15.11.2017
Matěj Laža, Jan Hrabal

Dynamo obralo Kometu o dva body!

BRNO — Výborně! Hokejistům se podařilo vyhrát na ledě mistrovské Komety. Východočeši vedli po brance Rostislava Marosze, Brňané srovnali v závěru druhé třetiny. O osudu utkání musel rozhodnout nastavený čas, po 52 sekundách přesilovky čtyři na tři po Trončinského příhře trefil Petr Sýkora druhý bod. Výborný výkon předvedl Ondřej Kacetl, jenž pochytal třicet střel modrobílých.

Tipsport extraliga, 21. kolo, středa 15.11.2017, DRFG Arena

Kometa Brno

Dynamo Pardubice

1:2p
0:0, 1:1, 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 38:06 Zaťovič (Hruška, Erat; 5/5) – 27:41 Marosz (Sýkora; 5/5), 60:52 P. Sýkora (Trončinský; 3/4). Rozhodčí: Hodek, Lacina – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 2:3 (1:1, 1:0, 0:3). Využití: 0:1. Diváci: 7405. Střely na branku: 31:23 (8:4, 10:8, 13:9 – 0:2). Srážky: 7:3. Vhazování: 30:32. Blokované střely: 13:10. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Nejlepší hráči: Alexandre Mallet – Ondřej Kacetl.
Kometa Brno: Čiliak – Barinka, Štencel, Gulaši, J. Krejčík, Malec, Bartejs, L. Vágner – Zaťovič, Hruška, M. Erat – Vincour, L. Čermák, Haščák – Dočekal, V. Němec, T. Svoboda – Mallet, Nečas, H. Zohorna.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Čáslava, Trončinský, Wishart, Cardwell, Mojžíš, Holland, Ščotka – Sýkora, Marosz, Rolinek – Perret, Tomášek, Treille – J. Sýkora, Dušek, Beran – Kaut, Poulíček, Vondráček.

Komentář

Trenéři Dynama obměnili pro utkání v Brně sestavu, do branky se vrátil Ondřej Kacetl, který byl vyhlášen nejlepším hráčem vyrovnaného utkání.

Pardubice držely vyrovnaný stav

Domácí od prvních minut jasně ukazovali, že po reprezentační pauze mají do hokeje velkou chuť a chtějí z extraligového duelu proti Dynamu získat plný počet bodů. A modrobílí začali velice dobře.

Hned od úvodních minut drželi svého soupeře ve vlastní třetině. Kolem brány se šikovně obtočil Marcel Haščák, který po úspěšné reprezentační štaci zkoušel překvapit Kacetla v bráně, ten byl ale na jeho fintu připraven. Sám před Kacetlem se o chvíli později ocitl Hynek Zohorna, neměl ale dostatek času ani prostoru na to, aby úspěšně zakončil celou akci.

Ve dvanácté minutě na trestnou lavici usedl Vojtěch Němec a svěřenci hlavního kouče Libora Zábranského se poprvé v utkání museli vypořádat s přesilovkou hostujícího týmu. To zvládli domácí parádně, navíc se do velkých šancí dostali Hynek Zohorna, který z pravého kruhu trefil Kacetlův beton a Malec, který se opřel do puku a těsně přestřelil břevno pardubické svatyně. Ani domácí nevyužili první početní výhodu utkání a tak po dvaceti minutách svítilo na kostce nad ledem skóre 0:0.

Rostislav Marosz otevřel skóre

Kometa se i po startu druhé třetiny hnala pro úvodní branky zápasu. Největší příležitost k tomu měli Martin Dočekal a Vojtěch Němec, kteří se dostali před Kacetla, zakončení druhého jmenovaného ale do sítě nedoputovalo. V šestadvacáté minutě zkoušel najít při přečíslení najíždějícího spoluhráče Tomáš Svoboda, proti jeho pokusu ale dobře zakročili obránci Dynama.

Z velkého tlaku domácích se hosté vymanili ve 28. minutě, kdy dva pardubičtí hráči ujeli do přečíslení dvou na jednoho, Rostislav Marosz hledal najíždějícího spoluhráče, kotouč se k němu ale se štěstím vrátil a následně zamířil přesně za přesouvajícího se Čiliaka – 0:1.

Svěřenci Miloše Holaně byli povzbuzeni vstřelenou brankou a obsadili útočné pásmo. Modrobílým hokejistům se však podařilo ubránit hostující tlak a ještě do konce druhé části vyrovnali stav utkání. Kotouč do brankoviště poslal Jan Hruška, kde číhal důrazný Martin Zaťovič a pod pardubickým gólmanem dopravil puk za brankovou čáru – 1:1.

Dynamo přečkalo tři oslabení v řadě

V úvodu třetího dějství si najel do obrovské šance Martin Dočekal, který dostal přihrávku před Kacetla od kapitána Čermáka, brněnský útočník ale netrefil neposedný kotouč ideálně. Necelé čtyři minuty po startu třetí části se do nebezpečné pozice dostával Krejčík, Tomáš Rolinek ho ale fauloval a tak měli domácí k dispozici přesilovou hru, ani pěkná kombinace se zakončujícím Tomášem Svobodou k brance nevedla.

Strhnout výsledek na domácí stranu chtěl v 53. minutě Vincour, jeho rychlý výpad po levé straně a následná střela zápěstím však pouze rozezvonila DRFG Arenu. Brněnský střelec trefil břevno pardubické brány. Ani parádní individuální akce Leoše Čermáka o pár minut později, kdy se brněnský kapitán natlačil až před hostujícího brankáře, neskončila brankou.

Ke konci ale zahrozili také hosté a branku na hokejce měl Cardwell, jeho dělovkou z prostoru mezi kruhy si ale Čiliak pohlídal. Ani jeden z týmu se do konce závěrečné části už nedokázal prosadit a utkání tak muselo rozhodnout prodloužení.

Petr Sýkora 367. gólem v extralize trefil druhý bod

Hosté měli k dispozici výhodu jednoho muže v poli, která se jim přenesla ze závěrečné části. Usadili se v útočném pásmu, puk se dostal na modrou čáru k Petru Sýkorovi, který prostřelil vše, co mu stálo cestě – 1:2. Hokejisté Dynama si tak ze středečního duelu odvážejí bonusový bod.

Ohlasy po utkání

Petr Haken (HC Kometa Brno): „Na nás bylo vidět, že někteří hráči měli po pauze za sebou více zápasů a někteří méně. Věříme, že další utkání co nás čeká, bude lepší. Bylo to trpělivé utkání z obou stran a my jsme se nedokázali dostat pořádně do tempa. Chyběla nám častější střelba v útočném pásmu. Bylo tam hodně zablokovaných střel od pardubických hráčů a věřím, že zápas co nás čeká, bude lepší, než ten dnešní.“

Pavel Marek (HC Dynamo Pardubice): „Děkuji celému týmu za zodpovědný výkon, zvláště Ondřeji Kacetlovi, který nás podržel ve spoustě těžkých situací. Nechtěli jsme pustit Kometu do vedení, věděli jsme, že pak by měli velké sebevědomí. Respektovali jsme kvalitu jejich týmu. Šli jsme trpělivě zápasem. Do přesilovky čtyři na tři jsme dali to nejlepší, co jsme měli a podařilo se nám získat bod navíc.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

8. kolo, 29. 9. 2017
PCE - KOM
4:5
21. kolo, 15. 11. 2017
KOM - PCE
1:2p
34. kolo, 28. 12. 2017
PCE - KOM
0:2
47. kolo, 4. 2. 2018
KOM - PCE
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 61 0 30 1
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Rostislav Marosz 1 0 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube