15.11.2017
Jan Hrabal

David Tomášek: Odpočinuli jsme si a těšíme se!

PARDUBICE — Skončí trénink a většina hráčů stejně zůstane na ledové ploše. Mezi nimi nechybí ani David Tomášek, který spolu s trenéry piluje svou střelbu. Ač je v Dynamu nejproduktivnější, snaží se pracovat na sobě, aby byl týmu ještě prospěšnější.

„Je to asi normální i jinde. Led navíc je potřeba. Trénink je někdy rychlejší a kratší, potom řada z nás zůstane a piluje dál to, co potřebuje. Třeba střelbu, nebo když se nám něco nelíbilo v tréninku. Už jenom pro pocit v hlavě, pak víme, že to jde,“ říká pardubický útočník.

Po deseti dnech se hokejisté Dynama opět vrací do zápasového rytmu. Ve středu od 18.00 hodin nastoupí v dalším extraligovém kole na ledě brněnské Komety. „Před přestávkou jsme tam měli vybojovanou výhru v Jihlavě, ale potom jsme doma bohužel prohráli 0:4 s Plzní. Možná nám reprezentační přestávka pomohla. Trénovali jsme, navíc jsme si psychicky odpočinuli,“ pokračuje David Tomášek.

Poslední extraligový duel Dynamu nevyšel, 5. listopadu prohrálo s Plzní 0:4. „Před našimi diváky nechceme prohrávat. Plzeň hrála dobře, ale nemuselo to dopadnout tímto výsledkem, mohli jsme udělat několik věcí jinak. Ale je to za námi, po pauze už se koukáme zase dopředu,“ prohlašuje.

Pardubice se v letošní sezoně souží v přesilových hrách, s jejich úspěšností 9,57 procenta jsou druhým nejhorším týmem. „Tady nás tlačí bota,“ přiznává perspektivní střední útočník a zamýšlí se: „Kolikrát by nám mohla využitá přesilovka pomoci. Jednou to hrajeme zbrkle, podruhé zase moc staticky. Neumíme trefit ten správný rytmus, kdy vystřelit a kdy si nahrát. Pak je třeba vidět, že rozhodnutí děláme špatně. Myslím, že to je v jednoduchosti, dostat puk dobře na bránu. Mít třeba i nějaké signály, ale zase to nepřehánět. Teď to nejde, je před námi spousta zápasů. Čím dříve na to najedeme, tím lépe. Potřebujeme to, protože se budeme s každým rvát o body.“

Jako lajna spolupracujeme

V posledních osmi zápasech Dynamo střídá výhry s porážkami. „I když třeba hrajeme dobře, tak nám pak kousíček uteče, a prohrajeme. Je to o tom, abychom jako tým podávali konzistentní výkony, a pak to sebevědomí šlo trochu nahoru. Dokázali jsme porazit kvalitní soupeře, pak jsme zase zápas zbytečně ztratili. Třeba doma s Olomoucí. Jsou to dva body, ale každý bodík je znát. Samozřejmě, že liga je vyrovnaná, v tabulce je to o pár bodů. Každý zápas musíme hrát o všechno, jako by šlo o play off. Hlavně doma potřebujeme vyhrávat, aby diváci přišli a podpořili nás. To se nestane, pokud naše výkony nebudou dobré,“ tvrdí.

Drtivou většinu zápasů hraje David Tomášek ve spojení se Sachou Treillem. Oba borci si rozumí. „V některých zápasech to jde lépe, jindy zase hůře. To je pokaždé, ale držíme se spolu od začátku, dařilo se nám i celkem bodovat. Někdy si přejeme, abychom gólů dali více, protože šance na to máme. Nedá se proměnit všechno, ale chceme týmu co nejvíce pomoci. Zvykli jsme si na sebe, vedle nás se občas hráči protočí. Teď tam máme Jordanna Perreta, kluci z Francie spolu navíc hráli, Jordann výborně bruslí. Věřím, že to bude klapat. Se Sachou už víme, co čekat,“ říká pardubický útočník.

Má štěstí v tom, že oba jeho parťáci umí anglicky. „Francouzsky opravdu neumím,“ směje se. „Domluvíme se bez potíží. Já nemám problém s angličtinou, oni taky ne. Jsou to výborní kluci, jak v komunikaci, tak v tom, že chtějí pomoci lajně i celému týmu. Ptají se a chtějí, aby to šlapalo, a nejdou si jen svojí cestou. To je důležité pro mě jako pro centra, aby lajna spolupracovala,“ konstatuje.

David Tomášek se zařadil do zástupu gratulantů svému křídelníkovi – Sachu Treillemu se nedávno narodil druhý syn. „Říkal jsem mu, ať se pořádně vyspí, protože to měl v poslední době rušné. Ale načasoval si to výborně. Je super pro celou jeho rodinu, že se vše s porodem vydařilo tady v Česku. Může se soustředit na hokej a zároveň se těšit po tréninku domů. Myslím, že ho to vyjde celkem draho. Tomáš Rolinek už něco říkal, to je otázka spíše na něho, ale něco určitě Sachu čeká,“ doplnil centr Dynama.