27.03.2016
Jan Hrabal

Brandon Maxwell: Pardubice se staly mým druhým domovem

PARDUBICE — Přišel na zkoušku, získal angažmá a již uplynulou sezonu dochytal jako týmová jednička. Brankář Brandon Maxwell našel svůj druhý domov – v Pardubicích. Východní Čechy, což už v několika rozhovorech potvrdil, si doslova zamiloval. I když skončený ročník označil za frustrující, je rád, že v Dynamu může pokračovat.

Letošní extraligové statistiky Brandona Maxwella
Období Zápasy Minuty Góly Zásahy Průměr Úspěšnost Nuly Asistence
Základní část 41 2333 101 1100 2,60 91,59 % 3 4
Play out 5 273 10 103 2,20 91,15 % 1 0

„Celá minulá sezona je pro nás obrovskou zkušeností, musíme se z ní poučit. Během léta na sobě musíme tvrdě pracovat, abychom se vrátili nejen jako lepší hráči, ale i jako lepší tým. Jsem nyní rád, že jsme zvládli vyhrát poslední zápas, to bylo pro nás velmi důležité. Hráči jako Petr Čáslava, Tomáš Rolinek nebo Petr Sýkora týmu obětovali úplně všechno, i kvůli nim mám velikou radost,“ řekl po posledním utkání pardubický brankář.

Po jeho konci cítil hlavně obrovskou úlevu. „Pár hráčů postihla zranění a sezona nebyla vůbec jednoduchá. Jsem rád, že si teď budeme moci psychicky odpočinout. Užít si ten pocit, že nemusíme do baráže a doufat, že se do podobné situace příště nedostaneme. Tohle si pardubický hokej nezaslouží. Osobně na sobě chci zapracovat, zlepšit se a pomoci týmu k tomu, abychom v příští sezoně byli na opačném pólu tabulky,“ hovořil Brandon Maxwell.

Zápas s Karlovými Vary sledovala zcela zaplněná Tipsport arena. Přes deset tisíc fanoušků vytvořilo veledůležitému duelu parádní kulisu a pomohli tak Dynamu zdolat odpor Energie. Řada hráčů byla mile překvapena, že utkání play out vyčerpalo povolenou kvótu s číslem 10 194. „Já nebyl. Od lidí z tohoto města jsem to očekával. Pro mě to jsou nejlepší fanoušci v Evropě,“ jasně vyhlásil brankář Dynama.

V letošní sezoně, alespoň tedy v její základní části, byly nejnavštěvovanější domácí zápasy SC Bern. Do PostFinance Areny chodilo průměrně 16 145 diváků. „Jenže oni mají stadion pro osmnáct tisíc lidí. Tady fanoušci věří v Dynamo. Jejich podpora je neuvěřitelná. Užívám si každý zápas, který před nimi mohu odehrát,“ vysekl poklonu.

Dynamo je skvělá organizace!

Obrovskou přízeň prokázali pardubičtí fanoušci na play out. Na první zápas s Litvínovem jich sice dorazilo do Tipsport areny „pouze“ 6880, pak čísla strmě stoupla na 9002 s Vítkovicemi a 10 194 s Karlovými Vary. Průměr se tak vyšvihl na fantastických 8672.

Právě první zmíněný duel s Litvínov se v dalším vývoji skupiny o 11. a 14. místo ukázal být klíčový. Dynamo v něm ukořistilo diamantové dva body, když Petr Čáslava vyrovnával takřka se závěrečnou sirénou a východočeský celek rozhodl o výhře v samostatných nájezdech. Pardubice si udržely odstup na Vervu, a to až do konce play out.

„Zmíněný gól Petra Čáslavy v utkání s Litvínovem byl pro nás ohromně důležité nejen z hlediska bodového zisku, ale velice nás nakopl do dalších zápasů, podařilo se nám vyhrát další tři v řadě. Petr Čáslava je hráč světové úrovně, to několikrát prokázal nejen skrze 201 reprezentačních startů. Vždy, když to tým nejvíce potřebuje, tak se ukáže. Ale nelze ho chválit pouze za ten gól. On odváděl skvělou práci v obraně, zblokoval hromadu střel. Jsem velmi šťastný, že s ním mohu hrát v jednom týmu,“ nechal se slyšet. Podobná slova volil i směrem k dalším zkušeným spoluhráčům.

V průběhu sezony podepsal Brandon Maxwell nový kontrakt s pardubickým klubem. Jedním z důležitých faktorů kromě serióznosti nabídky vedení celé organizace byla i přízeň pardubických fanoušků i k jemu samotnému. „V utkání proti Karlovým Varům přišlo přes deset tisíc lidí. Je neuvěřitelné hrát před takovou kulisou. Nic podobného jsem v životě nezažil. Opustit rodnou zemi bylo pro mě velice těžké rozhodnutí, ale Pardubice se staly mým novým domovem. Dynamo je skvělá organizace a je tu skvělý tým. Pan trenér Peter Draisaitl je úžasný. Užívám si hokeje pod jeho vedením, je to skvělý trenér. Můžeme být vděční za to, že nás vede,“ nešetřil chválou.

Extraligová sezona je ta tam. Celý tým si nyní může užít krátké volno, a to až do úterý, kdy se sejde v šatně a dozví se plány na příští dny a možná i týdny. Domů se Brandon Maxwell nepodívá, i tak ale vyhlíží jaro: „Rodiče i bratr mi chybí. Zůstanu tady s týmem, takže doufám, že oni dorazí sem a já s nimi budu moci strávit nějaký ten čas,“ uzavřel.