01.09.2015
Jan Hrabal

Máme šikovné hráče, říká kouč ml. dorostu Michal Mikeska

PARDUBICE — První školní den a hned úvodní mistrovský zápas. Mladší dorostenci Dynama dnes rozehrají novou sezonu, od 16.00 hodin se utkají ve velké hale Tipsport areny s pražskou Spartou. Východočechy vede nově z pozice hlavního trenéra Michal Mikeska, jenž má pro novou sezonu několik cílů: postoupit do nadstavbové skupiny a vychovat kvalitní hokejisty pro vyšší kategorie.

„Příprava utekla rychle. Vést mladší dorost Dynama je mou premiérou v roli hlavního kouče. Jsem příjemně nervózní, nechci prohrávat, hned v prvním kole přivítáme Spartu Praha, pak jedeme do Hradce Králové, to je ostrý start! Věřím, že jsme nachystáni a moc se všichni těšíme,“ prohlásil bývalý vynikající útočník, který vede nejmladší akademickou kategorii spolu s Markem Zadinou.

Ne pouze odehrát sezonu, ale uspět v ní. S takovými cíli vstupuje do nového ročníku šéf střídačky mladších dorostenců. „Jsem ve velkém klubu, rád bych se svou kategorií dosáhl určitého výsledku, kterým je postup do nadstavbové části. Máme v týmu nadějné jedince, je jich poměrně dost. Chci jim dát návod a pomůcky k tomu, aby hráli dobrý hokej. Většina z nich sní o tom reprezentovat, uvidíme, jaký bude nakonec průsečík,“ nechal se slyšet.

ELIOD extraliga mladšího dorostu

Domácí zápasy mladších dorostenců Dynama

1. kolo, úterý 1. září 2015:
HC Dynamo Pardubice – HC Sparta Praha

3. kolo, čtvrtek 10. září 2015:
HC Dynamo Pardubice – BK Havlíčkův Brod

4. kolo, neděle 13. září 2015:
HC Dynamo Pardubice – HC Kometa Brno

6. kolo, úterý 26. září 2015:
HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice

8. kolo, sobota 4. října 2015:
HC Dynamo Pardubice – BK Mladá Boleslav

11. kolo, neděle 18. října 2015:
HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK

14. kolo, neděle 1. listopadu 2015:
HC Dynamo Pardubice – SKLH Žďár nad Sázavou

16. kolo, neděle 15. listopadu 2015:
HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava

18. kolo, neděle 22. listopadu 2015:
HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec

„Mám v týmu kvalitní hráče obou ročníků. Naším cílem je kromě posouvání hráčů výše také, aby se otrkali ‚prvoročáci‘ a získali tak cenné zkušenosti z dorostenecké soutěže. Za rok by měli tým mladšího dorostu táhnout. Máme družstvo B v Chrudimi, chci, aby kluci odehráli co nejvíce zápasů a pokud nenastoupí k utkání v Pardubicích, tak aby hráli za Chrudimi, kam se na ně budu jezdit dívat,“ pokračoval.

Michal Mikeska býval na ledě i v kabině coby hráč velký šprýmař. Humor jej neopustil, ba naopak. Nicméně zároveň výrazně dbá na řád a disciplínu. „Nejsem přílišný demokrat, jsem přísný trenér. Zároveň se snažím s hráči mluvit o věcech mimo hokej, to celkem kvitují. Rozzáří se jim oči, když se bavíme o facebooku a o jejich virtuálních životech. Zajímá mě, jak žijí, co je baví… Ale na led demokracie nepatří,“ jasně vzkázal rodák ze Zlína.

Mladší dorostenci zahajují sezonu domácím utkáním se Spartou Praha. V neděli v poledne pokračují v Hradci Králové. „Sparta je tradičně silná, Mountfield všichni známe – obhajuje mistrovský titul. Co jsem viděl, tak velmi dobře se jeví Liberec a já věřím, že nahoře v první čtyřce budeme hrát i my,“ konstatoval Michal Mikeska.

Chybí nám tah na branku

Mladší dorostenci by podle něj měli předvádět rychlý hokej hlavně směrem dopředu. Jedině tak si hráči osvojí technické dovednosti, a vyrostou z nich šikovní hokejisté.

„V celé koncepci mládeže se snažíme, aby všichni útočili a vraceli se. To je základ! Snažíme se, aby nejméně jeden bek se zapojoval do útoku, v trénincích cílíme na ofenzívu, na útočné dovednosti,“ řekl Michal Mikeska.

Jako největší bolest i ve své kategorii shledává v nedůrazné koncovce. „Kluci raději pětkrát nahrají, než aby vystřelili na bránu, to je náš problém. Chybí nám tah na bránu, jednoduchost a touha zakončit. V jednotě je síla a jednoduchosti krása. Umíme perfektně bruslit, jsme technicky vyspělí, ale chybí nám to finále – střílení branek. Kluci musí pochopit, že cílem je vstřelit góly, že zápas jdeme vyhrát, ne si pouze zahrát,“ zdůraznil.

„Parta v šatně je zdravá. Samozřejmě starší kluci si šéfují kabinu, tak to má být a je to v pořádku. Hierarchie musí být. Vtípky létají zleva doprava a zprava doleva, což je základem, aby se kluci těšili na každý trénink,“ doplnil hlavní trenér mladších dorostenců Dynama.