4.1.2011
Jan Hrabal

Pardubice sahaly na ledě Kladna po třech bodech, vezou však jeden

KLADNO — Blízko třetí výhře v řadě byli v utkání 37. kola Tipsport extraligy hokejisté HC Eaton Pardubice. Ti třikrát vedli o jednu branku, Kladno však dokázalo vždycky vyrovnat a druhý bod získalo v samostatných nájezdech.

Tipsport extraliga, 37. kolo, úterý 4.1.2011, Městský zimní stadion Kladno

Rytíři Kladno

Dynamo Pardubice

4:3sn
1:1, 1:2, 1:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 10:30 Růžička (Bělohlav), 30:21 Kuchler (Procházka), 55:28 Kotrla (Patera), rozhodující samostatný nájezd Treille – 3:47 Kolář I (Špirko), 21:55 Koukal (Bartek, Somík), 30:47 Pineault (Kočí). Rozhodčí: Homola, Turčan – Bryška, Novák. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 1784. Střely na branku: 36:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3. Nejlepší hráči: Sacha Treille – Jan Kolář I.
Rytíři Kladno: Falter – D. Růžička, Drtina, Mrázek, Toman, Procházka, Piskáček – Bicek, Patera, Kuchler – Treille, Kalla, Bílek – Eberle, Látal, Bělohlav – Valský, Stieler, Kotrla. Trenéři: Petr Tatíček a Jiří Kopecký.
Dynamo Pardubice: M. Růžička – Kolář II, Mezei, Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí – Bartek, Koukal, Somík – Kolář I, Špirko, Starý – Zohorna, Rákos, Kousal (40:00 Nahodil) – Pineault, Radil, Buchtele. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

Komentář

V pardubické brance se objevil od prvního buly Martin Růžička. Eaton v utkání vždy tahal za delší konec provazu, nakonec ale padl. Selhal v důležité disciplíně, v samostatných nájezdech.

Nástup do zápasu se Eatonu povedl

Pardubice od prvního buly zatlačily do jeho obrany. Na konci 2. minuty doslova hořelo kladenské brankoviště, ale hosté nedotlačili puk za gólmana Faltera.

To se povedlo až o dvě minuty později. Domácí Látal pykal za zdržování hry, ale na trestné lavici nepobyl celé dvě minuty. Po minutě a sedmi sekundách se trefil útočník Jan Kolář – 0:1.

O chvíli déle mohl vyrovnat Treille, po něm měl dobrou možnost i Bílek, ale brankář Růžička obě ošemetné situace vyřešil.

Přesto se Kladno potom dočkal. Radek Bělohlav připravil palebnou pozici pro obránce Růžičku a ten prostřelil svého jmenovce – 1:1.

Adam Pineault poslal Pardubice do dalšího vedení

I začátek druhé třetiny se nesl v pardubickém duchu. Eaton opět skóroval v početní převaze. Po souhře celé formace se prosadil Petr Koukal – 2:1.

Kladenská odpověď přišla v polovině druhé dvacetiminutovky. Brankář Růžička nejprve vyrazil střelu Bicka, ale následnou střelu Libora Procházky tečoval Jiří Kuchler za záda pardubického gólmana 2:2.

Vyrovnaný stav vydržel na takřka prázdném stadionu necelou půlminutu. Adam Pineault totiž potvrdil zámořský důraz a vrátil Pardubicím vedení – 3:2.

Pak se Východočeši radovali z další vstřelené branky, ale v nepřehledné situaci videorozhodčí nenašel kotouč za brankovou čárou. V závěru druhé třetiny hrálo Kladno přesilovou hru, ale srovnat stav se mu nepodařilo.

Pardubice pokazily přesilovku a Kladno srovnalo

Hokejisté HC Eaton Pardubice vstoupili aktivně i do třetího dějství. Brankář Falter musel nejprve řešit únik Rákose, následná akce Lukáše Nahodila trefila tyč. Hosté měli i šance při Kuchlerově trestu. Kladno se však náporu Eatonu ubránilo.

Deset minut před koncem zatlačila Pardubice druhá kladenská formace, Treille s Kallou však puk za záda Růžičky neprotlačili. Vzápětí putoval na trestnou lavici pardubický Kočí, Kladno se sice usadilo v útočném pásmu, ale následnou chybu v rozehrávce musel hasit faulem obránce Růžička a bylo po přesilovce.

Na konci pětapadesáté minuty obdržel dvouminutový trest Piskáček, Pardubice však zaváhaly, chybovaly v útočném pásmu a Kotrla následný brejk zakončil tvrdou střelou, na kterou pardubický gólman nestačil zareagovat – 3:3.

V závěru základní hrací doby hrál Eaton v početní převaze, ale tu nevyužil, a tak zápas v šedesáti minutách vítěze nenašel.

Nájezdy Pardubicím nejdou

Kladno mohlo rozhodnout zápas ve svůj prospěch v prodloužení, kdy byl vyloučen Aleš Píša. Východočeši se však v oslabení ubránili.

Bonusový bod tak domácí získali až v samostatných nájezdech. Trefili se útočníci Treille a Bělohlav. Z pardubických forvardů se nikdo nepdrosadil…

Ohlasy po utkání

Petr Tatíček (HC Vagnerplast Kladno): „Posledních pár zápasů jsme prohráli smolně o gól, tak jsme rádi, že se k nám přiklonilo štěstíčko. Bohužel se nám nedaří v přesilových hrách, na druhou stranu jsme vyrovnali v oslabení. Na rozdíl od soupeře, nám se v nájezdech daří a věřili jsme si na ně. Jsme rádi za dva body.“

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Zbytečně jsme ztratili body, protože jsme vyrovnávací gól inkasovali v přesilové hře. Paradoxně jsme předtím dva góly v přesilovkách vstřelili. V penaltách už jsme ztratili snad padesáté utkání a je zoufalé, jakým způsobem nájezdy řešíme. Jinak se hrálo bojovné utkání a Kladno, na to v jakém je postavení, hraje velice nepříjemný, agresivní hokej. Nám se tady hrálo velice těžce.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 14. 10. 2010
KLA - PCE
0:5
24. kolo, 26. 11. 2010
PCE - KLA
5:2
37. kolo, 4. 1. 2011
KLA - PCE
4:3sn
50. kolo, 16. 2. 2011
PCE - KLA
7:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 65 0 32 4
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 0 1 1 4
Aleš Píša 0 0 0 4
Branislav Mezei 0 0 -1 2
Jan Kolář 0 0 -1 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
František Kaberle 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Adam Pineault 1 0 0 0
Jan Kolář 1 0 -1 0
Petr Koukal 1 0 -1 0
Martin Bartek 0 1 -1 0
Radovan Somík 0 1 -1 0
Rastislav Špirko 0 1 -1 0
Jan Buchtele 0 0 1 0
Daniel Rákos 0 0 0 2
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube