9.12.2016
David Záruba

Dynamo nestačilo na Spartu, prohrálo 1:5

PARDUBICE — Jediný gól se podařilo vstřelit hokejistům Pardubic v 246. vzájemném utkání s pražskou Spartou, s rivalem prohráli 1:5. Pražané vedli v Tipsport areně o tři branky po dvou dvacetiminutovkách, na začátku té třetí snížil kapitán Tomáš Rolinek využitou přesilovkou, víc se ale červenobílí neprosadili.

Tipsport extraliga, 28. kolo, pátek 9.12.2016, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

1:5
0:2, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 40:30 Rolinek (Redenbach; 5/4) – 9:56 Klimek (Hlinka, Vrána; 5/5), 13:05 Vrána (Hlinka, Mikuš; 4/5), 32:05 Uher (Gernát, Forman; 5/5), 47:45 Kern (Cingel, Mikuš; 5/5), 53:05 Forman (Kalina; 5/5). Rozhodčí: Hradil, Šír – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:4 (2:2, 1:1, 0:1). Využití: 1:2. Diváci: 8455. Střely na branku: 20:30 (6:11, 8:13, 8:6). Srážky: 16:10. Vhazování: 34:41. Blokované střely: 16:6. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5. Nejlepší hráči: Tomáš Rolinek – Petr Vrána.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Schaus, Ščotka, Nedbal, Čáslava, Leduc, Ovčačík, Bokroš – Sýkora, Tomášek, Hubáček – Klimenta, Nahodil, Rolinek – M. Kaut, Redenbach, Panna – Poulíček, T. Kaut, Mallet. Trenéři: Pavel Rohlík a Michal Mikeska.
Sparta Praha: Škarek – Piskáček, Mikuš, Švrček, Kalina, Gernát, Nedomlel, Eminger, Barinka – Klimek, P. Vrána, J. Hlinka – Kern, Cingel, Uher – Forman, Ihnačák, Kumstát – Martin Procházka, Černoch, J. Havel. Trenéři: Jiří Kalous, Zdeněk Moták a Jiří Veber.

Komentář

Na den přesně před pěti lety Pardubice porazily Spartu na domácím ledě 8:2. Tentokrát by ani tak jasné vítězství Dynamo nepotřebovalo, ale každý bodový zisk byl vítán. Do pardubické sestavy se vrátili tahouni Čáslava s Rolinkem.

Sparta se dvěma góly dostala do trháku

Poklidný úvod zápasu rozčísla až po pěti minutách šance Ihnačáka, který se před Kacetlem dostal k dorážce a scházely mu jen centimetry ke gólové radosti. Pár čísel chybělo i Nahodilovi, ten ale v ideální pozici vůbec netrefil kotouč. Další možnosti přinesla až přesilovka Dynama, respektive oslabení Sparty. Kacetl si musel poradit se střelou Hlinky i Vránovou dorážkou.

Druhý atak těchto hráčů už domácí gólman ustát nedokázal. Vrána s Hlinkou ukradli kotouč při pardubické rozehrávce a celou akci zakončil z hranice brankoviště Lukáš Klimek – 0:1. Sparta byla i nadále snaživější a znovu dostala kotouč do branky, avšak ta už v té chvíli nestála ve své pozici.

Dynamu to nebylo vůbec nic platné. Rozhodčí totiž posoudili posunutí branky jako úmyslné a následnou přesilovou hru po pěkné kombinaci zužitkoval přesnou střelou z kruhu Petr Vrána – 0:2. Pardubice mohly odpovědět při své druhé přesilovce, která už byla o poznání nebezpečnější. Hubáček ale v dobré pozici neskóroval a Klimentovu střelu zastavila boční tyč. Zbytek pochytal Škarek.

Oba týmy zahazovaly šance, trefili se jen hosté

Do druhé části vstoupilo Dynamo s o poznání větší chutí. Ze samostatného úniku mohl snížit Klimenta, jenže Škarek jeho dlouhou kličku do forhendu přečetl. Ještě blíže ke gólu byl Sýkora, jehož bombu ani sparťanský brankář nezastavil, avšak zachránila ho pravá tyčka.

Sparta se ale nechtěla nechat zatlačit a také důrazně zahrozila. Vůbec největší příležitost promarnil Černoch, který nedokázal doklepnout kotouč do prázdné branky, ačkoliv stál asi dva metry od ní. Pražany jeho selhání nemrzelo dlouho. Chvíli poté totiž dostali k dispozici přesilovou hru, a jelikož se Dominik Uher dokázal před Kacetlem po střele od modré zorientovat nejrychleji, bylo to už o tři branky – 0:3.

Sparta držela jasné vedení, přesto šancí na obou stranách neubývalo. Pardubice mohly snížit, když se přes Škarkem krátce po sobě zjevili Redenbach a pak i Rolinek. Ani jeden nedokázal dostat puk za sparťanského gólmana. Poloprázdnou branku pak měl před sebou na druhé straně také Nedomlel a rovněž neuspěl. Procházkovu následnou šanci už vychytal Kacetl.

V závěru třetiny se oba týmy dostaly ještě do jednoho úniku. Pardubický Sýkora nedokázal zakončit podle představ, neboť ho tísnil obránce. Ihnačák na druhé straně měl prostoru dost, jenže jeho kličku si Kacetl pohlídal.

Šance Dynama utnul čtvrtý gól Sparty

Dynamo potřebovalo k uchování naděje na bodový zisk co nejrychleji vstřelit snižující branku a to se jí povedlo už půl minuty po druhé pauze. Při přesilovce našel Redenbach na brankovišti ukrytého Tomáše Rolinka, který rychlou střelou snížil – 1:3. Pardubice ožily a Škarkovu branku vzaly útokem. Další tutovku zahodil Redenbach a pak sparťanský gólman vytáhl famózní zákrok při zakončení Klimenty.

Ještě hůře bylo domácím za půl minuty. Sparta obrátila hru, Cingel nahodil kotouč před brankou, kde se k němu protlačil dorostenecký útočník Jan Kern a svou premiéru v seniorské extralize si osladil také prvním gólem mezi muži – 1:4.

Na tenhle úder už hledali domácí odpověď těžko, naopak Pražané hráli v pohodě. Bez větších potíží ubránili pardubickou přesilovku, a navíc pak podnikli protiútok, který po bezchybné kombinaci zakončil střelou mezi Kacetlovy betony Miroslav Forman – 1:5. Pardubicím v závěru scházelo i štěstí. Nahodilovu dobře mířenou střelu zastavila tyč.

Ohlasy po utkání

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „Začátek byl velice opatrný, nás paradoxně srazila dolů vlastní přesilovka, kdy jsme se pořádně nedostali k puku. Sparta vstřelila první gól po naší individuální chybě a další pak v přesilovce, kterou hraji velmi dobře. My jsme to věděli a hráče na vzorce a systém Sparty připravovali, přesto jsme inkasovali. O přestávce jsme si řekli, že neskládáme zbraně, že už jsme dokázali spoustu zápasů otočit. Dokázali jsme si vytvořit tlak, ale srazila nás třetí branka v oslabení. I přesto jsme snížili, vytvořili jsme si spoustu šancí, ale Spartu podržel výborný brankář. Až na začátek utkání hráči dřeli a chtěli zápas otočit. Když hosté dali čtvrtý gól, tak už bylo rozhodnuto. Prohráli jsme se silným soupeřem, ale jsme zklamaní, protože jsme chtěli zvítězit.“

Jiří Veber (HC Sparta Praha): „Hrozně si vážíme tohoto vítězství, protože jsme absolvovali těžká utkání a do toho náročné cestování. Začátek zápasu byl opatrný a paradoxně jsme se do hry dostali při našem oslabení a od té doby jsme hráli dobře. Za stavu 3:1 nás podržel brankář Škarek, který chytil jasnou šanci a dal nám vítr do plachet, takže to dopadlo tak, jak dopadlo.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 11. 9. 2016
PCE - SPA
2:3
15. kolo, 23. 10. 2016
SPA - PCE
4:1
28. kolo, 9. 12. 2016
PCE - SPA
1:5
41. kolo, 22. 1. 2017
SPA - PCE
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 25 5
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Rolinek 1 0 0 0
Tyler Redenbach 0 1 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube