4.12.2015
David Záruba

Dynamo v devítitisícovém kotli zhaslo Kometu!

PARDUBICE — Výborný zápas, kterému nechybělo vůbec nic! Hokejisté Pardubic přehráli v utkání 25. kola Tipsport extraligy brněnskou Kometu 3:1. Dynamo poslal do vedení svým šestým gólem v sezoně Petr Sýkora, ve druhé třetině se trefili Tyler Redenbach a Lukáš Nahodil, po jehož zásahu Jihomoravané vystřídali brankáře – Martina Faltera nahradil Karel Vejmelka. Blízko vychytání druhého čistého konta byl opět výtečný Brandon Maxwell, bohužel inkasoval necelých pět minut před koncem utkání.

Tipsport extraliga, 25. kolo, pátek 4.12.2015, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

3:1
1:0, 2:0, 0:1
Branky a nahrávky: 7:49 Sýkora (Nahodil, Redenbach; 5/4), 23:33 Redenbach (Bokroš; 5/5), 34:36 Nahodil (Gregorc) – 55:36 Hruška (Němec; 5/5) Rozhodčí: Souček, Úlehla – Kis, Lučan. Vyloučení: 10:14 (2:2, 1:4, 7:8), navíc Voženílek, Bokroš – Čermák, Vondráček, Koreis všichni 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. Diváci: 9083. Střely na branku: 25:24. Srážky: 11:16. Vhazování: 35:27. Blokované střely: 15:15. Průběh utkání: 3:0, 3:1. Nejlepší hráči: Lukáš Nahodil – Jan Káňa.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Štajnoch, Čáslava, Bokroš, Gregorc, Šeda, Ščotka, Nedbal, Havlík – J. Svoboda, Tomášek, Rolinek – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Poulíček, Nahodil, Voženílek – Kolář, Kaut, Moučka. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.
Kometa Brno: Falter (34:36 Vejmelka) – Kuboš, Kaberle, Dujsík, Hanzlík, Kováčik, Malec – Němec, Hruška, Ostřížek – H. Zohorna, Čermák, Káňa – Vondráček, Koreis, Burian – T. Svoboda, Dočekal, Raška – R. Zohorna. Trenéři: Alois Hadamczik a Karel Beran.

Komentář

Veledůležitou výhru ze zlínského ledu chtěli hokejisté Dynama potvrdit proti Kometě Brno. První vzájemný zápas jasně vyhráli Jihomoravané. Podle trenérů podali pardubičtí hokejisté ve druhé třetině nejlepší výkon z domácích zápasů v sezoně.

Sýkora otevřel skóre v přesilovce

Hráči obou týmů si dávali od začátku velký pozor na bezchybnou defenzívu, a tak měl první šanci až v 5. minutě Hynek Zohorna, který byl osamocený na zadní tyči, ale přihrávku Čermáka nasměroval jen do boční sítě. Faltra na druhé straně rozchytal bombou zpoza hráče Sýkora.

Petr Sýkora s Faltrem se vzájemně utkali zakrátko i při přesilovce Dynama a tentokrát se radoval domácí střelec. První jeho ránu ještě brněnský gólman vyrazil, ale následná, pro Sýkoru netypická, střela švihem od modré čáry už zapadla od břevna do branky – 1:0.

Hned dvě přesilovky pak měla i Kometa a v každé měla po jedné solidní šanci. Maxwell musel vyrážečkou zlikvidovat Ostřížkovu střelu z mezikruží, poté nastavil druhou rukavici pokusu Hrušky ze strany. I Falter ukázal, že to vyrážečkou umí, když vytěsnil nad horní tyč ránu Voženílka.

Z velkého náporu vytěžilo Dynamo dva góly

Pardubice si do druhé části přenesly téměř celou přesilovku, jenže musely se hlavně bránit. Kometa využila chybné rozehrávky, ale Čermák přečíslení dvou proti jednomu neproměnil. Dynamo si vše vynahradilo ve 24. minutě, když Falter dokázal Bokrošovu ránu vyrazit jen na hůl Tylera Redenbacha, který neměl problém trefit prázdnou kasu – 2:0.

Domácí pokračovali v útočné snaze a na dlouhou dobu sevřeli soupeře do kleští. Tutovou šanci spálil Moučka, který přestřelil poloprázdnou branku. Na Faltra létala jedna střela za druhou, brněnská pětice dlouho nemohla vystřídat. Intenzivní nápor uzavřela bekhendová střela Tomáška, kterou brněnský brankář nadvakrát zkrotil.

Kometa si ale vydechla jen na okamžik. Za chvíli se před Faltra proháčkoval Nahodil a o šanci ho připravil jen Kováčikův faul. V oslabení měli znovu velkou možnost hosté, když brejkovou situaci zakončoval Ostřížek, ovšem trefil jen Maxwella.

Totéž už neplatilo při další výhodě Dynama. Gregorc nahodil puk před branku, kde se nejlépe zorientoval Lukáš Nahodil a rychlou dorážkou zvýšil vedení Pardubic – 3:0. Domácí hokejisté mohli jít do kabiny ještě veselejší, ale sedm vteřin před sirénou zastavila Sýkorovu dělovku tyč.

Tři body z drsného boje!

Pardubice mohly solidní náskok navýšit při přesilové hře, ale nápaditou kombinaci nedokázaly přetavit v kýženou střelbu. Naopak ihned po srovnání hráčů se k další šanci protlačil aktivní Ostřížek, který zkoušel překvapit Maxwella po vyjetí zpoza branky. Dobrou pozici měl i Káňa, ale tak mířil do gólmana Dynama.

Snaha Komety se stupňovala, ale pozorná obrana Pardubic nepřipouštěla větší šance. Výjimkou byla možnost Hrušky, který dorážel na brankovišti a Maxwell v poslední chvíli vytěsnil kotouč betonem.

Hosté se snažili zápas zvrátit všemi způsoby, a tak s blížícím se koncem třetí třetiny na ledě přibývalo střetů i šarvátek. Hokejové akce musely na několik minut stranou. V jednom pěstním souboji se utkali Voženílek s Vondráčkem, v dalším Bokroš s Koreisem. Trestné lavice pomalu nestíhaly zástupy raubířů pobírat.

Kometa sice nedokázala po sérii trestů využít přesilovou hru, ale v 56. minutě se přesto dočkala snižující branky. Jan Hruška přesnou střelou do horní poloviny branky vzal Maxwellovi čisté konto a vykřesal naději – 3:1. Další branku v Maxwellově síti už ale domácí nepřipustili a obětavým výkonem udrželi velecenné tři body. Zároveň se řádně připravili na nedělí derby na ledě Hradce Králové, kde budou bojovat o třetí vítězství v řadě.

Ohlasy po utkání

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Chci poděkovat klukům za perfektní výkon. Druhá třetina byla od nás na domácím ledě nejlepší v celém ročníku. Takhle bychom si to představovali, i fanouškům se to líbilo a stadion žil s námi. Sice je to fyzicky náročný styl, ale je vidět, že ho praktikovat můžeme. Samozřejmě nejde Kometu přehrávat šedesát minut, takže ve třetí třetině měli hosté šance. Vítězství jsme si ale pohlídali a zaslouženě vyhráli.“

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): „Domácí vyhráli zaslouženě. První třetina sice byla vyrovnaná, ale my jsme chtěli začít lépe. Druhá část byla z naší strany vůbec nejhorší v celé sezoně, za tu jsme si nezasloužili vůbec nic. Ztratili jsme rytmus a domácí postavili na nohy, takže nám dali dva góly a začali si věřit. V závěru jsme dokázali vyhrát jen dvě bitky, jinak nám ten zápas vůbec nevyšel.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 20. 10. 2015
KOM - PCE
6:1
25. kolo, 4. 12. 2015
PCE - KOM
3:1
38. kolo, 22. 1. 2016
KOM - PCE
2:3
51. kolo, 1. 3. 2016
PCE - KOM
3:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 60 0 23 1
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 1 0 0
Blaž Gregorc 0 1 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Nahodil 1 1 0 0
Tyler Redenbach 1 1 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 1 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jakub Svoboda 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube