24.10.2016
Jan Hrabal

V pátek potřebujeme tříbodově vyhrát, burcuje Petr Hubáček

PRAHA — Patří mezi nejzkušenější hráče Dynama. Petr Hubáček dobře ví, jak krásné je si užívat úspěch a jaké je soužení, když se nedaří. Pardubičtí hokejisté nyní prožívají druhou situaci. Také v nedělním utkání na ledě Sparty prokázali, že se mohou měřit se silným protivníkem, ale opět odešli poraženi. „Byli jsme dlouho ve hře, stejně to bylo v pátek s Třincem. Vše je o detailech, musíme hrát lépe,“ tvrdí sedmatřicetiletý útočník.

Letošní extraligové statistiky Petra Hubáčka
Zápasy Góly Asistence Body +/− Tr. minuty
15 4 3 7 −4 16

Pardubice prohrály třetí utkání v řadě, v nich vstřelily jediný gól. „Člověk si musí myšlenky trochu utřídit, aby to mělo hlavu a patu. Vědomí toho, že nám to nejde se na naší výkonnosti dost podepisuje. V neděli to bylo to padesát na padesát a o tom, zda vyrovnáme. Dokonce mi i přišlo, že Sparta čekala, zda vstřelíme branku na 1:1, myslím to v uvozovkách,“ pokračuje Petr Hubáček.

Pohled na tabulku a hlavně na skóre ukazuje, že Dynamo se trápí v produktivitě. Dvaatřicet nastřílených branek v patnácti utkáních je zkrátka málo. „Ale samotná koncovka taky někde začíná. Chce to plynulejší přechod z obranného pásma do útoku, přes modrou čáru, mít puk pod kontrolou na holi. Je to hodně věcí a detailů, které nemáme zažité a vypilované. Říci, že nás trápí koncovka, netlačíme se do branky a nestřílíme, je takové klišé. Zjednodušeně to tak můžete konstatovat, ale ono to někde začíná. My musíme zkrátka zlepšit jednotlivé herní činnosti jako celek, abychom s pukem chodili do předbrankového prostoru a vytvářeli si šance,“ přemýšlí nahlas.

Útočník PETR #HUBÁČEK v nedělním utkání #SPAvPCE.

Fotka zveřejněná uživatelem HC Dynamo Pardubice (@hcpce),

Zpátky k nedělnímu duelu v O2 areně. Pardubičtí hokejisté obdrželi první branku v 6. minutě, kdy Pražané využili přesilovku pět na tři. Vyrovnání se dočkali v čase 33:43, kdy střeleckou smůlu protrhl po 94 minutách a 51 sekundách David Tomášek.

„Nechci říci, že jsme obdrželi lacinou branku. Kdybychom udrželi stav 1:1 do konce druhé třetiny, tak bychom šli do závěrečné s větší vírou v sebe sama, že můžeme bodovat na Spartě. Prohrávali jsme od šesté minuty, vyrovnali jsme za dalších třicet. Jenže hned jsme obdrželi druhou branku. Celé úsilí se vrátilo na začátek, že se musíme honit za srovnáním,“ komentuje Petr Hubáček.

Prohra v Praze a plzeňská výhra v Třinci přesunula pardubické hokejisté na poslední místo průběžné tabulky. „Je konec října, ani nevím bodové rozestupy, vím o díře na desáté místo. V současné situaci se musíme dívat jen na soupeře o jedno dvě místa před sebou. Musíme si uvědomit, že potřebujeme získat hodně důležitých bodů. S Olomoucí nás v pátek čeká neuvěřitelně důležitý zápas, který doma musíme bezpodmínečně zvládnout a získat tři body. Pak můžeme myslet na poposkočení nahoru,“ hledí dopředu pardubický útočník.

Důležitá nejen v současné období je psychika. „Mentální stránka hraje na výkonu velkou roli. Bylo by ale hrozně laciné teď říct, že jsme psychicky dole a proto nám to nejde. Za to se schovávat nemůžeme, protože je to jen náš problém a musíme se s ním vypořádat. Každý musí odevzdat svoje maximum, ať už to jde v reálu líp nebo hůř. Musíte mít čisté svědomí, že jste na tom ledě odevzdali všechno. Je pravdou, že naše výkonnost musí být lepší,“ tvrdí.

Dynamo má ve svých řadách zkušené hráče. „Na rovinu, asi bychom měli být z těch, kteří to otočí, ale toto je těžké téma. Podle mě bychom toto nastartování měli rozložit na deset patnáct hráčů jako tým. Nechci se ale za něco schovávat. My zkušenější musíme prokázat větší sílu na ledě, měli bychom to táhnout,“ přemýšlí nahlas.

Východočeši se i v těžkém období mohou opřít o výborné výkony brankáře Brandona Maxwella. „Chytal velmi dobře dneska i proti Třinci. Dostáváme se do šancí a ta hra je asi i opticky vyrovnaná s velmi silnými soupeři – hovořím o Ocelářích nebo Spartě, ale to není dost, abychom bodovali a vyhrávali zápasy. Musíme toho hodně zlepšit. Trénovat můžeme jak chceme, můžeme makat, nebo dát si volno. Ale pak přijde další zápas a zase budeme na úvodním buly s vědomím toho, že musíme nutně bodovat. Nemůžeme čekat do pauzy. Musíme začít hned teď o pátku a nečekat na zázrak, že se něco o přestávce stane,“ uzavírá Petr Hubáček.