Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 19. kolo, pátek 10.11.1995, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Slavia Praha

8:4
2:1, 2:3, 4:0
Branky: 14. Hejduk, 16. Lubina, 24. Pospíšil, 25. Kudrna, 47. Pospíšil, 52. Pospíšil, 58. Hejduk, 60. Lubina – 13. Sup, 30. Ujčík, 30. Blažek, 35. Růžička. Rozhodčí: Štajer – Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 7:3, navíc Píša – Kucharčík oba 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 3:0. Diváci: 2497. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:4, 8:4.
Dynamo Pardubice: Salfický – A. Píša, Jančařík, Měsíček, Pácal, Brázda, Beránek – Hejduk, Kudrna, Lubina – Němeček, Kastner, Pospíšil – Jantovský, Weber, Procházka.
Slavia Praha: Altrichter – Kostka, Hořava, Kadlec, Heš, Penk, Jakovenko – Ujčík, Růžička, Prorok – Blažek, Kucharčík (2. Hlinka), Kupka – Benda, Eiselt, Sup.

Komentář

V úvodu střetnutí předal Vladimír Martinec trenéru Slavie Richardu Fardovi k 50. narozeninám drobnou pozornost pardubického klubu.

Ve druhé minutě ale Fardův nový svěřenec Kucharčík zkalil trenérovu radost, když po zákroku na domácího Měsíčka dostal pětiminutový trest a navíc byl vyloučen do konce utkání.

V rozvleklé úvodní třetině se začal hrát hokej až po první brance ve 13. minutě. Na gól Slavie dokázali Pardubičtí rychle odpovědět po 40 sekundách gólem Hejduka a za necelé dvě minuty pak zkušený Lubina zajistil domácím vedení. Pardubičtí měli daleko více šancí, ale brankář Altrichter byl k nepřekonání.

Druhá třetina přinesla mnohem zajímavější hokej, Slavia v jejím začátku měla pětiminutovou přesilovku, ale kupodivu v ní dvakrát inkasovala. Pražané se prosadili v závěru první poloviny utkání, kdy dvakrát hráli přesilovku pět na tři a při té druhé dokázali dát dvě branky.

Oba celky v této fázi přidaly na důrazu, což ale byla výhoda pro hostující celek Slavie, důraznější hrou získal mírnou převahu a v 35. minutě dokázal srovnat skóre.

V poslední třetině viděli diváci nejlepší hokej a nejzajímavější hru. Úroveň utkání zásluhou obou celků znatelně stoupla, žádné z mužstev se nespokojovalo s nerozhodným výsledkem.

Slavia byla zprvu aktivnější, ale neproduktivní, naopak domácí zásluhou Pospíšila dokázali znovu získat dvougólový náskok. Hosté na něj už nedokázali odpovědět, naopak domácí zvýšenou bojovností svůj náskok ještě zvýšili.

Ohlasy po utkání

Josef Paleček (HC Pojišťovna IB Pardubice): „Musím poděkovat všem našim hráčům za odvedenou hru. Ja paradoxní, že utkání jsme rozhodli v oslabení, kdy jsme dali tři góly. Věděli jsme, že soupeř je silný v přesilovkách. Potvrdilo se to za stavu 4:1, kdy jsme dostali dvě branky, ale vážím si výkonu hráčů, že za tohoto stavu nerezignovali. Myslím, že to nebylo špatné utkání a určitě bylo zajímavé pro diváky.“

Břetislav Kopřiva (HC Slavia Praha): „Šest branek jsme dostali po hrubých chybách hráčů, kritika padá především na první pětku. Potom je těžké myslet na úspěch. Za nerozhodného stavu byl důležitý nájezd Růžičky na Salfického. Kdyby Vladimír proměnil, mohlo utkání dopadnout jinak.“