Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 52. kolo, úterý 17.3.1998, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Plzeň

5:2
3:0, 1:0, 1:2
Branky: 2. Blažek, 12. S. Procházka, 17. S. Procházka, 33. Kudrna, 56. Kudrna – 52. Leška, 56. Leška. Rozhodčí: Bolina – Hauser, M. Charvát. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 9000 (vyprodáno). Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2.
Dynamo Pardubice: Barta – Pácal, Píša, Malinský, Mudroch, Cypljakov, Pospíšil, navíc od 33. Kříž, Hrubeš – Hejduk, Martinec, Jantovský – S. Procházka, Blažek, Kudrna – Pýcha, Plášek, Kábrt – od 33. navíc Paleček, Sýkora, Rozsíval.
Plzeň: Salfický – Zetek, Řezníček, Jindřich, Vlček, Čech, Šrek – Bednář, Straka, Geffert – Volák, Leška, Pospíšil – Vostřák, Porák, Navrátil – od 21. navíc Kraft, Musil, Štěrba.

Komentář

O postupu pardubických hokejistů do čtvrtfinále extraligy rozhodla úvodní třetina, ve které zcela jasně přehráli svého soupeře a jejich náporu nestačil ani Salfický, bývalý gólman Východočechů, nyní ve službách Plzně. Jen v úvodní dvacetiminutovce musel lovit třikrát puk ze své sítě a Pardubičtí nakonec svoji snahu po postupu potvrdili vítězstvím 5:2.

Domácí po nezdaru v minulém kole v Opavě tentokrát začali s nevídaným elánem a už po 72 sekundách otevřeli skóre. Hosté se ale nechtěli předem smířit s rolí přihlížejícího a také na Bartovu branku se v úvodních minutách valil jeden útok za druhým. Oba celky preferovaly útočné pojetí, a tak se hrál otevřený hokej.

S přibývajícím časem ale domácí získali převahu, ke které jim pomohlo i vyloučení Navrátila v desáté minutě. Sekundu po jeho návratu na led, dali druhý gól a po něm pardubický celek zcela převzal režii hry do svých rukou. Hosté začali chybovat v obraně a do konce první třetiny inkasovali ještě potřetí. Domácí tak získali zaslouženě slibný a rozhodující náskok.

Ve druhé třetině úroveň hry a její tempo znatelně opadly. Domácí jakoby ukolébáni výrazným náskokem, začali hrát nepřesně, soupeři dovolili, aby častěji než předtím ohrožoval Bartovu branku. Západočeši ale také nehráli žádný extra hokej, a tak z nudné podívané vybočila ve 32. minutě čtvrtá branka v síti Salfického. V této třetině dali trenéři také šanci dalším hráčům ze střídačky, což svědčí o tom, že považovali utkání za rozhodnuté.

Závěrečná dvacetiminutovka se dohrávala jen z povinnosti, obě mužstva už zřejmě myslela na čtvrtfinále, a tak se na ledě příliš nedělo. Hosté se zásluhou Lešky přece jen dočkali gólu, u domácích se znovu prosadil Kudrna. Vítězství domácích bylo zasloužené.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Byli jsme na utkání dobře připraveni, zejména v první třetině jsme podali velmi dobrý výkon. Soupeře jsme přehrávali jednoduchou kombinací, pohybem i důrazem. Cíl, který jsme si před sezonou dali, jsme tímto zápasem splnili.“

Radim Rulík (HC Keramika Plzeň): „Byli jsme horší v agresivitě, pohybu i důrazu. Salfickému v brance jsme dali příležitost, protože v Pardubicích rád chytá.“

Zápasy v sezóně

13. kolo, 10. 10. 1997
PLZ - PCE
4:1
26. kolo, 23. 11. 1997
PCE - PLZ
4:1
39. kolo, 15. 1. 1998
PLZ - PCE
5:3
52. kolo, 17. 3. 1998
PCE - PLZ
5:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube