30.1.2016
Michal Belšán, Jan Hrabal

Junioři nestačili v Plzni

PLZEŇ — Vysokou prohru 1:8 si z Plzně přivezli pardubičtí junioři, jediný gól Východočechů vstřelil Jakub Procházka.

DHL extraliga juniorů, 38. kolo, sobota 30.1.2016, Home Monitoring Aréna

Plzeň

Dynamo Pardubice

8:1
3:1, 2:0, 3:0
Branky a nahrávky: 5:26 Kodýtek (Suchý, Kvasnička), 11:13 Vlček (Kvasnička), 13:25 Kodýtek (Kvasnička, Suchý), 33:58 Suchý (Petráš), 36:11 Kokoška (Vracovský, Kaňák), 47:45 Polívka (Petráš, Švarc), 49:06 Kaňák (Polata), 51:54 Švarc (Petráš) – 6:03 Procházka (Machala). Rozhodčí: Svoboda – Malý, Suchánek. Vyloučení: 5:6, navíc Procházka (Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 3:0. Diváci: 60. Střely na branku: 41:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 8:1.
Plzeň: Štekr – Kaňák, Kvasnička, Polívka, Starý, Walter – Hajšman, Kodýtek, Kokoška, Krliš, Krystl, Petráš, Polata, Stránský, Suchý, Švarc, Vavřička, Vlček, Vracovský.
Dynamo Pardubice: Červený – Beran, Horyna, Faltys, Kučera, Procházka, Benýšek, Dušek – Machala, Hoskovec, Rohlík – Pipek, Kusý, David Voženílek – Hlaváček, Martinec, Velinský – Barkóci.

Komentář

Domácí celek vstoupil do utkání aktivněji, ale první vážnější šanci měli hosté. Jakub Martinec byl zcela osamocený před brankářem Štekrem, kterého dokonce střelou mezi betony překonal, ale puk naštěstí pro indiány zamířil mimo. V páté minutě dostali Plzeňané k dispozici přesilovou hru, neboť Lukáš Kučera se provinil faulem. A ten byl, kromě rozhodčím, potrestán i Petrem Kodýtkem, který po pěkném pasu od Filipa Suchého otevřel skóre utkání – 1:0.

Pardubice ale vzápětí vyrovnaly. Jakub Procházka se na brankovišti dostal k dorážce střely Ondřeje Machaly, a upravil tak na 1:1. Na druhé straně byl posléze velký rozruch před brankářem Patrikem Červeným, který si ale s dorážkami Vavřičky a Švarce poradil.

Plzeňští si své vedení vzali zpátky třináct sekund po začátku dvanácté minuty. Martin Hajšman pěkně nahrál před branku, kde obránce David Kvasnička ještě lépe posunul kotouč na Lukáše Vlčka, který celou akci korunoval gólovým zakončením – 2:1!

Málem ale bylo opět bleskurychle vyrovnáno, to když Tomáš Pipek po akci z levé strany napálil tyčku. Posléze putovali hosté podruhé na trestnou lavici a znovu za to inkasovali i branku. Střelu Davida Kvasničky dokázal za záda hostujícího brankáře tečovat Petr Kodýtek, který tak skóroval podruhé v utkání – 3:1. Vedení Plzně mohl navýšit Jiří Stráský v průběhu patnácté minuty, ale jeho zakončené betonem vyrazil brankář Červený. Pardubický celek v závěru první dvacetiminutovky nevyužil čtyři minuty dlouhou přesilovku.

Druhá část hry patřila pěknému výkonu Plzně. Nejprve po akci Václava Krliše mohl hattrick dovršit Petr Kodýtek, ale svou bekhendovou střelou trefil jen lapačku Patrika Červeného. Na druhé straně poté zpoza branky vybídl Miroslav Rohlík Tomáše Pipka ke skórování, ovšem Jonáš Štekr předvedl pěkný zákrok svými betony.

V průběhu 29. minuty ukázali své umění nejproduktivnější hráči extraligy juniorů Filip Suchý a Václav Krliš, když předvedli pěknou kombinaci. Střelu plzeňského kapitána Krliše ale Červený vyrazil. Poté během přesilové hry jako nůž máslem projel obranou Milan Švarc, ale na brankáře Dynama si nepřišel.

Ve 32. minutě byl vyloučen Stráský, místo šancí Pardubic ale přišly dvě obrovské příležitosti Plzně v oslabení. Nejprve se v úniku neprosadil Filip Suchý, posléze ani Václav Krliš. Obrana Pardubic hořela jako papír a po konci početní výhody za to byla potrestána. Filip Suchý po pěkné akci Šimona Petráše navýšil již na 4:1!

A pro Pardubice bylo následně ještě hůře. Nejprve sice Filip Kokoška v šanci nedokázal trefit branku, poté ovšem zakončil fantastickou kombinaci indiánů. Po pasu Kaňáka na Vracovského už na něj zívala poloodkrytá klec Pardubic, čehož prostě musel využít – 5:1.

Třetí třetina už tedy byla jen o tom, jak indiáni skóre navýší. První šanci k tomu měl Václav Krliš, jehož střela po přihrávce od Suchého zamířila do tyče. O půl minuty později pěknou ranou švihem orazítkoval břevno Červeného branky Šimon Petráš. Posléze měli svěřenci trenérů Davida Bruka a Jiřího Hanzlíka k dispozici přesilovou hru a po 23 sekundách ji dokázali využít. Šimon Petráš nahrál Ondřej Polívkovi, jenž vyslal střelu zápěstím. Tu Patrik Červený nedokázal udržet a kapituloval pošesté – 6:1.

Krátce na to skóroval domácí tým znovu. Střela Lukáše Kaňáka skončila v síti – 7:1.Střelecký apetit Plzně byl opravdu veliký a týmu ze západu Čech se podařilo skórovat i poosmé. Milan Švarc využil svého důrazu v předbrankovém prostoru a z dorážky překonal hostujícího gólmana, který byl opravdu hodně smutný – 8:1. Dokonce přijel ke střídačce s tím, že chce vystřídat, což mu ale umožněno nebylo.

Pardubice se alespoň snažily přidat další čestný zásah a zmírnit debakl, po menší chybě plzeňské defenzivy ovšem Radek Velinský v dobré šanci trefil pouze Jonáše Štekra. Dynamo poté nedokázalo využít ani dvojnásobnou přesilovou hru, kterou v závěru utkání měli i Plzeňané.

Ohlasy po utkání

Jiří Hanzlík (HC Plzeň 1929): „Až na prvních deset minut, kdy to bylo vyrovnané, jsme to zvládli v pohodě. Byla to jen otázka skóre a kluci předvedli opravdu dobrý výkon.“

Václav Baďouček (HC Dynamo Pardubice): „Domácí byli jednoznačně lepší. Mohli jsme to možná trošku zdramatizovat za stavu 1:3, kdy jsme měli velkou šanci na snížení. Plzeň ale dominovala, my máme defakto pět útočníků pryč a další se dneska zranil. Ta prohra je samozřejmě krutá, ale bohužel ta realita dnešního zápasu taková byla.“