14.06.2015
Dušan Korel, Jan Hrabal

Pardubické legendy se podepíší na Dni nemocnice

PARDUBICE — Široké spektrum preventivních vyšetření, prohlídky vybraných oddělení, pestrý doprovodný program včetně prohlídky Vodárenské věže a večer filmová tečka. To vše nabídne již tradiční Den nemocnice. Šestý ročník této akce se bude v Pardubické nemocnici konat v úterý 16. června a záštitu nad ním převzal Roman Línek, první náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví. Program bude probíhat od 13.00 do 16.00 hodin, večerní filmová projekce bude začínat v 21.00 hodin. Součástí akce je také autogramiáda Richarda Krále a Marka Zadiny od 14.00 do 15.00 hodin.

HC Dynamo Pardubice

Prezentace Dynama Pardubice

Během odpoledne budete moci přímo v areálu Pardubické nemocnice navštívit stánek Dynama, ve kterém vám nabídneme fanouškovské předměty z loňské kolekce s 25% slevou. Dále si budete moci vyzkoušet střelbu na hokejovou branku.

Součástí programu je také autogramiád dvou hokejových legend: od 14.00 do 15.00 hodin se vám ve stánku podepíší bývalí vynikající útočníci, kteří hráli několik let spolu v jednom útoku, a nyní trenéři juniorů Dynama Richard Král a Marek Zadina.

„Nabídneme lidem mnoho možností zjistit informace o jejich zdravotním stavu, mohu si prohlédnout zajímavé prostory a zdravotnickou techniku a ve spolupráci s mnoha partnery je nachystán i bohatý doprovodný program. Doufáme, že návštěva Dne nemocnice bude pro veřejnost znovu lákavá. A totéž platí i o večerní filmové projekci, která se v areálu nemocnice již stává tradicí,“ řekl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

„Lidé mají možnost seznámit se s naší nemocnicí jinak než z obvyklé role pacienta. Chceme představit naši práci a ukázat, že jsme kvalitním partnerem při řešení zdravotních problémů a že se na nás mohou kdykoliv obrátit,“ dodala ředitelka Pardubické nemocnice Ivana Urešová.

Prohlídky oddělení

V průběhu Dne nemocnice mezi 14.00 až 16.00 hod. budou pro návštěvníky přichystány prohlídky některých oddělení s odborným komentářem. Letos bude možné nahlédnout třeba na jednotku intenzivní péče chirurgických oborů nebo Emergency Chirurgické kliniky. Veřejnost se může podívat na porodní sály, prohlédnout si zbrusu nové prostory stomatologické pohotovosti nebo techniku na radiodiagnostickém oddělení a oční oddělení představí zrekonstruované prostory dětské ambulance.

„Akce se koná za běžného provozu nemocnice. Proto nemůžeme pro veřejnost otevřít všechna oddělení. Jako v minulých letech  jsme se snažili nachystat něco nového, takže věříme, že výběr bude pro návštěvníky dostatečně atraktivní,“ poznamenala ředitelka Urešová.

Preventivní vyšetření a poradny

Pro veřejnost bude připravena celá řada preventivních "screeningových" vyšetření. Lidé si budou moci nechat vyšetřit nitrooční tlak na očním oddělení, sluch na ušním, nosním, krčním oddělení. Spirometrické vyšetření bude připraveno na plicním oddělení a pochopitelně nebude chybět prohlídka pigmentových znamének na kožním oddělení, o níž každoročně bývá velký zájem. Ženy mohou absolvovat vyšetření děložního čípku na Porodnicko-gynekologické klinice.

Ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR, která je hlavním partnerem Dne nemocnice, se uskuteční stanovení body mass indexu (BMI), váhy, klidového metabolismu, procenta kosterního svalstva a tělesného tuku či viscerálního tuku v rámci boje s nadváhou. Na základě zjištěných hodnot bude zájemcům nabídnuto také shrnutí výživových doporučení od nutričních terapeutek.

Návštěvníci Dne nemocnice mohou rovněž získat cenné informace v poradně pro odvykání kouření, pro sportovní traumatologii nebo pro cestovní medicínu a očkování. V budově Informací bude probíhat instruktáž ve správné hygieně rukou a měření krevního tlaku. V nabídce je rovněž nácvik dovednosti v resuscitaci pro laiky.

Zájemci o test na virus HIV budou moci pouze v tento den absolvovat toto vyšetření na transfuzním oddělení mimořádně za akční cenu 150 korun. Veřejná lékárna a prodejna zdravotnických potřeb po celý den nabídnou zajímavé slevové akce. Návštěvníci akce si rovněž budou moci koupit ruční výrobky a keramiku, které dělali klienti denního stacionáře psychiatrického oddělení.

Pro návštěvníky bude opět připravena Karta zdraví s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR, na níž mohou sbírat razítka za absolvovaná vyšetření či návštěvy poraden v rámci této akce. Každý, kdo nasbírá alespoň tři razítka, bude zařazen do slosování o věcné ceny – třeba poukazy na lázeňskou proceduru nebo balíčky z lékárny. Losování proběhne večer před filmovou projekcí.

Otevře se Vodárenská věž

Velkým lákadlem každoročně při Dni nemocnice bývá prohlídka technické památky v areálu nemocnice. Unikátní Vodárenská věž se otevře i letos. Opět bude možné navštívit interiér a pokochat se pohledem na Pardubice z ochozu na střeše.

Svou techniku a činnost budou prezentovat složky Integrovaného záchranného systému a Městská policie Pardubice, která představí i svůj jízdní oddíl. K Vodárenské věži se sjedou historické vozy a motocykly členů Veteran klubu Pardubice. Na autogramiádu přijdou pardubičtí hokejisté a basketbalisté. Připraven bude i dětský koutek s různými soutěžemi a atraktivním hostem, jímž bude kreslíř Jan Lušovský. Své prezentace nabídnou také lázeňská a rehabilitační zařízení z Pardubického kraje. Na Dni nemocnice opět nebude chybět speciální vozidlo DELI car společnosti Delikomat, které nabídne několik druhů kávy a horké čokolády zdarma.

Kino v nemocnici

Tečku za Dnem nemocnice podobně jako v loňském roce udělá večerní filmové představení pod širým nebem přímo v areálu, které bude pro veřejnost zdarma. Začínat bude v 21.00 hodin. Tentokrát se bude promítat americký film Než si pro nás přijde s Jackem Nicholsonem a Morganem Freemanem v hlavních rolích, který pojednává o dvou mužích s onkologickým onemocněním, jež si v posledním roce svých životů plní svá dosud nesplněná přání.

„Projekcí tohoto filmu chceme připomenout zařazení Pardubické nemocnice do sítě Komplexních onkologických center, což byl pro nás velký úspěch. Proto jsme zvolili snímek s onkologickou tématikou. Navíc se jedná o komedii. Proto věříme, že se návštěvníkům bude tento výběr zamlouvat,“ řekl generální ředitel Gottvald.