06.05.2017
Petr Peleška, Jan Hrabal, fotografie Michal Eger

Lukáš Radil při premiéře skóroval, děkoval fanouškům

PAŘÍŽ / PARDUBICE — Jedinou branku českého národního týmu vstřelil v úvodním střetnutí Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2017 pardubický odchovanec Lukáš Radil. Ve třetí třetině snižoval manko s Kanadou na 1:2, přes řadu šancí zůstal mezi hráči v červených dresech osamocen. Česká republika prohrála 1:4.

Statistiky Pardubáků na Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2017
Hráč Branky Nahrávky Body +/− Tr. min. Střely Čas
Lukáš Radil 1 0 1 −2 0 2 15:38
Tomáš Zohorna 0 0 0 −2 2 1 10:11

Kanada byla hratelná, to věděli všichni. Český národní tým sehrál s obhájcem herně parádní partii. Selhal ovšem v koncovce. „Hlavně ve druhé třetině jsme měli dost šancí, už tam jsme se mohli přiblížit stažení dvoubrankového manka,“ pověděl novinářům po skončení utkání jediný český střelec a pokračoval: „Nečekal jsem, že bychom mohli proti Kanadě mít až takovou převahu. Musíme uznat, že jejich brankář chytal parádně, náš Petr Mrázek taky, ale my mu to neusnadnili. Oni bohužel proměnili každou šanci, kterou dostali.“

Skalp Kanady byl blíž, než si leckdo mohl před úvodním vystoupení na šampionátu pomyslet. „Myslím, že jo, hlavně v té druhé třetině tam byly pasáže, kdy jsme na ně měli, je to škoda,“ souhlasně pokyvoval rodák z Čáslavi, který prožil osobně parádní premiéru na světovém mistrovství. Hned ve svém úvodním utkání vstřelil gól.

„Musím pochválit kluky, já slíznul jenom tu smetanu. Ale puk jsem si nenechával, na tohle moc nejsem. Jen si tenhle gól určitě budu pamatovat,“ okomentoval svou trefu v ne úplně komfortní pozici v čase 52:41, kdy ze vzduchu dorážel Kovářův pokus.

Stav 1:2 z pohledu české reprezentace vydržel pouhých 129 sekund. „To je veliká škoda. Přišla chyba ode mě, já si nepohlídal hráče a oni to hned z té šance potrestali. Zhatil jsem tak trochu možnost vyrovnat. Štve mě to,“ sklesle povídal.

Na stesky ale není čas, v sobotu od 16.15 hodin Češi vyzvou Bělorusko. „Času na odpočinek máme málo, ale doufám, že jsme na toto připraveni. Trenéři nás dopředu na takový program upozorňovali. Věřím, že Bělorusy porazíme,“ vyhlásil Lukáš Radil.

A těší se i na kulisu v pařížské hale, kam v pátek večer dorazilo několik tisícovek českých fanoušků. „Lidé byli skvělí, vůbec mě nenapadlo, že by jich sem přijelo až tolik. Chtěl bych jim poděkovat a doufám, že v sobotu jich přijde takové množství, pro nás to moc znamená. Připadal jsem si tady pomalu jako v Praze,“ usmál se závěrem šestadvacetiletý útočník.