Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 31. kolo, neděle 7.12.1997, Palác kultury a sportu

Vítkovice

Dynamo Pardubice

7:3
2:1, 3:1, 2:1
Branky: 3. Šimíček, 20. Moravec, 23. Moravec, 28. Polášek, 35. Zajonc, 53. Jerofejev, 54. Polášek – 10. Sýkora, 25. Kudrna, 57. Hejduk. Rozhodčí: Minář – Guth, Rittich. Vyloučení: 7:7, navíc Malinský (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 4:1. V oslabení: 1:0 Diváci: 8000. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 7:2, 7:3.
Vítkovice: Prusek – Škuta, Kumstát, Jonák, Jerofejev, Ševěček, Jurečka – Kotásek, Šimíček, Krayzel (31. Zajonc) – Čerbajev, Prokopjev, Moravec – Krátoška, Piroš, Polášek.
Dynamo Pardubice: Barta – Pácal, Píša, Malinský, Mudroch, Cypljakov, Hrubeš – Hejduk, Sýkora, Jantovský – Procházka, Martinec, Kudrna – Koudelka (41. Rozsíval), Plášek, Kábrt.

Komentář

Hokejisté Vítkovic potvrdili v utkání s Pardubicemi v domácím prostředí roli favorita zápasu. O svém hladkém vítězství 7:3 rozhodli již v závěru druhé třetiny, kdy získali tříbrankový náskok. Výhru domácího celku pojistili v úvodu poslední třetiny Jerofejev s Poláškem góly při početní převaze.

Domácí měli od začátku převahu. Šimíček již ve 3. minutě vstřelil vedoucí gól ze skrumáže po předchozí střele obránce Škuty. Za hosty sice z ojedinělého protiútoku vyrovnali po Šimíčkově chybě Sýkora, který pohotově tečoval střelu Jantovského. Po inkasované brance převzal opět iniciativu vítkovický celek. Ke konci úvodní části byl vyloučen pardubický útočník Koudelka a Moravec v poslední minutě dostal Vítkovice opět do vedení.

V úvodu druhého dějství měly Pardubice 39 sekund výhodu přesilové hry pět na tři, ale skórovat nedokázaly. Naopak nejlepší střelec extraligy Moravec zvýšil ve 23. minutě po samostatném nájezdu na 3:1 dokonce v oslabení, když na trestné lavici seděl ještě Krayzel. Vzápětí však byl vyloučen Šimíček a hosté snížili ve 25. minutě zásluhou Kudrny na rozdíl jednoho gólu.

Vítkovice zůstávaly nadále aktivnější a Polášek o tři minuty později opět zajistil svému týmu dvougólový náskok. Ve 35. minutě vstřelil pátou branku vicemistra při přesilovce Zajonc, kterého předtím fauloval pardubický obránce Píša a byl vyloučen. Úspěšného střelce vystřídal v polovině utkání v první formaci Krayzel.

Rovněž v poslední třetině měli vítkovičtí hokejisté výraznou převahu a Jerofejev s Poláškem vstřelili v 53. a 54. minutě šestý a sedmý gól při přesilovkách pět na tři a pět na čtyři a definitivně zlomili odpor soupeře. Hosté stačili v závěru střetnutí již jen zkorigovat výsledek brankou Hejduka.

Ohlasy po utkání

Ladislav Svozil (HC Vítkovice): „O našem vítězství zřejmě rozhodla již branka Moravce při našem oslabení. To byl asi rozhodující moment pro vývoj zápasu. Solidně jsme zahráli přesilovky, ve kterých jsme čtyřikrát skórovali.“

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Nehráli jsme důsledně v obraně, což rozhodlo o naší vysoké prohře. Na rozdíl od Vítkovic jsme hráli špatně přesilové hry.“

Zápasy v sezóně

5. kolo, 14. 9. 1997
VIT - PCE
4:3
18. kolo, 24. 10. 1997
PCE - VIT
4:1
31. kolo, 7. 12. 1997
VIT - PCE
7:3
44. kolo, 30. 1. 1998
PCE - VIT
7:0

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube