16.10.2015
David Záruba

Dynamo maximálně makalo, prohrálo se Spartou 2:4

PARDUBICE — Hokejisté Pardubic nestačili v utkání 11. kola Tipsport extraligy na pražskou Spartu, v téměř devíti tisíci fanoušky zaplněné aréně prohráli 2:4. Východočeši předvedli maximálně bojovný a obětavý výkon, do Pöpperleho branku se trefili Petr Sýkora a Jan Starý, na bodový zisk to ale nestačilo.

Tipsport extraliga, 11. kolo, pátek 16.10.2015, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

2:4
0:1, 2:1, 0:2
Branky a nahrávky: 21:43 Sýkora (5/3), 38:22 Starý (Marcinko, Kolář; 5/5) – 16:42 Buchtele (Hlinka, Réway; 4/5), 39:45 Hlinka (Mikuš; 5/5), 41:20 Hlinka (Přibyl, Buchtele; 5/5), 55:01 Hamilton (Réway; 5/5). Rozhodčí: Polák, Šír – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 4:6 (3:3, 0:2, 1:1). Využití: 1:1. Diváci: 8667. Střely na branku: 24:24 (9:9, 8:7 7:8). Srážky: 13:14. Vhazování: 37:37. Blokované střely: 17:10. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4. Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Jaroslav Hlinka.
Dynamo Pardubice: Kristan – Ščotka, Čáslava, Štajnoch, Šeda, Bokroš, L. Havlík, Nedbal, Zdráhal – Sýkora, Redenbach, Rolinek – Tybor, Nahodil, Svoboda – Poulíček, Marcinko, Starý – A. Havlík, Tomášek, Kolář. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.
Sparta Praha: Pöpperle – Barinka, Čajkovský, Eminger, Piskáček, Hrbas, Mikuš, Polášek, Kalina – Kumstát, Pech, Sabolič – Buchtele, Hlinka, Přibyl – Hamilton, Cingel, Réway – Klimek, Černoch, Kudrna. Trenéři: Josef Jandač a Zdeněk Moták.

Komentář

240. vzájemné utkání mezi Pardubicemi a Spartou bylo premiérovým pro novou trenérskou dvojici Richard Král – Marek Zadina. Ti po svém nástupu nesáhli k rozsáhlým změnám, v sestavě se objevil jen debutující obránce Karel Nedbal.

Sparta se trefila v přesilovce

Utkání bylo od úvodního buly hodně svižné, zaplněná Tipsport arena se měla rozhodně na co dívat. Už po minutě se dobré pozice tlačil Nahodil, ale dorážku Tyborovy střely poslal mimo branku. Pardubice si pak zahrály v přesilovce, ale sparťanská čtveřice dobře vykrývala nebezpečné prostory.

To Pražané byli během své početní výhody ke gólu blíže. Kristan nedokázal zastavit nahození Saboliče, načež kotouč propadl do brankoviště, odkud jej jeden z pardubických hráčů uklidil do bezpečí. Při hře čtyři na čtyři pak pláchl Cingel a jeho pokus minul branku jen o centimetry.

Další šance na obou stranách nabídly zejména přesilovky. Pardubický gól měl na hokejce Redenbach, ovšem proti jeho střele po pěkné kombinaci se Pöpperle bleskově přesunul. Na druhé straně se na brankovišti k puku dostal Buchtele, jenž se neúspěšně snažil přetlačit Kristanův beton.

V 17. minutě už se bývalý pardubický útočník trefil. Hlinka parádní zadovkou mezi kruhy připravil osamocenému Janu Buchtelemu nesmírně snadný gól – 0:1. Dynamo mohlo odpovědět ve dvojnásobné přesilovce v samotném závěru první části, jenže Sýkora z mezikruží vysoko přestřelil.

Pardubice otočily skóre, hosté pak před pauzou srovnali

Díky dalšímu faulu Sparty na začátku druhé třetiny si Dynamo v krátkém sledu zahrálo druhou přesilovku pět na tři, a tu už tři vteřiny před jejím koncem využilo. Sparťanský brankář při snaze vyhodit kotouč z pásma našel pouze na modré čáře napřaženého Petra Sýkoru, který okamžitě vypálil a trefil se přesně – 1:1.

Nadále se hrál pohledný hokej ve vysokém tempu, nouze nebyla ani o ostré souboje. Druhou pardubickou branku mohl přidat Tybor, jehož střelu cestou k brance někdo tečoval, načež musel Pöpperle rychle srazit betony k sobě. V rychlém sledu si pak šance připravili i Sýkora a Hlinka, ale oba ztroskotali na svých maskovaných soupeřích.

Po polovině zápasu si dokázali domácí hokejisté vytvořit soutavný tlak, během kterého nedovolili soupeři ani vystřídat. Po dvou zakázaných uvolněních zachránil Spartu oddechový čas. V gólových pozicích byli postupně Ščotka a Marcinko, ovšem ani jeden neuspěli.

Pražené se připomněli individuální akcí Réwaye, kterému při kličkované vyšlo všechno kromě zakončení. Ve 39. minutě pak Pardubice dokonaly obrat. Po rychlé akci Koláře s Marcinkem se ke střele dostal Jan Starý a trefil se přímo do horního rohu branky – 2:1.

Do kabin se přesto šlo za vyrovnaného stavu. 15 vteřin před sirénou vypálil na Kristana Mikuš, pardubický brankář kotouč neudržel a Jaroslav Hlinka pohotovým doklepnutím srovnal – 2:2.

Dynamo po boji padlo

Kapitán Sparty pak měl na svědomí i další změnu skóre. Hosté se v útočném pásmu zmocnili kotouče a Přibyl místo střely ještě vylepšil situaci přihrávkou na Jaroslava Hlinku, který už doklepával to opuštěné klece – 2:3.

Ihned po gólu měl vyrovnání na hokejce Tybor, který našlápl po pravém křídle, ovšem Pöpperleho klec o kousek minul. Na druhé straně nebezpečně zakončoval Pech po Kumstátově akci a solidní pokus vyslal od modré čáry i obránce Čajkovský. Během krátké chvíle poté neproměnil samostatný únik Sýkora a Cingelova dělovka prosvištěla nad břevnem.

Uklidnit Spartu mohl v 52. minutě Pech, jenž si chytře odcouval k zadní tyči, ale Kristanův beton nepřetlačil. O poznání lépe si vedl pět minut před koncem Curtis Hamilton, jenž si při přečíslení nabruslil na Réwayův pas a zblízka zavěsil – 2:4.

Pardubice byly v těžké pozici, a tak už tři minuty před koncem zkusily hru bez brankáře. Dlouho se jim však nedařilo usadit v útočném pásmu, naopak hosté byli dvakrát blízko ke gólu do opuštěné klece. Dynamo kýženého gólu nedosáhlo, tři body si odvezla Sparta.

Ohlasy po utkání

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Rozhodly naše tři, nebo čtyři přesilovky ve druhé třetině, kdy jsme byli ve velkém tlaku, ale nedokázali z toho odskočit. Pak gól na 2:2, který nás docela dostal dolů; těch 15 vteřin před koncem musíme tohle nějak umlátit a nemůže nám hráč dorážet na gól z brankoviště. To je prostě obrovská chyba. A pak nástup do třetí třetiny, kdy jsme se zase zbytečně zbavili kotouče. A velice zkušený mančaft jako je Sparta s hráči jako jsou Hlinka nebo Réway, který tam předvedl nahrávku na čtvrtý gól, si to pohlídá. To jsou ti rozdíloví hráči.“

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Pro nás jsou to určitě cenné tři body. Připravovali jsme se na utkání jen krátce, protože jak máme předehrávky, jde to v rychlém sledu. Soupeř měl čas se připravit a myslím, že jsme vyhráli hlavně díky tomu, že jsme ve druhé třetině odehráli dobře oslabení a soupeř nám tam neodskočil na více branek. Důležitým momentem bylo i to vyrovnání těsně před koncem druhé třetiny, které nás drželo ve hře. Potom jsme to bojovným obranným výkonem uhráli do vítězného konce.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

11. kolo, 16. 10. 2015
PCE - SPA
2:4
24. kolo, 29. 11. 2015
SPA - PCE
3:0
37. kolo, 17. 1. 2016
PCE - SPA
4:6
50. kolo, 28. 2. 2016
SPA - PCE
6:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 58 0 20 4
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 0 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Tomáš Marcinko 0 1 0 0
Adam Havlík 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jakub Svoboda 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube