15.1.2017
Jan Hrabal

Dynamo srovnalo dvoubrankové manko, z Litvínova veze bod

LITVÍNOV — Ač po dvou třetinách prohrávali hokejisté Pardubic o dvě branky, dokázali v Litvínově bodovat! Domácí vedli 2:0, pak ale ve snížil Tyler Redenbach, na další dvoubrankový náskok Vervy dokázali červenobílí zareagovat: v závěrečné třetině se trefili Nicholas Schaus, prvně v Tipsport extralize Filip Zadina a na 4:4 srovnal Tomáš Rolinek. V předposlední minutě prodloužení Litvínov urval vítězství.

Tipsport extraliga, 39. kolo, neděle 15.1.2017, Zimní stadion I. Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

5:4p
1:0, 2:1, 1:3 – 1:0
Branky a nahrávky: 14:08 Pavlík (Lukeš, Hübl; 5/5), 27:53 Jurčík (Lukeš, M. Hanzl; 5/5), 38:16 Jurčík (Frolo, M. Hanzl; 5/5), 41:22 Lukeš (Hübl; 5/4), 63:54 Lukeš (Gula; 3/3) – 31:33 Redenbach (5/5), 40:24 Schaus (Starý; 4/5), 44:11 Zadina (Hubáček, Schaus; 5/5), 48:22 Rolinek (Ščotka, Schaus; 5/5). Rozhodčí: Hejduk, Souček – Kokrment, Rozlílek. Vyloučení: 3:3 (0:1, 1:0, 2:2). Využití: 1:1. Diváci: 4965. Střely na branku: 40:35 (11:10, 13:11, 13:12 – 3:2). Srážky: 11:9. Vhazování: 30:41. Blokované střely: 24:8. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:4, 5:4. Nejlepší hráči: Ondřej Jurčík – Nicholas Schaus.
Litvínov: Janus – Kubát, Gula, Z. Sklenička, K. Pilař, Frolo, F. Pavlík, K. Černý – Lukeš, V. Hübl, Gerhát – J. Černý, M. Hanzl, Jurčík – Trávníček, Havlíček, M. Hořava – Válek, K. Reichel, Dufek. Trenéři: Radim Rulík, Darek Stránský a Jiří Šlégr.
Dynamo Pardubice: Růžička – Schaus, Havlík, Čáslava, Nedbal, Bokroš, Ščotka, Zajíc, Leduc – Zadina, Redenbach, Hubáček – Beran, Nahodil, Rolinek – M. Kaut, T. Kaut, Bárta – Mallet, Starý, Panna. Trenéři: Pavel Rohlík a Michal Mikeska.

Komentář

Dynamo přijelo na sever Čech v oslabené sestavě, oproti pátečnímu utkání chyběli v sestavě Petr Sýkora a Tomáš Klimenta. V hostující brance nastoupil stejně jako proti Plzni odchovanec Martin Růžička.

Litvínov se střelou ze záporného úhlu dostal do vedení

V úvodu utkání byli aktivnější domácí, kteří zasypali hostujícího brankáře sprškou střel. Ve 4. minutě nebezpečně zakončoval Gerhát, o chvíli později v jasné příležitosti netrefil správné místo domácí Válek.

Verva poté získala přesilovou hru po nedovoleném bránění Alexandra Malleta, Dynamo ale náporu černožlutých odolalo, střelu Černého pokryl brankář Růžička. V následné hře Pardubice srovnaly tempo hry a několikrát se usadily v pásmu soupeře. Do velké šance se ale přes několik zajímavých střel nepropracovaly.

Domácímu celku pomohl k vedení smolný moment Martina Růžičky. Pardubický brankář pochytal v první třetině několik nebezpečných puků, v 15. minutě si ale poměrně nešťastně srazil Pavlíkovo nahození ze záporného úhlu – 1:0.

Vstřelený gól domácí nakopnul, v následném střídání pardubický brankář pohotově zlikvidoval Jurčíkovu příležitosti, v poslední minutě zase zneškodnil samostatný únik Františka Lukeše.

Tyler Redenbach snižoval, Verva si vzala dvoubrankový náskok zpět

Do druhé části hry vlétli domácí velmi razantně, podnikali jeden útočný výpad za druhým. Hned po minutě hry Martin Hanzl úplně osamocený ve velké šanci! Hostující obrana propadla a nepokryla si staršího z bratří Hanzlů. Litvínovský forvard chtěl zakončovat k levé tyči Růžičkovy branky, hostující strážce svatyně ale jeho záměr přečetl a puk lapil.

O dvě minuty později Jakub Černý už mohl puk zasouvat pod beton hostujícího gólmana, který byl zaneprázdněný. Martin Růžička se ale stačil hbitě přesunout a do střely Černého dát svůj levý beton.

Hbitý Litvínov další větší šanci proměnil. František Lukeš našel na pravé straně Ondřeje Jurčíka, který na nic nečekal a vypálil. Domácí útočník svou přesnou střelou do spodní části branky rozvlnil síť za zády Růžičky – 2:0.

Znatelnou převahu domácích Pardubice zbrzdily zvýšenou aktivitou. Hosté zintenzivnili svůj forčeking, ve 32. minutě vystihl rozehrávku domácích Tyler Redenbach, puk získal metr před brankou a hned jej poslal mezi Janusovy betony – 2:1.

Pardubice se po vstřelené brance zvedly a Litvínov mohl hned znovu inkasovat. Jan Ščotka v dobré pozici mohl srovnat stav zápasu, jenže proti němu skvěle zasáhl Jaroslav Janus.

Verva důležitou pasáž přečkala, nedovolila Dynamu přes zajímavé možnosti vyrovnat a naopak sama v závěru této části hry udeřila, a to v 94 vteřin před druhou sirénou. Ondřej Jurčík stál pár kroků před mezikružím a vypálil na branku Dynama, jeho první střelu ještě Růžička vyrazil, ale na jeho druhý pokus byl už krátký. Domácí hráč se trefil přesně mezi betony Růžičky a vstřelil tak dnes již svůj druhý gól a zvýšil na 3:1.

Filip Zadina vstřelil svůj první extraligový gól, Tomáš Rolinek vyrovnal

Do závěrečné třetiny vstupoval hostující celek v početní převaze, hned po 24 sekundách hry se po Starého pasu prosadil Nicholas Schaus – 3:2.

Jenže chvíli po něm se po Zadinově vyloučení trefil František Lukeš a domácí vedli opět o dva góly, tentokrát 4:2.

Pardubický talent odpověděl nejlépe jak mohl, o tři minuty později dostal puk do palebné pozice od Petra Hubáčka a svižnou ranou svým prvním gólem v Tipsport extralize snížil na 4:3 z pohledu domácích.

Dynamo mohlo posléze vyrovnat! V následném střídání mělo několik šancí. Jaroslav Janus měl co dělat, aby odolal. Stáli při něj ale všichni svatí, jelikož při střele Schause od modré mu pomohla tyčka! Domácí gólman poté v šanci vychytala před brankou Berana, puk se poté ocitl na hokejce Lukáše Nahodila, jenž už mohl zakončovat do poloprázdné branky… Neuspěl ale.

Ve 49. minutě se červenobílí dočkali srovnání skóre. Jejich aktivita v útoku byla sladce odměněna, puk doslova propasíroval do brány kapitán Tomáš Rolinek – 4:4. Za nerozhodného stavu se posléze hosté úspěšně ubránili přesilové hře domácích.

Na konci třetí třetiny měly obě mužstva k dispozici přesilovku ke vstřelení rozdílové branky, Dynamo nepotrestalo Kubátovo podražení, v čase 57:22 putoval Matěj Beran za katr za tentýž přestupek. Severočeši měli veliký tlak, dvě střely zblokoval Karel Nedbal, další nebezpečné pokusy pokryl Martin Růžička.

Prodloužení přineslo zajímavé šance na obou stranách, domácí využili více prostoru na ledě v předposlední minutě nastavení, kdy se prosadil František Lukeš a po samostatném úniku rozhodl o dvoubodovém vítězství 5:4 pro Litvínov.

Ohlasy po utkání

Radim Rulík (HC Verva Litvínov): „Měli jsme hodně šancí na to, aby jsme vyhráli. Neměli jsme na to ale produktivitu. Brankář soupeře chytal výborně, k tomu obětavá hra a my jsme nedokázali dát branky. Přestože jsme vedli dvakrát v zápase, tak jsme do toho nešli naplno. Byl tam herní výpadek, který vrátil Pardubice do hry. Jsem rád, že jsme v prodloužení rozhodli. Měli jsme ale na to vyhrát za tři body a doufám, že se z toho poučíme.“

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „I když zápas vypadal ztraceně, tak kluci makali, bojovali a dokázali srovnat nepříznivý stav. V prodloužení jsme dostali branku a to rozhodlo o vítězství Litvínova. Děkuji hráčům za to, jak k utkání nastoupili, jak bojovali.“

Zápasy v sezóně

13. kolo, 16. 10. 2016
LIT - PCE
2:0
26. kolo, 2. 12. 2016
PCE - LIT
2:3
39. kolo, 15. 1. 2017
LIT - PCE
5:4p
52. kolo, 3. 3. 2017
PCE - LIT
4:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 64 0 35 5
Obránci G A +/- TM
Nicholas Schaus 1 2 0 0
Jan Ščotka 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tyler Redenbach 1 0 0 0
Tomáš Rolinek 1 0 0 0
Filip Zadina 1 0 0 0
Petr Hubáček 0 1 0 0
Jan Starý 0 1 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube