4.11.2011
Jan Hrabal

Zase ta druhá třetina! Pardubice v ní smetly Mountfield v jeho aréně

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Čtyři vstřelené branky v prostředním dějství rozhodly o výhře hokejistů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice na ledě aktuálně vedoucího celku Tipsport extraligy. Východočeši vyhráli nad Českými Budějovicemi popáté v řadě a navázali tak na středeční domácí vítězství nad Zlínem.

Tipsport extraliga, 19. kolo, pátek 4.11.2011, Budvar aréna

České Budějovice

Dynamo Pardubice

2:5
0:1, 1:4, 1:0
Branky a nahrávky: 31:38 Květoň (Červený, Martynek), 54:25 Kašpařík (Gulaš, Šimánek) – 14:25 Píša (Starý), 23:16 Koukal (Kolář I, Kočí), 25:27 Elkins (Sim), 27:25 Koukal (Nosek, Kolář I), 29:24 Brendl (Elkins). Rozhodčí: Homola, Pešina – Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:7. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 5258. Střely na branku: 34:37. Průběh utkání: 0:5, 2:5. Nejlepší hráči: Rostislav Martynek – Petr Koukal.
České Budějovice: Kovář (27:25 Kantor) – Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Vráblík, Mikuš – Kotalík, Kašpařík, Šimánek – Gulaš, Langhammer, Sailer (40:00 Pletka) – Květoň, Červený, Martynek – Kuchejda, Mertl, Pšurný. Trenéři: František Výborný a Milan Kupka.
Dynamo Pardubice: Růžička – Sičák, Kolář II, Píša, Kočí, Benák, Drtina, Borer – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Kousal, Buchtele – Sim, Elkins, Brendl – Nosek, Nahodil, Rákos – Radil. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubičtí hokejisté dokázali po více než měsíci vyhrát druhý zápas v řadě. V Českých Budějovicích uspěli díky parádně sehrané druhé třetině, která se nesla v podobném rytmu jako ta středeční se Zlínem. I dnes vstřelili Východočeši čtyři branky v této části hry!

Pardubice zachytily nástup Mountfieldu a pak udeřily

Domácí, nabuzeni předchozími úspěchy, začali svižně. K dorážce se po Novákově bombě dral Langhammer, ale přes Růžičku nezakončil. Po pár minutách se poprvé osmělili i Východočeši. Bartek nepříjemně tečoval Píšovu střelu od modré, ale reprezentant Jakub Kovář v brance domácích byl připraven.

Do první opravdu vyložené příležitosti se po osmi minutách dostaly Pardubice. Buchtele objel branku a Kovář musel likvidovat i následné nájezdy Roberta Kousala. O Růžičkovu pozornost se z domácích formací nejčastěji starala ta třetí. Jenže Rostislav Martynek nedokázal ani jednu ze svých zajímavých příležitostí přetavit v branku. To se nepodařilo ani Rudolfu Červenému, který svůj únik z levé strany zakončil střelou do Růžičky.

První branku viděla slušně zaplněná Budvar aréna v 16. minutě. René Vydarený ztratil kotouč za vlastní brankou, ale stihl ještě faulovat unikajícího soupeře. Jenže v signalizované výhodě napřáhl po Starého přiťuknutí od modré Aleš Píša a jeho skrytý pokus skončil až v brance domácích – 0:1.

Jihočechy inkasovaná branka zaskočila a mohli inkasovat podruhé. Posila Pardubic Pavel Brendl se obtočil okolo Petera Mikuše a prudkou střelou orazítkoval břevno Kovářovy branky, což záhy posvětil i videorozhodčí.

Čtyřgólový orkán úřadoval také na jihu!

Druhá perioda začala přesilovou hrou lídra extraligy, ve které mohli paradoxně skórovat hosté. František Ptáček vstřelil od pravého mantinelu pouze do Růžičkova betonu, od kterého se kotouč odrazil přímo do jízdy Danielu Rákosovi. Jeho blafák Kovář vyrazil před sebe, kde atakovaný Jan Starý střílel pouze do tyče odkryté branky.

