Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 1. kolo, úterý 17.9.1996, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Dukla Jihlava

5:2
0:1, 4:0, 1:1
Branky: 24. Plášek, 25. Lubina, 27. Jantovský, 39. S. Procházka, 43. Plášek – 14. Petr Kaňkovský, 54. Vlk. Rozhodčí: Bolina – Bádal, Fedoročko. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci: 3967. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2.
Dynamo Pardubice: Salfický – Cypljakov, Píša, Augusta, Pácal, Malinský, Kříž – S. Procházka, Plášek, Kábrt – Lubina, Blažek, Jantovský – Hejduk, Martinec, Pospíšil.
Dukla Jihlava: Novotný – Ťupa, Javín, R. Kaňkovský, Toužimský, Morava, Vyhlídal – Dolana, Hub, Vlk – Poukar, Petr Kaňkovský, Prokůpek – Antoš, Fadějev, Pípa.

Komentář

Extraligová premiéra nového soutěžního ročníku na pardubickém ledě přinesla zasloužený úspěch domácímu týmu, který do sezony vstupuje s odhodláním odčinit neúspěch z minulé sezóny. Nebezpečný celek z Vysočiny, ale tentokrát neznamenal pro pardubické mužstvo velkou překážku, a tak premiéra nového trenéra na pardubické lavičce Miloše Říhy byla úspěšná.

Jihlavský tým začal utkání aktivněji, ale po třech minutách převzali taktovku hry domácí. Vynutili si převahu, usadili se před Novotného brankou, ale jejich hra nevedla k úspěchu. Naopak Dukla ve 14. minutě z nenápadné akce skórovala, když se ve skrumáži před Salfickým nejlépe orientoval Petr Kaňkovský. Výrazný tlak pardubického mužstva korunoval ve 24. minutě nováček v domácím týmu Plášek z Přerova.

O 37 sekund později nejstarší hráč pardubického týmu Lubina dal druhý gól a o necelé dvě minuty nato Jantovský po typicky pardubické kombinační akci dal třetí branku. Bylo to zasloužené vedení domácích, kteří byli rychlejší a důraznější a znamenalo to i zlom ve vývoji utkání.

Zásluhou domácích se tempo hry ve druhé třetině podstatně zvýšilo. Zasloužené vedení pojišťováků pojistil ještě minutu před koncem druhé třetiny Stanislav Procházka. Výborný výkon ve své extraligové premiéře potvrdil na začátku závěrečné třetiny Plášek ještě další brankou do jihlavské svatyně. Ve 37. minutě měli Jihlavští jednu z mála šancí, ale Hub Salfického nepřekonal. Salfický dostal příležitost dokázat výtečnou formu ještě dvakrát, nakonec kapituloval šest minut před koncem hry, když Vlk tečoval střelu jednoho ze svých obránců před pardubickou brankou.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC Pojišťovna IB Pardubice): „Mužstvo pracovalo jako tým, hrálo trpělivě a nepouštělo se zbrklých akcí. To se nám vyplatilo. Velmi dobře zachytal Salfický, který je pohyblivý gólman, ale při vyrovnané formě obou našich brankářů bylo velmi těžké rozhodnout, kdo dnes bude chytat.“

František Vorlíček (HC Dukla Jihlava): „Do zápasu jsme šli se záměrem vtisknout soupeři naši hru. V první třetině se nám to částečně dařilo, získali jsme vedení, ale patrně hráči podcenili nástup do druhé třetiny, kdy jsme během šesti minut inkasovali tři branky.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 17. 9. 1996
PCE - JIH
5:2
14. kolo, 22. 10. 1996
JIH - PCE
3:2
27. kolo, 6. 12. 1996
PCE - JIH
1:4
40. kolo, 31. 1. 1997
JIH - PCE
3:6

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube