Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 26. kolo, pátek 1.12.1995, Sportovní hala

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

6:5
2:2, 2:2, 2:1
Branky: 1. Horák, 4. Horák, 31. Potajčuk, 38. Žemlička, 41. Žemlička, 43. Vykoukal – 8. Lubina, 13. Lubina, 29. Koudelka, 33. Hejduk, 58. Lubina. Rozhodčí: T. Svoboda – Furmánek, Grochol. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 3750. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4, 6:4, 6:5.
Sparta Praha: Čapek (33. Cinibulk) – Vykoukal, Burda, Kuchyňa, Hamr, Nedvěd (46. Šrek), Ptáček – Výborný, Horák, Žemlička – Potajčuk, P. Martinec, Hlaváč – Zelenka, Jaroslav Hlinka (41. Hrbek), Kašťák (41. Kukačka).
Dynamo Pardubice: Biegl – Malinský, Jančařík, Píša, Pácal, Mjagkich, Beránek (9. Antonín) – Hejduk, Blažek, Lubina – Kábrt, Koudelka, Pospíšil – Weber, Kastner, S. Procházka.

Komentář

Až zlepšeným výkonem v poslední dvacetiminutovce získali hokejisté pražské Sparty dva extraligové body v souboji s Pardubicemi.

Sparta měla vynikající úvod. Již v první minutě se trefil do odkryté branky Horák, tentýž hráč přidal o tři minuty déle druhou branku a zdálo se, že Pardubičtí si zadělávají na debakl. Úspěšný střelec mohl docílit brzy hattricku, ovšem Biegl jeho další šanci zlikvidoval.

Domácí se nadále snažili útočit, ovšem zapomínali bránit a toho dokonale využil zkušený Lubina, který dokonale napodobil Horáka a rázem bylo vyrovnáno. Přesto se i závěr úvodní třetiny odehrával v režii sparťanů, ovšem dvě příležitosti Hlaváče brankář hostí zlikvidoval.

Domácí se snažili o aktivnější pojetí hry i ve druhé třetině, nevypracovali si však žádné šance. Východočeši dokázali hbitě využívat všech zaváhání a dvakrát se i dostali do vedení.

Obě branky však lze přičíst na vrub brankáře Čapka, kterého také po čtvrtém gólu vystřídal Cinibulk. Ten musel ihned zlikvidovat několik ošemetných akcí, naštěstí pro Spartu nic za svá záda nepustil, a díky Žemličkově dorážce do opuštěné branky měly oba celky před závěrečnou třetinou stejné naděje na konečný úspěch.

O výsledku utkání rozhodl raketový nástup Sparty v úvodu závěrečné dvacetiminutovky. Brankami Žemličky a Vykoukala se dostala opět do dvoubrankového vedení a třetí branka dnes výtečného Lubiny dvě minuty před závěrem již přišla pozdě.

Domácí mužstvo znatelně podržel brankář Cinibulk, Pardubicím nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře.

Ohlasy po utkání

Stanislav Berger (HC Sparta Praha): „Po výborném vstupu do utkání jsme přijali pomalejší soupeřovo tempo a inkasovali laciné branky. Přes vítězství můžeme být spokojeni pouze s výkonem první útočné řady, která dosáhla pěti gólů.“

Josef Paleček (HC Pojišťovna IB Pardubice): „Střetnutí bylo spíše průměrné, na jeho vlažnějším tempu má zásluhu především teplo ve Sportovní hale. Po špatném úvodu jsme sice zvedli hlavu, ale katastrofální chyby v obraně opět rozhodly o konečné porážce. Neměli jsme Horákově řadě dát tolik prostoru.“