V další přesilovce Jihočechů už se však Pardubice dočkaly. Petr Koukal vystřelil od modré čáry nepřesně. Puk se však odrazil od zadního mantinelu zpět před Kováře, kde kotouč pohodlně dorazil do branky pardubický kapitán – 0:2.

Ideální možnost zkorigovat skóre měli Jihočeši prakticky vzápětí. Jenže za pětapadesát vteřin přesilovky pět na tři ani nevystřelili na branku soupeře. V závěru klasické početní výhody přišla pro domácí další rána. Vydareného rozehrávku zachytil Jonathan Sim, předložil kotouč Corey Elkinsovi, a ten již neměl problém navýšit vedení svého celku na tříbrankový rozdíl.

Jenže to nebylo ze strany Východočechů vše. Petr Koukal vyslal do úniku Tomáše Noska, který sice překonal Kováře, jenže toho zachránila tyč. Ale tím akce neskončila. Kotouč vrátil před branku Sičák a Petr Koukal do odkryté branky zvýšil na 4:0.

To už bylo moc i na Jakuba Kováře a trenér Výborný ho vyměnil za Pavla Kantora. Ani tomu se příliš nevedlo. Hned ze druhé střely ho při hře čtyři na čtyři překonal Pavel Brendl. Nová posila pardubické ofenzívy se trefila parádně přímo do horního roku branky – skvělá práce – 0:5!

Prvního úspěchu se Mountfield dočkal ve 32. minutě. Rudolf Červený obkroužil útočné pásmo, přihrál kotouč Rostislavu Martynkovi, jehož střelu tečoval za Růžičkova záda Lukáš Květoň – 1:5.

Pardubice dovedly zápas do klidné výhry

Poslední třetina nabídla dlouho marné snažení domácích o snížení nepříznivého stavu. Naopak Východočeši v klidu kontrolovali vývoj duelu a drželi kotouč daleko od vlastní branky. Navíc hrozili i před Kantorem, několikrát to zkoušel od modré Píša.

Českobudějovičtí měli v závěrečné části k dispozici dvě početní výhody, ale ani v jedné pořádně neohrozili jistého Růžičku. Jihočeši se dočkali až šest minut před koncem. Milan Gulaš zpoza branky našel neobsazeného Pavla Kašpaříka, ten snížil na 2:5.

V závěrečných minutách ještě mohli navýšit vedení svého týmu Kousal s Benákem, ale ani jeden z nich svou tutovku neproměnil. To ale hostům nevadilo, do Pardubic si totiž odvezli cenné třígólové vítězství.

Ohlasy po utkání

František Výborný (HC Mountfield České Budějovice): „Udělali jsme individuální chyby, které soupeř hlavně ve druhé třetině stoprocentně potrestal. Na co Pardubičtí sáhli, to tam padlo, což svědčí o jejich šikovnosti. Naši hráči trochu sklopili hlavy. V útoku jsme měli podobné situace jako hosté, ale nebyli tak důrazní.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Jsme rádi, že jsme dokázali navázat na zlepšený výkon z minulého utkání doma proti Zlínu. Zlomovým momentem bylo ubránění našeho oslabení tři na pět a čtyři vstřelené góly ve druhé třetině, z nichž jeden jsme dali v oslabení. V závěru jsme si výsledek pohlídali.“

Zápasy v sezóně

6. kolo, 30. 9. 2011
PCE - CEB
2:1p
19. kolo, 4. 11. 2011
CEB - PCE
2:5
32. kolo, 20. 12. 2011
PCE - CEB
5:2
45. kolo, 31. 1. 2012
CEB - PCE
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 32 2
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 1 2
Václav Kočí 0 1 2 0
Jan Kolář 0 0 2 0
Václav Benák 0 0 1 4
Marek Drtina 0 0 1 2
Vladimír Sičák 0 0 0 0
Casey Borer 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 2 0 2 0
Corey Elkins 1 1 1 0
Pavel Brendl 1 0 -1 2
Jan Kolář 0 2 3 0
Tomáš Nosek 0 1 1 0
Jan Starý 0 1 1 0
Jonathan Sim 0 1 0 2
Daniel Rákos 0 0 1 2
Martin Bartek 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube