10.02.2017
Jan Hrabal

Veteráni vyhráli 8:6. A týmu přejí, ať zvládne závěr sezony

PARDUBICE — Vešli na led a dívali se na solidně zaplněné spodní tribuny Tipsport areny. Poté předvedli natěšenému obecenstvu zajímavý obrat. Veteráni Pardubic v modelovém utkání, ve kterém nebyl výsledek primární, vyhráli nad A mužstvem Dynama 8:6. Pak se desítka z nich ráda podepsala na velké autogramiádě.

Někdejší borci Pardubic, kteří oblékali červenobílý dres zejména v 80. a 90. letech si netradiční zápas užili. Viděli se s někdejšími spoluhráči a i krátce zavzpomínali, kdy na ještě nezrekonstruovaném „zimáku“ bavili svými fintami, které dodnes nezapomněli, tisíce svých fanoušků. Řada z nich se přišla podívat i v pátek v podvečer.

Radovan Biegl: Kulisa mě mile překvapila

Naposledy chytal Radovan Biegl za Pardubice v barážovém utkání proti Přerovu před necelými jedenadvaceti lety. I tehdy se v polovině střetnutí nechal vystřídat Dušanem Salfickým.

„Bylo to velmi příjemné, moc jsem si to užil. Když mi Otakar Janecký zavolal, zda přijedu, neváhal jsem. To se nedá odmítnout. Těšil jsem se, že uvidím své bývalé spoluhráče, navíc v pardubickém dresu. Měl jsem výstroj letos potřetí na sobě, bylo to takové kostrbaté, nicméně mě to bavilo!“ usmíval se Radovan Biegl, který navlékl svůj tradiční dres s číslem 52.

Těžko odhadovat konečný počet fanoušků, ale určitě si jich našlo do Tipsport areny přes dva tisíce. A to se hrálo v pátek už od 16.00 hodin! „Divácká kulisa mě velmi mile překvapila, nečekal jsem tolik fanoušků. Nebylo by špatné podobné zápasy jednou do roka opakovat, pokud se mi starší pánové sejdeme. Myslím si, že nikdo z nás bychom určitě neodmítli,“ řekl někdejší brankář Pardubic, který dále v extralize chytal za Třinec, Havířov, Třinec, Vsetín a Zlín.

Tomáš Blažek: A tým baráž asi nemine, bude to perný měsíc

Přehled a um centra ukázal útočník Tomáš Blažek. V desáté sérii samostatných nájezdů sice proti Tomáši Vlkovi v brance A týmu neuspěl, i tak vzpomínal na hokejový podvečer jen v dobrém. „Na takový zápas a přes dva tisíce fanoušků? To mě mile překvapilo! Nečekal jsem to,“ prohlásil.

„Užil jsem si to moc – asi po čtyřech letech jsem se musel nasoukat do výstroje, ale vešel jsem se!“ Bylo příjemné se spoluhráči po těch letech. V kabině jsme se pobavili, kdo co dělá, bylo příjemné se zase vidět,“ řekl po skončení utkání borec, který nosil číslo 93 a všech 764 extraligových zápasů (187 branek a 328 nahrávek) odehrál za Pardubice.

I on sleduje současnou situaci Dynama, které se nachází na třinácté pozici. „A tým asi baráž nemine, přece jen ztráta je veliká a zápasů málo. Hrál jsem ji jednou, byl to hrozně těžký měsíc, bylo mi dvacet, vzpomínám na zápasy s Kometou Brno, Opavou a Přerovem. Kluci se musí co nejlépe připravit, bude to hodně perný měsíc, nebude to nic jednoduchého,“ varoval Tomáš Blažek.

Jaroslav Kudrna: Na Pardubice vzpomínám v dobrém – měl jsem to tu rád

Dres Pardubic oblékl i Jaroslav Kudrna, který ve své kariéře odehrál nejvíce utkání za Pardubice, a to dohromady 466 (173 branek a 152 nahrávek) v letech 1995 až 2004 z celkových 838 (298+280).

„Bylo to příjemné. Co jsem skončil na ledě, jsem byl na něm potřetí. Bylo vidět, že dech jsem nestíhal a zápasil jsem s fyzičkou. Nečekal jsem tolik lidí, bylo fajn přijet do Pardubic a potkat se svými někdejšími spoluhráči jako David Pospíšil nebo Tomáš Blažek. Jsem za to rád,“ pověděl po utkání současný sportovní manažer Mountfieldu HK.

„Půlku kariéry jsem odehrál za Pardubice, jsem rád, že si na mě Dynamo vzpomnělo, když jsem měl rozlučku v Hradci Králové. Pardubicím jsem vděčný za kariéru, tady jsem ji začínal. Pak se sice naše cesty rozešly, tak to zkrátka ve sportu chodí, i já potřeboval nakopnout, sám jsem to tak cítil. Vzpomínám v dobrém. Na roky tady nejde zapomenout. Měl jsem to v Pardubicích rád! Přeji klukům, aby neměli problémy, zachránili tuto sezonu a pak na ni zapomněli,“ doplnil bývalý útočník, který kromě Pardubic a Hradce Králové hrál v nejvyšší soutěži za Plzeň, Třinec a Liberec.

David Pospíšil: Změny Dynamu prospěly, tým má svou tvář

Jediný hráč historie pardubického hokeje, který hrál s číslem s desetinnou čárkou byl David Pospíšil. K utkání proti A týmu Dynama vyjel se 14 na pozici prvního centra. „Užili jsme si to moc, snad se bavili i lidé, i když jsme s nemohli moc hýbat. Je fajn, že k tomu kluci z A týmu přistoupili i s respektem, kdyby hráli naplno, nastříleli by nám možná i přes třicet branek. Nechali nás vyhrát. Rozdíl v trénovanosti byl obrovský,“ ohlédl se za zápasem.

I jemu udělala radost kulisa utkání. „Potěšující je, že lidé přišli. Pardubáci hokej milují, to je vidět i na takové akci. Šuškanda běžela městem už týden dopředu, sami sem přišli. Návštěva byla nádherná, děkujeme všem fanouškům! Přišli se podívat na současné oblíbence a snad i ty, na které chodili dříve,“ konstatoval rodák z Čáslavi.

Pardubický odchovanec si přeje ve vztahu k mateřskému oddílu jediné: aby zvládl závěru sezony. „Za poslední měsíc se udělaly samé dobré věci: prodej klubu, výměna vedení a trenéra, dále pak trejdy. Okamžitě je na ledě vidět, že tým má svou tvář. Ale není to o tom, že někdo louskne prstem a vše bude super. Tipsport extraliga je sice hokejovější, WSM liga ale hraje s enormním nasazením, kluci dokáží ze sebe vyndat maximum. Pokud se v tomto Pardubice v pravděpodobné baráži vyrovnají svým soupeřům, měly by to zvládnout, pak by se měl výkonnostní rozdíl projevit,“ uzavřel.

Richard Král: Pro nás veterány bylo hezké se takto potkat

Do pardubického A týmu naskočil Richard Král poprvé v mistrovské sezoně 1988/1989, na východě Čech působil do roku 1995. Nejslavnější hokejová léta strávil v Třinci, po skončení aktivní hráčské kariéry se vrátil do mateřského klubu, ve kterém trénuje. S chutí si v pondělky zahraje za veterány.

„Byl jsem mile překvapen, když jsem vyšel z kabiny, z počtu fanoušků. Nikdo jsme takovou návštěvu nečekali. Úžasná atmosféra! Zahráli jsme si fajn hokej, my jsme se bavili. Pro hráče A týmu to asi po týdenním mikrocyklu nebylo úchvatné tempo, ale věřím, že hlavně pro lidi to byla pohodová zábava,“ prohlásil po utkání pardubický rodák.

„Bavilo nás to, s hráči z A týmu jsme se i popichovali, byla to pohoda. Moc jsme se pobavili. Je to zpestření pro nás, kteří jsme s hokejem skončili, je fajn se takhle potkat. Pro hráče A týmu to není obrovské terno. Každopádně jsem rád, že jsem si mohl tento zápas zahrát,“ doplnil autor 367 extraligových branek.