15.1.2012
Jan Hrabal

Pardubice v nájezdech nestačily, tentokrát podlehly Litvínovu

LITVÍNOV — Druhou porážku 3:4 po samostatných nájezdech v řadě si připsali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Východočeši podlehli v Litvínově místní Vervě, když v závěru dokázali dohnat jednobrankové manko. Penalty se staly přehlídkou gólmanů, hosté se ale v devíti (!) sériích prosadili pouze jednou a to nestačilo.

Tipsport extraliga, 39. kolo, neděle 15.1.2012, Zimní stadion Ivana Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

4:3sn
1:1, 1:0, 1:2 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 19:19 Černý (Hujsa), 28:54 Hujsa (Brejčák, Černý), 44:49 Hanzl z trestného střílení, rozhodující samostatný nájezd Kubát – 2:05 Nahodil (Píša, Elkins), 42:32 Kousal (Buchtele), 55:56 Buchtele (Šagát). Rozhodčí: Husička, Souček – Horinek, Rozlílek. Vyloučení: 7:8, navíc Brejčák – Elkins, oba 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 3655. Střely na branku: 37:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3. Nejlepší hráči: Jakub Černý – Robert Kousal.
Litvínov: Volke – Stříteský, Kubát, Jareš, Brejčák, Kousalík, Gula, od 25. navíc Pojkar, Skuhrovec – Kubinčák, Hübl, Hanzl – Černý, Hujsa, Ručinský – Frolík, Jenáček, Trávníček – Majdan, Gerhát, Maxa. Trenéři: Jiří Kučera a Viktor Lukeš.
Dynamo Pardubice: Růžička (65:00 Koutský) – Píša, Kočí, Benák, Kolář II, Drtina, Borer – Kolář I, Koukal, Starý – Jánský, Zohorna, Somík – Radil, Kousal, Buchtele – Šagát, Elkins, Nahodil. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

I druhý víkendový zápas Pardubic nenašel po šedesáti pěti minutách vítěze při totožném skóre 3:3. Východočeši se opět druhého bodu nedočkali, v samostatných nájezdech podlehli svému soupeři až v deváté sérii!

Lukáš Nahodil otevřel gólový účet, ten srovnal Jakub Černý

Pardubice vstoupily do zápasu velmi aktivně, hned ve 2. minutě vyslal Robert Kousal do sólového úniku Lukáše Radila, ten ale trefil pouze povyjetého brankáře Volkeho. Skóre tak načala čtvrtá formace Východočechů. Bek Píša nahodil ostrý kotouč na branku, ten si sklepl Lukáš Nahodil a chytře bekhendem si počkal na volné zakončení do poloprázdné klece po objetí gólmana – 0:1.

Hostující celek pak mohl navýšit vedení, dvakrát po sobě hrál přesilovku, ale ani jednu nevyužil. Navíc v závěru té druhé podržel Pardubice gólman Růžička, když zlikvidoval rychlý brejk, na jehož konci střílel Michal Trávníček z nebezpečné pozice před brankou.

Obrovskou šanci vyrovnat měl po Buchtelově vyloučení za hákování Martin Ručinský. Litvínovský veterán se po Jarešově nahození dostal do výborné palebné pozice, byl sám v kruhu, ale v zakončení proti výbornému Růžičkovi neuspěl. Chvíli po něm v následné početné výhodě, když za hrubost pykal Lukáš Radil, měl zajímavou příležitost Vojtěch Kubinčák, pádem do jeho dorážky ale zlikvidoval gólový puk Casey Borer.

Litvínov se nadále tlačil dopředu, v 18. minutě poslal Robin Hanzl na zteč Viktora Hübla, ten ale sám před brankou ji díky Růžičkově vystřelenému betonu minul. To Jakub Černý v poslední minutě prvního dějství, ač faulován Markem Drtinou, se dostal do zakončení a blafákem do bekhendu srovnal na 1:1.

Pardubice promarnily přesilovky, samy inkasovaly v oslabení

Východočeši mohli v úvodu druhé části hry vstřelit branku, nejprve dohrávali přesilovou hru z první třetiny, pak byli ještě vyloučeni Martin Frolík a Viktor Hübl. Asi největší šanci v této důležité pasáži měl Corey Elkins, ten se dostal sám před kasu, ale neuspěl.

A to dokázal Litvínov potrestat! V čase 27:53 putoval za nedovolené bránění Robert Kousal na trestnou lavici, na ní ale pobyl pouze minutu a sekundu. Brejčákovu střelu od modré totiž tečoval obratně tečoval Martin Hujsa – 2:1.

Ve 34. minutě se u mantinelu málem pořádně poprali Ján Brejčák s Coreym Elkinsem. Jejich rozmíšku ale zastavili rozhodčí, oba výtečníci dostali menší trest spolu s osobním desetiminutovým. Pardubice pak měly velikou příležitost, když o necelou půlminutu později rozhodčí poslali ven Petra Kousalíka podražení. Východočeši ale tuto možnost ke srovnání stavu nezužitkovali. Nejblíže k němu byl Martin Šagát, v předbrankovém prostoru ale neprostřelil brankáře Volkeho.

V závěru prostřední dvacetiminutovky si pořádně zachytal hostující brankář. Za sekání pykal Tomáš Zohorna, Litvínov pálil na pardubickou branku o sto šest, ale neúspěšně i díky obratným zákrokům Martina Růžičky.

Jan Buchtele parádní koncovkou poslal zápas do prodloužení

Pardubická snaha o vyrovnání dosáhla svého naplnění ve 43. minutě. Jan Buchtele vyslal puk po ose na Roberta Kousala na modré čáře. Ten se zbavil třech hráčů soupeře a ukázkovým zakončením pod horní tyčku srovnal na 2:2.

Jenže Litvínovu opět pomohla přesilová hra, tentokrát byl za podražení vyloučen Václav Kočí. V ní si do jasné příležitosti najel Robin Hanzl, jehož v zakončení hákoval Martin Šagát. Postižený hráč si se zakončením z trestného střílení nedělal starosti, trefil se přesně do víka – 3:2.

Blízko ke vstřelení vyrovnávací branky byl v 50. minutě Lukáš Nahodil. Ten se dostal k odraženému kotouči po střele obránce Koláře, ale byl asi překvapen, jak se u něj černá guma zjevila, a tak nestihl sám před odkrytou brankou důrazně zakončit.

To Jan Buchtele o šest minut předvedl parádu, kterou oklamal nejen litvínovské beky, ale i jejich gólmana. Pardubický útočník získal u modré kotouč, bekhendem se proháčkoval do pozice před brankou a v obtížné situaci a v tísni jej dokonale pověsil do Volkeho kasy – 3:3.

I tak cesta do prodloužení nebyla extra klidná. Dvě a půl minuty před koncem se vysokou holí provinil Václav Kočí, v přesilovce se do zakončení ze strany dostal Jakub Černý, ovšem Martin Růžička jej vleže vychytal. Ten se ještě vytáhl lapačkou proti Jenáčkově střele z mezikruží pětadvacet sekund před koncem!

Samostatné nájezdy rozhodla až devátá série!

Nastavených pět minut nabídlo zajímavé šance na obou stranách, žádná z nich se ale nedala označit jako stoprocentně gólová. Tu největší měl v 63. minutě Karel Kubát, v poslední chvíli mu ale proti střele skočil obránce Kolář.

Jako první jel Robert Kousal. Pardubický mladík zvolil jiné zakončení než ve třetí třetině, gólmana Volkeho nekompromisně prostřelil. Do pardubické branky se na samostatné nájezdy postavil Vladislav Koutský. Ten si levým betonem poradil s nepovedenou střelou Viktora Hübla.

Netradiční blafák do bekhendu chtěl zvolit útočník Jan Kolář. Martin Volke mu ale holí vypíchl puk a zneškodnil tak penaltu. Stejný zákrok zvolil i pardubický Koutský proti Robinu Hanzlovi.

Rozhodnout mohl Petr Koukal, jízdou do bekhendu jej ale nepřekonal. Martin Jenáček ve třetí sérii pak srovnal. Vytáhl si pardubického brankáře a z ostřejšího úhlu se trefil přesně pod víko.

Tentýž hráč mohl poslat Litvínov ve čtvrté sérii do vedení, brankář Koutský ale opět skvěle holí zneškodnil jeho úmysl. Neuspěl i druhý úspěšný exekutor poté, Robert Kousal trefil Volkeho vyrážečku.

Vladislav Koutský se pak perfektně přesunul proti rychlé jízdě Jakuba Černého. Gólman hostí mu lapačkou a betonem zmenšil střelecký úhel. Střelu švihem pak v zakončení zvolil Jan Starý, ale ani on neuspěl.

Martin Hujsa se pokusil vymíchat pardubického brankáře, ten ale zůstal ledově klidný a nakonec nedokončil litvínovskému útočníkovi zakončit. Martin Volke pak výborným zákrokem vyrážečkou vytáhl v šesté sérii Šagátovu střelu.

Rozhodnout mohla hrající legenda – Martin Ručinský. Jeho střelu si ale Vladislav Koutský našel. Jana Buchteleho pak předčil Martin Volke. Stále 1:1.

Litvínovský specialista Martin Jenáček se pokusil prostřelit Vladislava Koutského mezi betony, neuspěl však. Radovan Somík pak trefil připravenou lapačku litvínovského brankáře. Osm sérií a stále nebylo rozhodnuto!

Karel Kubát, první obránce v nájezdech, rozhodl v dalším setu. Najel si ze strany a prostřelil pardubického brankáře. Prodloužit penaltové hody mohl Robert Kousal, ten ale v těžké situaci nezakončil podle svých představ.

Ohlasy po utkání

Viktor Lukeš (HC Verva Litvínov): „Utkání jsme nezačali dobře. Nedostali jsme se do tlaku. Nebyli jsme v tempu, pak jsme dostali gól, od té doby jsme se zvedli a začali hrát lépe. Dostali jsme se do šancí, kdyby jsme dali pět gólů, tak by se nikdo nemohl divit. Ale bohužel se teď v koncovce trápíme. Vždy po naší chybě soupeř vyrovnal a tak jsme rádi za dva body, které jsme získali.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „ Na začátku zápasu jsme se dostali do vedení. Od desáté minuty první třetiny přidal soupeř na bruslení, na důrazu a utkání se vyrovnalo. Dostali jsme v závěru třetiny gól, což mělo na náš výkon vliv. O našem neúspěchu v tomto utkání rozhodli špatně sehrané přesilovky, proto jsme si odvezli pouze bod.“

Zápasy v sezóně

13. kolo, 18. 10. 2011
LIT - PCE
3:2sn
26. kolo, 29. 11. 2011
PCE - LIT
5:1
39. kolo, 15. 1. 2012
LIT - PCE
4:3sn
52. kolo, 26. 2. 2012
PCE - LIT
8:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 65 0 28 3
Vladislav Koutský 1 0 5 1
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 1 1 0
Václav Benák 0 0 2 0
Václav Kočí 0 0 1 4
Jan Kolář 0 0 1 0
Marek Drtina 0 0 0 2
Casey Borer 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Buchtele 1 1 1 2
Robert Kousal 1 0 1 2
Lukáš Nahodil 1 0 1 0
Martin Šagát 0 1 2 0
Corey Elkins 0 1 1 12
Tomáš Zohorna 0 0 0 2
Peter Jánský 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 -1 2
HC Dynamo YouTube