2.12.2016
David Záruba

Dynamu chyběl neuznaný gól, s Litvínovem prohrálo 2:3

PARDUBICE — V posledním utkání první poloviny základní části nestačili hokejisté Pardubic na Litvínov, Vervě doma podlehli 2:3. První branku Dynama, která změnila skóre, vstřelil v úvodu třetí třetiny Tomáš Klimenta. Ještě před ním v závěru druhé třetiny rozvlnil síť Petr Sýkora, videorozhodčí ale jeho trefu doporučil neuznat. Svou třetí branku vstřelili hosté při pardubické power play, pak sice snížil Lukáš Nahodil, na srovnání ale zbývalo pouze dvanáct sekund.

Tipsport extraliga, 26. kolo, pátek 2.12.2016, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Litvínov

2:3
0:1, 0:0, 2:2
Branky a nahrávky: 41:50 Klimenta (M. Kaut; 5/5), 59:47,8 Nahodil (Schaus; 6/5) – 5:51 Hořava (Reichel; 5/5), 52:30 R. Hanzl (M. Hanzl; 5/4), 58:35 Lukeš (Pavelka; 6/5). Rozhodčí: Horák, Pešina – Bláha, Špůr. Vyloučení: 4:5 (1:1, 2:3, 1:1). Využití: 0:1. Diváci: 7424. Střely na branku: 25:40 (5:19, 7:14, 13:7). Srážky: 21:15. Vhazování: 36:33. Blokované střely: 13:5. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3. Nejlepší hráči: Tomáš Klimenta – Miloslav Hořava.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Schaus, Ščotka, Nedbal, Ovčačík, Leduc, Bokroš, Havlík – P. Sýkora, Tomášek, Hubáček – Klimenta, Nahodil, M. Kaut – Panna, Redenbach, Mallet – Poulíček, T. Kaut, Zadina – Beran. Trenéři: Pavel Rohlík a Michal Mikeska.
Litvínov: Janus – Gula, Kubát, T. Pavelka, Sörvik, F. Pavlík, Z. Sklenička, Kokeš – Gerhát, V. Hübl, Lukeš – M. Hanzl, R. Hanzl, J. Černý – M. Hořava, Reichel, Trávníček – Jurčík, Válek, J. Doležal. Trenéři: Radim Rulík, Darek Stránský a Jiří Šlégr.

Komentář

Bez Tomáše Rolinka či Petra Čáslavy se museli hokejisté Pardubic obejít proti jednomu z momentálně nejsilnějších týmů ligy. Litvínov se v poklidu drží v nejlepší čtveřici a byl po dlouhé době jediným mančaftem, který vyzrál na rozjetý Liberec.

Litvínov pálil hlavně do Kacetla. K vedení mu pomohlo štěstí

Hned úvod zápasu diváky namlsal sérií šancí na obou stranách. Hned při svém prvním střídání na Kacetla řítili Reichel s Hořavou, ale nadějná akci hráči Vervy k zakončení nedotáhli. Ofenzivní snahu Dynama obstarával Poulíček, který hned třikrát pálil z poměrně slušných pozic, ale Janus si vždy poradil

S postupem času si Litvínov vypracoval viditelnou převahu a byl to hlavně domácí gólman, kdo počítal jeden zákrok za druhým. Nicméně ke gólu pomohla Vervě spíše náhoda. Domácí beci si při rozehrávce nerozuměli s Kacetlem, který rozehrál kotouč tak nešťastně, že se od Nedbalovy brusle odrazil do brankoviště. Tam okamžitě vlétl Miloslav Hořava a chybu potrestal – 0:1.

Na rozložení sil nic nezměnila ani pardubická přesilovka. Na rozdíl dvou branek tak mohl na druhé straně zvýšit Lukeš, který pláchl bekům, ale Kacetlovu vyrážečku nepřelstil. I Litvínov si pak zahrál ve výhodě, a ačkoliv po celou dobu držel strategické pozice, nebezpečnou ránu vyslal až na konci Gula. V závěru třetiny sebral Bokroš tutovou šanci Černému, před nímž zůstávala už jen poloprázdná branky.

Dynamo stále ztrácelo. Sýkorův gól padl až po čase

Pardubičtí hráči se snažili zvýšenou aktivitou otupit tlak Litvínova, ale na startu druhé části se museli nejprve ubránit přesilovce soupeře. Až při pět na pět ujeli do přečíslení Martin Kaut s Nahodilem, ovšem finální fázi neprovedli ideálně. Skórovací pozici měl naopak Lukeš, a to hned dvakrát, pokaždé však Kacetl vzájemný minisouboj vyhrál.

Dvojici šancí měl také pardubický střelec Sýkora. Janus si dokázal poradit jak při jeho bekhendové střele zblízka, tak při pokusu švihem z mezikruží. Hosté si nadále udržovali střeleckou převahu, ale ani oni se k větším šancím nedostávali snadno. Až v přesilovce dokázala Verva přečíslit bránící hráče a při Černého dorážce se musel Kacetl hodně rychle přemístit, aby ránu z první lapil.

V poslední minutě druhé části dostalo Dynamo k dispozici nejprve přesilovku čtyři na tři a pak i pět na tři. Vypracovalo si prakticky jen dvě střely, obě vyslal Petr Sýkora, ale po té druhé se kotouč zastavil až v síti. Jenže v ten moment také vypršel hrací čas. Situaci musel rozseknout videorozhodčí a ten usoudil, že kotouč přešel čáru až po čase. Těsné vedení Vervy trvalo.

Pardubice bojovaly do poslední chvíle, ale odchází s prázdnou

Hráči Dynama museli o pauze v kabině skousnout zklamání z neuznaného gólu, ale oklepali se tím nejlepším možným způsobem. Ve 42. minutě Martin Kaut odvážně napadl rozehrávku Vervy a dostal kotouč před branku, kam si pro něj přijel Tomáš Klimenta a hbitou dorážkou srovnal – 1:1.

A najednou to byli domácí, kdo se více tlačil před branku, litvínovská převaha byla pryč. Janus tak musel během krátké chvíle čelit několika střelám zejména z větší vzdálenosti a udržet remízový stav.

Ten změnila až přesilovka Litvínova. Hostům se dlouho nedařilo usadit, navíc obrovskou šanci měl Panna, který vystihl rozehrávku soupeře, ale Janus si jeho blafák pohlídal. Hra se rychle přelila před branku Pardubic a po spolupráci se svým bratrem Martinem dotlačil kotouč za čáru Robin Hanzl – 1:2.

Dynamo znovu muselo dotahovat, a tak se stále vehementně tlačilo před Januse. Tím vznikaly v jeho obraně díry a po jedné takové zakončoval přečíslení Sörvik. Kacetl jistým zákrokem udržel naději. Dvě minuty před koncem třetí části sáhli domácí ke hře bez brankáře, ale než se stihli dostat do tlaku, trefil prázdnou branku František Lukeš – 1:3.

Domácí hráči to ani tak nezabalili a nastěhovali se před Januse. Dvanáct vteřin před třetí sirénou navíc vykřesal naději Lukáš Nahodil – 2:3. Dynamo se pak dokázalo ještě dopracovat do útočného pásma, ale na pořádnou střelu už nemělo čas.

Ohlasy po utkání

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „S kolegy trenéry nechápeme naši první třetinu, která byla absolutně špatná. Možná dvě tři střídání byla dobrá, ale pak jsme vypadli z role a nechápali jsme, čím to je. Po bouřce v kabině se to ve druhé třetině trošičku zvedlo a ve třetí třetině jsme dokázali vyrovnat. Tak, jako jsme hráli posledních šest minut po druhém gólu soupeře, jsme chtěli hrát celý zápas. Měli jsme málo střel, soupeř nás po dvě třetiny přestřílel. Chceme střílet ze všech pozic jako Litvínov, ale my si v nebezpečných situacích ještě přihráváme. Zápas jsme si prohráli v první třetině, kdy jsme měli být mnohem aktivnější.“

Radim Rulík (HC Verva Litvínov): „Neodehráli jsme vůbec špatně dvě třetiny, jen nás mrzelo, že jsme nedali více gólů. Samozřejmě jsme věděli, že ten zápas je pořád otevřený, což se ve třetí části potvrdilo. Hra se srovnala a Pardubice daly gól na 1:1. Naštěstí jsme zase dokázali odskočit a ubojovali to až do konce, za což jsme rádi.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 16. 10. 2016
LIT - PCE
2:0
26. kolo, 2. 12. 2016
PCE - LIT
2:3
39. kolo, 15. 1. 2017
LIT - PCE
5:4p
52. kolo, 3. 3. 2017
PCE - LIT
4:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 59 0 37 2
Obránci G A +/- TM
Nicholas Schaus 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Klimenta 1 0 0 0
Lukáš Nahodil 1 0 0 0
Martin Kaut 0 1 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube