31.1.2012
David Lukeš, Jan Hrabal

Pardubice opět uspěly s Českými Budějovicemi a tlučou na třetí místo

ČESKÉ BUDĚJOVICE — S bravurou zvládli hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice zápas 45. kola Tipsport extraligy. Východočeši dokázali vyhrát i díky dvěma využitým přesilovkám v českobudějovické Budvar aréně 4:1. Pardubice natáhly skvělou bilanci s Českými Budějovicemi, porazily je posedmé v řadě a ztrácí na ně v průběžné tabulce pouze jeden bod!

Tipsport extraliga, 45. kolo, úterý 31.1.2012, Budvar aréna

České Budějovice

Dynamo Pardubice

1:4
0:1, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 55:28 Šimánek – 8:07 Kolář I (Koukal, Kolář II), 37:52 Kousal (Markovič), 41:15 Somík (Nahodil), 53:50 Koukal (Starý, Píša). Rozhodčí: Pešina, Polák – Jindra, Kostka. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 4517. Střely na branku: 41:34. Průběh utkání: 0:4, 1:4. Nejlepší hráči: Jiří Šimánek – Martin Růžička.
České Budějovice: Kovář (47:24 Kantor) – Ptáček, Kranjc, Novák, Vráblík, Kolarz, Němeček – Burian, Kašpařík, Šimánek – Gulaš, Langhammer, Květoň – Kuchejda, Mertl, Švihálek – Rousek, Červený, Pšurný. Trenéři: František Výborný a Milan Kupka.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Benák, Kolář II, Sičák, Borer, Drtina, Havíř – Kolář I, Koukal, Starý – Radil, Nahodil, Somík – Markovič, Kousal, Buchtele – Šagát, Zohorna, Cetkovský. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice se představili v českobudějovické Budvar aréně se staronovou tváří ve své defenzívě, v rámci střídavých startů ji posílil zkušený bek David Havíř, který tak po necelých dvou letech opět navlékl pardubický dres.

Útočník Jan Kolář otevřel skóre letošní sedmnáctou trefou

Svižný úvod z obou stran předznamenal, že taktizování tentokrát půjde stranou. Útočníci vyslali několik pozdravů brankářům soupeře, ovšem skóre se až do 9. minuty neměnilo.

V té musel putovat na trestnou lavici mladý Tomáš Rousek, jenž poslal kotouč z vlastního obranného pásma mimo kluziště. Hostům stačilo pouhých šest vteřin k využití první přesilovky. Možná se sami divili, jak lehce se k ráně z bezprostřední blízkosti dostal útočník Jan Kolář, zatímco bránící čtveřice byla od něho na hony daleko a navíc zády otočená – 0:1.

O něco později si v početní výhodě zahráli i domácí, ovšem bez úspěchu. Současně s Buchteleho návratem na led propásl velkou příležitost k vyrovnání Jiří Šimánek, který z úhlu trefil jen tyčku Růžičkovy branky. Ke konci první třetiny Jihočeši stupňovali svůj tlak, jenže proti domácím střelcům čím dál tím víc zářil Martin Růžička.

Pardubice držely těsné vedení, to posílil Robert Kousal

Do druhé třetiny vlétli českobudějovičtí hokejisté s přímo zběsilou touhou po vyrovnání. Hra na jednu branku přinesla domácím tři přesilovky v řadě. Jihočeši tlačili soupeře před brankou, pálili ze všech pozic, ovšem Martin Růžička za přispění své obrany pokaždé odolával.

Vynikající zákrok vytasil i v případě, kdy už se zdálo, že vyrovnání visí na vlásku. Ve 28. minutě dostal přihrávku zpoza branky Tomáš Mertl, pálil do okrytého koutu branky, jenže Růžičkova lapačka čapla kotouč na brankové čáře, což potvrdil videorozhodčí!

Hosté si nechali svou lekci na téma produktivita útoku na její konec. Ve 38. minutě v podstatě poprvé za celou prostřední dvacetiminutovku uzamkli Jihočechy v jejich pásmu a rezultátem byl druhý gól. Druhou hrubou nedůslednost domácí obrany v zápase potrestal bekhendovou dorážkou Robert Kousal – 0:2.

Martin Růžička přišel o druhou nulu v sezoně těsně před koncem

Úsilí domácích v prvních čtyřiceti minutách snad mohlo v příznivcích Mountfieldu vzbuzovat naději, že ještě není nic ztraceno. Jenže tato víra vydržela jen pětasedmdesát vteřin dějství třetího. V čase 41:15 se přesnou ranou švihem do horního růžku prosadil Radovan Somík – 0:3.

Jakkoli ani po třetím tvrdém direktu Jihočeši nepolevovali v útočné aktivitě, začalo být čím dál tím jasnější, že i tentokrát se bude konat bodový export na východ Čech.

Pojistku přinesla 54. minuta a druhá přesilovková trefa hostí. Pavla Kantora, jenž o chvilku před tím vystřídal otřeseného Kováře, překonal Petr Koukal – 0:4.

Svým způsobem si svůj šťastný konec užili i Českobudějovičtí. Kouzlo s názvem Martin Růžička odčaroval v 56. minutě ve vlastním oslabení Jiří Šimánek – 1:4.

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice tak dokázali porazit České Budějovice posedmé v řadě, což se jim v bohaté sérii 186 vzájemných utkání ještě nikdy nepovedlo. Východočeši se také dotáhli na svého protivníka na třetím místě tabulky na pouhý bod!

Ohlasy po utkání

František Výborný (HC Mountfield České Budějovice): „Naše zápasy s Pardubicemi jsou všechny stejné. Vytváříme si šance, ale nejsme produktivní. Za stavu 0:2 jsme ještě chtěli vstřelit kontaktní gól, ale potřetí jsme inkasovali a tím bylo rozhodnuto.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Rozhodlo proměňování šancí. Po vyrovnaném úvodu jsme se ve druhé třetině dostali pod tlak kvůli našim zbytečným faulům a vyloučením. Paradoxně jsme dali druhý gól, který nás uklidnil. V závěru jsme výsledek kontrolovali.“

Zápasy v sezóně

6. kolo, 30. 9. 2011
PCE - CEB
2:1p
19. kolo, 4. 11. 2011
CEB - PCE
2:5
32. kolo, 20. 12. 2011
PCE - CEB
5:2
45. kolo, 31. 1. 2012
CEB - PCE
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 40 1
Obránci G A +/- TM
Jan Kolář 0 1 1 0
Aleš Píša 0 1 0 0
Vladimír Sičák 0 0 1 0
Marek Drtina 0 0 0 2
Václav Kočí 0 0 0 2
Václav Benák 0 0 0 0
Casey Borer 0 0 0 0
David Havíř 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 1 0 0
Robert Kousal 1 0 1 0
Jan Kolář 1 0 0 0
Radovan Somík 1 0 0 0
Jaroslav Markovič 0 1 1 0
Lukáš Nahodil 0 1 1 0
Jan Starý 0 1 0 0
Jan Buchtele 0 0 1 4
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Martin Šagát 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube