15:8, 12:8, 9:13 – 2:1). Srážky: 18:12. Vhazování: 39:28. Blokované střely: 13:18. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 4:3. Nejlepší hráči: Ján Sýkora – Karel Kubát.
Dynamo Pardubice: J. Hübl – Trončinský, Chaloupka, Schaus, Ovčačík, Nedbal, Ščotka, Havlík, Zajíc – P. Sýkora, Špirko, Beran – J. Sýkora, Tomášek, Hubáček – Bárta, Nahodil, Starý – M. Kaut, T. Kaut, Poulíček. Trenéři: Miloš Holaň, Pavel Marek a Otakar Janecký.
Litvínov: Petrásek – Gula, F. Pavlík, Sörvik, Frolo, Z. Sklenička, Kubát, Kokeš – Martynek, V. Hübl, Lukeš – Jurčík, M. Hanzl, J. Černý – M. Hořava, Gerhát, Trávníček – Válek, K. Reichel, J. Doležal. Trenéři: Radim Rulík a Darek Stránský.

Komentář

Prolomit sérii osmi porážek a zvednout si sebevědomí. To byl jediný cíl pardubických hokejistů, kteří jinak v posledním kole základní části neměli o co hrát. Litvínov na tom byl jinak. Případná jakákoliv výhra by jim zajistila čtvrté místo v tabulce, a tudíž výhodu domácího prostředí pro čtvrtfinále play off s Hradcem Králové.

Sýkorové dostali Dynamo do dvoubrankového vedení

Verva začala hodně nebezpečně a na začátku čtvrté minuty měla na kontě už dva samostatné úniky. První neproměnil Válek, který se hezky uvolnil, ale blafák nedotáhl. Po něm neuspěl v čisté gólovce ani kanonýr Lukeš. Dynamo těžké chvíle se štěstím přestálo a samo z první šance udeřilo. Trončinský při signalizovaném trestu krásným pasem našel na zadní tyči Petra Sýkoru a ten se nemýlil – 1:0.

Pardubice mohly svůj náskok rozmnožit při přesilovce. V dobré šanci byl nejprve Beran, o chvíli později trefil Nahodil tyč. Stejnou výhodu promarnili hosté, kteří sice hezky kombinovali, avšak nedokázali kloudně zakončit. A tak znovu udeřily Pardubice. Do brejku mezi třemi protihráči pláchl Ján Sýkora, a ačkoliv byl faulován, stihl zakončit nad Petráskův beton – 2:0.

Litvínov v první části několikrát dojel na krásu. Jako třeba Černý, který už byl v dobré palebné pozici, ovšem situaci chtěl ještě vylepšit přihrávkou před prázdnou branku. A tu už domácí obrana zablokovala. Gólem neskončila ani dvacetivteřinová přesilovka Litvínova pět na tři. V jejím závěru sice dostali hosté puk do sítě, ale chvíli předtím už hvizd rozhodčích ukončil třetinu.

Litvínov snížil, ale dvoubrankové vedení si domácí vzali zpět

Verva pokračovala ve druhé části s klasickou přesilovkou a brzo byla blízko ke snížení. Martynek dostal prostor mezi kruhy a svižnou střelou našel Hüblovu lapačku. Dynamo odpovědělo akcí Petra Sýkory, jemuž ale nevyšlo zakončení podle představ. Špatnou pozici neměl ani Trončinský, který si položil útočníka, ale pak pálil těsně vedle branky.

Dynamo bylo střelecky aktivnější a drželo celkem v pohodě dvoubrankové vedení až do poloviny zápasu. Hanzlovo nahození tečoval před brankou Karel Kubát a Hübl nestihl včas zakročit – 2:1. Za chvíli to málem bylo zase o dvě branky, ovšem Ján Sýkora tentokrát pálil do tyčky.

Zápas vůbec nabízel hromadu samostatných úniků. V souboji bratranců Hüblů neuspěl se střelou mezi betony litvínovský střelec Viktor, pardubický brankář Jaroslav sklapl chrániče včas. Lépe si v samostatné akci vedl David Tomášek, který v závěru druhé části při přesilovce ujel podél mantinelu a pak napálil kotouč přesně na bližší tyč – 3:1.

Litvínov srovnal necelou vteřinu před koncem

Pardubice musely od začátku třetí části svůj dvoubrankový náskok usilovně bránit. Litvínov byl na koni i díky dvěma přesilovkách, ve kterých soustavně ostřeloval Hüblovu branku. Solidní šanci měl Hořava, který si dokázal pardubického brankáře položit, jenže vytrčený beton už nepřehodil.

Lepší náladu hostům zařídil po soustavném tlaku v přesilovce na konci 48. minuty Ondřej Jurčík, který si vyjel od mantinelu a puk poslal přesně mezi Hüblovy betony – 3:2. Domácí se nechtěli nechat zatlačit do defenzívy a po delší době provětral Petráska svižnou střelou Špirko. Verva však cítila šanci na zvrat a viditelně přidala na obrátkách.

Další velkou možnost v 54. minutě promarnil Hořava, který měl před sebou odkrytou část branky, tu však trestuhodně minul. Pardubice se soustředily na brejky a do akce musel i Petrásek. Po úniku dvou proti jednomu skvěle zneškodnil střelu Jána Sýkory.

Litvínov potřeboval alespoň srovnat, a tak byl zápas dramatický až do samotného konce. Hostům se ale nedařilo trvale usadit v útočném pásmu, zatímco Pardubice srdnatě bránily těsné vedení. Když už se zdálo, že morální výhru urvou, přišel šok. Necelou vteřinu před závěrečnou sirénou dotlačil kotouč do sítě Michal Trávníček a poslal zápas do prodloužení – 3:3.

Sérii proher prolomil Ján Sýkora

Dynamo v prodloužení ukázalo velikou morální sílu. Ačkoliv ztratilo prakticky vyhraný zápas, tak se nepoložilo a vybojovalo bonusový bod. Ten zařídil v 62. minutě Ján Sýkora, který dorazil Schausovu střelu – 4:3. Dynamo tak vyhrálo po osmi porážkách v řadě.

Ohlasy po utkání

Otakar Janecký (HC Dynamo Pardubice): „Musím říct, že se nám osvědčil tah s nasazením Jaroslava Hübla. Chytil na začátku dvě šance, kdy jsme zaspali, to nám hodně pomohlo i psychicky. Celý zápas jsme odehráli tak jako už dlouho ne. Musím kluky pochválit, protože hráli výborně. Jen mně ve druhé a třetí třetině chvílemi přišlo, že hrajeme v Litvínově, ale konec byl pro nás šťastný, takže jsme rádi za ty dva body.“

Radim Rulík (HC Verva Litvínov): „Nezačali jsme úplně špatně, měli jsme dva samostatné nájezdy, ale bohužel je neproměnili a pak inkasovali, což ovlivnilo celou třetinu. Celkově ten náš výkon nebyl optimální, ale ve třetí třetině jsme se dokázali vrátit do zápasu, v poslední chvíli jsme vyrovnali a byli pořád ve hře o čtvrté místo. V prodloužení jsme měli situaci, kdy jsme mohli rozhodnout, ale nerozhodli a z protiútoku inkasovali. Venku jsme předvedli i lepší výkony, dnešní zápas jsme nezvládli.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 16. 10. 2016
LIT - PCE
2:0
26. kolo, 2. 12. 2016
PCE - LIT
2:3
39. kolo, 15. 1. 2017
LIT - PCE
5:4p
52. kolo, 3. 3. 2017
PCE - LIT
4:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Jaroslav Hübl 62 0 27 3
Obránci G A +/- TM
Nicholas Schaus 0 2 0 0
Ctirad Ovčačík 0 1 0 0
Marek Trončinský 0 1 0 0
Petr Chaloupka 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Ján Sýkora 2 0 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
David Tomášek 1 0 0 0
Matěj Beran 0 1 0 0
Lukáš Nahodil 0 1 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube