Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 48. kolo, pátek 28.2.1997, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

5:2
1:1, 1:0, 3:1
Branky: 10. Hejduk, 27. Hejduk, 42. Kudrna, 44. Kábrt, 52. Píša – 2. Žemlička, 48. Hamr. Rozhodčí: T. Svoboda – Dvořák, Křivský. Vyloučení: 3:6, navíc T. Martinec – Benýšek oba 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 9000 (vyprodáno). Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 5:2.
Dynamo Pardubice: Barta – Augusta, Mudroch, Malinský, Píša, Pácal, Kříž – Jantovský, Blažek, Hejduk – Plášek, T. Martinec, Lubina – Kábrt, Kudrna, S. Procházka.
Sparta Praha: Svoboda – Vykoukal, Benýšek (33. Kročák), Hamr, Burda, Nedvěd, Ptáček – Benda, P. Martinec, Hlaváč – Hlinka, Horák, Žemlička – Potajčuk, Lang, Výborný.

Komentář

Až ve čtvrtém utkání o ligové body v této sezóně se podařilo hokejistům Pardubic vyhrát nad Spartou a zajistit si tak důležité dva body pro účast v první čtyřce. Utkání začala obě mužstva s náležitým důrazem, po 62 sekundách se Sparta ujala vedení lacinou brankou Žemličky.

Pražané pak v následujících minutách měli více ze hry, ale domácí se postupně stále častěji začali dostávat do soupeřova obranného pásma a v 10. minutě jejich úsilí korunoval vyrovnávací brankou Hejduk. Pak byli lepší domácí, ale ztroskotávali na soustředěné a pozorné obraně Sparty.

Druhá třetina byla zprvu ve znamení neurovnané hry, ale krátké intermezzo ukončila po sedmi minutách druhým gólem Hejduk. Bojovní domácí otočili skóre ve svůj prospěch a rázem se začal hrát hokej odpovídající postavení obou soupeřů v tabulce.

Pardubičtí ukázali více přehledu, úspěšně čelili stále důraznější hře Sparty. Ve 31. minutě po nepotrestaném zákroku sparťanského hráče hodil domácí Martinec po rozhodčím rukavici a byl vyloučen na 10 minut. Vzápětí jej následoval obránce Sparty Benýšek za protesty.

Výborný hokej přinesla závěrečná třetina. Oba celky hrály s maximálním nasazením, v rychlém tempu, domácí mužstvo brankami ve 42. a 44. minutě získalo tříbrankový náskok, ale Sparta nerezignovala a ve 48. minutě při vlastním oslabení snížila. Pardubičtí s mohutnou podporou vyprodaného stadiónu však nenechali nic náhodě a pátou brankou znovu získali bezpečný náskok.

Pražané se ještě pokusili o korekci výsledku při početní výhodě v 53. minutě, kdy dvě minuty hráli power play 6:4. Domácí se však překonávali v obětavosti a nedovolili soupeři skórovat. Závěr utkání proběhl zcela v režii domácího celku, který si po výtečném výkonu zajistil dva body.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC Pojišťovna IB Pardubice): „Mužstvo se po nešťastné brance v úvodu utkání zvedlo a splnilo to, co jsme si před utkáním řekli. Neustupovalo, hrálo perfektně v obraně, vyráželo do rychlých protiútoků, ze kterých jsme dali góly. Vítězství nad Spartou je bonbonkem této sezony.“

Slavomír Lener (HC Sparta Praha): „Soupeř podal vynikající výkon a byl to hokej, který byl výbornou propagací tohoto sportu. Je mi líto, že tady u toho nebyla televize. V zápase bylo vše, co k hokeji patří, utkání mělo vynikající atmosféru. Soupeř byl lepší a přehrál nás. Dlouho nám trvalo, než jsme se srovnali s vysokým tempem utkání.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 8. 10. 1996
SPA - PCE
9:1
22. kolo, 21. 11. 1996
PCE - SPA
2:4
35. kolo, 17. 1. 1997
SPA - PCE
6:1
48. kolo, 28. 2. 1997
PCE - SPA
5:2
U3M1, 2. 4. 1997
PCE - SPA
5:6p
U3M2, 5. 4. 1997
SPA - PCE
4:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube