4.11.2005
Vladimír Gregor

Na konci bláznivého zápasu se radovalo Kladno

Tak bláznivé utkání pardubická aréna hodně dlouho nepamatuje. Domácí vedli na začátku druhé třetiny 3:1 a zdálo se, že konečně míří za vítězstvím a třemi extraligovými body. Jenže potom se začaly dít věci. Kladno pěti góly v řadě zápas zcela otočilo a pardubickým hokejistům nakonec zůstaly po závěrečném hvizdu oči pro pláč

Tipsport extraliga, 22. kolo, pátek 4.11.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Rytíři Kladno

5:7
2:1, 2:5, 1:1
Branky a nahrávky: 2:29 Čaloun (Rolínek), 4:24 Rolínek, 22:28 Čaloun (Mudroch), 39:00 Čaloun (Snopek, Novotný), 44:32 Tvrdík (Lubina, Rolínek) – 7:59 Kalla (Zajíc, Horna), 25:03 Kalla (Horna, Zajíc), 25:43 Tlustý (L. Procházka), 26:08 Gardoň (M. Procházka), 33:33 Kalla (Zajíc, M. Frolík), 37:11 M.Procházka (Gardoň, Špelda), 46:17 Kalla (L. Procházka, Gardoň). Rozhodčí: Schnetz (Něm.) – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 10:12, navíc Rolínek (Pardubice), Čech (Kladno) 10 min. Využití: 3:3. V oslabení: 1:1. Diváci: 8126. Střely na branku: 46:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:6, 5:6, 5:7.
Dynamo Pardubice: Hylák (27. Koutský) – Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Havíř,Mudroch, Linhart, Vágner – Mrázek, Tvrdík, M. Hlinka – Čaloun, Rolínek, Lubina – Kolář, Mikeska, Vorel – od 16. min. navíc Cetkovský. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Rytíři Kladno: Lev – Ševc, Evan, Špelda, L. Procházka, V. Čech, Zeman – Michael Frolík, Gardoň, M. Procházka – Bílek, Huml, Tlustý – Horna, Zajíc, Kalla – Besser, Havel, Vlček. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Tatíček.

Komentář

Po slibném začátku přišel útlum

Zápas začal rychlou přesilovou výhodou domácího celku, o kterou se „zasloužil“ kladenský Zeman. Mladý gólman Kladna Lev sice odolal několika střelám od modré čáry, brance přesto nezabránil. Rolínek posunul hned po buly kotouč na Čalouna a ten rychlým švihem zamířil pod břevno kladenké branky – 1:0.

Vzápětí nadšení tribun trochu zchladil faul Mudrocha, jenž hasil situaci před Hylákem po průniku Kally, ale hosté s přesilovkou naložili prachbídně. Čech s Procházkou se nechali na červené čáře připravit Rolínkem o kotouč a hbitý forward samostatný nájezd bezpečně zužitkoval kličkou do bekhendu – 2:0.

Hostující obrana jistotou nadále příliš neoplývala, po přihrávce Tvrdíka zpoza branky měl na holi definitivní K.O. Hlinka, jenže namířil pouze do Lva. A tak přišel trest. Po faulu Vorla měli hosté k dispozici druhou početní výhodu a naložili s ní o poznání lépe, než v předchozím případě. Hylák neudržel Zajícovu ránu a Kalla měl před prázdnou brankou hodně snadnou úlohu – 2:1.

Kladno vstřelená branka povzbudila a před Hylákem bylo veselo. Vyrovnání měli na svých hokejkách mladíčci Michael Frolík a Tlustý, naneštěstí pro hosty nemířili ideálně. Domácí se probudili až na konci čtrnácté minuty, kdy Mikeska nadvakrát neúspěšně dorážel před Lvem po hezké zadovce Vorla. Následný faul na Kántora znamenal vyloučení Čecha, ale druhá pardubická přesilovka se zařadila spíše do kategorie nevydařených. Dvě minuty před první sirénou se prezentoval hloupým faulem Cetkovský a nabídnul hostům šanci k vyrovnání. Tu však zmařil podobnou klukovinou hostující kapitán Zajíc a Kladno mohlo děkovat Lvovi, který čtyři vteřiny před koncem třetiny lapil gólovou střelu Mudrochovi.

Kladnu stačilo ke zvratu 105 vteřin

V dohrávané přesilové výhodě přenesené z první části hry se sice nic podstatného nestalo, jenže hned po jejím skončení agilní Rolínek obral o kotouč Špeldu a následný faul kladenského beka neunikl výbornému německému sudímu Schnetzovi. Domácím hráčům stačila minuta. Zpět do hry pozval potrestaného Kladeňáka tečí Mudrochovy rány probuzený kanonýr Čaloun – 3:1.

Euforie domácích tribun trvala pouhé dvě a půl minuty. Potom se na ledě začaly dít doslova neuvěřitelné věci. Nejprve po rychlé akci Kladna snížil zblízka Kalla – 3:2 a po dalších 40 vteřinách bylo dokonce vyrovnáno! Junior Tlustý dostal dostatek času mezi kruhy a střelou švihem propálil Hyláka – 3:3. Noční můra Pardubic ale nekončila. Za dalších 25 vteřin našel Martin Procházka zpoza branky číhajícího Gardoňě, jenž nedal Hylákovi šanci – 3:4.

Trenér Martinec logicky reagoval oddechovým časem, po jehož skončení se mezi tři tyče pardubické branky postavil Koutský. Ten hned zkraje musel čelit několika ostrým střelám při kladenské přesilovce, ale kulatý kousek gumy za svá záda nepropustil. Čerstvý vítr do plachet mohl Moelleru vrátit Havíř, který si najel za obranu na Mikeskův pas, ale mladý Lev akrobatickým zákrokem vedení Kladna uhájil. Potřebné štěstí chybělo domácímu gólmanovi při další přesilovce hostů, kdy se po střele Kally kotouč prokutálel Koutskému mezi betony až do sítě – 3:5. Pro Jaroslava Kallu to byl zároveň třetí přesný zásah večera.

Psychicky nalomenému domácímu týmu příliš nepomohla ani přesilová výhoda po trestu pro hráčskou lavici Kladna, kdy mezinárodní sudí nehodlal Kladnu tolerovat zdržování hry. Blízko brance byl po obléhání kladenské branky Čaloun, jenže po rychlém kontru hostí a milimetrové přihrávce Gardoňe zblízka pohodlně zavěsil Martin Procházka – 3:6. Skóre, které svou podobou začínalo připomínat debakl, alespoň zmírnil pardubický střelec večera Čaloun, jenž nachytal na švestkách do té chvíle bezchybného Lva střelou z těžkého úhlu – 4:6.

Přestřelka ustala - zázrak se nekonal

Třetí dějství začalo nešťastně pro domácího obránce Kántora, jenž inkasoval tvrdou ránu pukem nad koleno a z ledu mu museli pomoci spoluhráči. Navíc byl vzápětí vyloučen Mikeska za nedovolené bránění. Z výhody se stala ale rychle nevýhoda. Nejprve fauloval M.Procházka unikajícího Čalouna a 57 vteřin před jeho návratem vylepšil dalším faulem domácím přesilovku Špelda. Jenže Pardubicím nebylo přáno a mistr ve dvojnásobné výhodě Lva příliš neohrozil.

Zklamaným divákům spravil chuť v pokračující standartní výhodě Tvrdík, který z pravého kruhu konečně prostřelil Lva – 5:6. Bohužel pro hokej do té doby vcelku spolehlivý sudí začal pískat doslova každý kontakt mezi soupeři a v krátkém sledu tak na trestnou lavici usedli Vorel a Rolínek za domácí celek a Ševc za Kladno. V konečném důsledku z toho byla výhodná přesilová hra 4 na 3 a Kladno ji trestalo. Po krátkém zámku napřáhl mezi kruhy Kalla a propálil Koutského po zemi mezi betony – 5:7.

Vylučovaná pokračovala. Po zákroku Čecha fasoval hostující bek dvě minuty za podražení plus desetiminutový trest za následné protesty. V probíhající přesilovce zůstal po jedné ze střel kotouč ležet volně za Lvem v kladenském brankovišti a Zeman situaci řešil posunutím branky pouze za cenu vyloučení. Jenže domácímu celku byla i další takřka minutová výhoda 5 proti 3 málo. V 51. minutě sice Pardubice dosáhly branky, ale německý sudí již předtím signalizoval domácím trest. Ten po devatenácti vteřinách znásobil trestem Novotnému za podražení a hnedle mělo dvojnásobnou přesilovku Kladno, a to hned v luxusní délce stojedné vteřiny. Hosté nikam nespěchali, přesto stihl Huml orazítkovat levou tyč za Koutským.

Na tyčky vzápětí vyrovnával Cetkovský, ale radost tím pardubickému publiku příliš neudělal. Dvě minuty před závěrem třetí třetiny ještě inkasoval dvouminutový trest za podražení Zajíc a domácí měli poslední šanci. 38 vteřin před naplněním 60. minuty dostal navíc další trest Ševc a na světě byla třetí výhoda domácích 5 na 3 v zápase. Tu si pardubičtí ještě vylepšili následným odvoláním Koutského, ale zbylých vteřin už bylo příliš málo.

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (Pardubice): „Do utkání jsme nevstoupili špatně, ale myslím si, že nás srazila ta třetí branka, kterou jsme dali na začátku druhé třetiny. Potom začali hráči lítat dopředu a vůbec nemysleli na obranu. Tím pádem soupeř otočil výsledek, ale je fakt, že kluci makali až do konce. Po dlouhé době se nám podařilo dát víc branek než jednu či dvě. Přesto to na vítězství nestačilo protože jsme hráli špatně v obraně.“
Petr Tatíček (Kladno): „Zápas jsme začali špatně, domácí šli rychle do vedení a v první třetině nás přehrávali. Ve druhé třetině jsme zápas otočili, když jsme dali čtyři rychlé góly. Pak se hrálo hodně v neúplných pětkách a byla to taková mašlovačka se šťastným koncem pro nás.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 1. 10. 2005
KLA - PCE
0:3
22. kolo, 4. 11. 2005
PCE - KLA
5:7
35. kolo, 22. 12. 2005
KLA - PCE
3:4p
48. kolo, 5. 2. 2006
PCE - KLA
6:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Vladislav Koutský 33 0 12 3
Alexandr Hylák 27 0 9 4
Obránci G A +/- TM
Andrej Novotný 0 1 0 2
Robert Kántor 0 1 0 0
Petr Mudroch 0 1 -1 2
Tomáš Linhart 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -1 2
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Jan Snopek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Čaloun 3 0 0 2
Tomáš Rolinek 1 2 0 12
Michal Tvrdík 1 0 -1 0
Ladislav Lubina 0 1 -1 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Marek Vorel 0 0 -1 6
Michal Mikeska 0 0 -1 2
Miroslav Hlinka 0 0 -1 0
Jan Kolář 0 0 -1 0
František Mrázek 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube