14.02.2013
Jan Hrabal

European Trophy pokračuje, Pardubice vyzvou stejné týmy

BERLÍN — Na svou třetí účast v soutěži European Trophy se těší hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Východočeši se střetnou se stejnými protivníky jako v loňském roce, prohodí se však místo konání zápasů. Fanoušci pardubického hokeje se tak mohou těšit nejen na atraktivní zápasy s TPS Turku a Tapparou Tampere.

Rozdělení divizí
Severní divize Jižní divize
EC Red Bull Salzburg (AUT) Piráti Chomutov (CZE)
Eisbären Berlin (GER) HC Slovan Bratislava (SVK)
Hamburg Freezers (GER) HC Sparta Praha (CZE)
HC Kometa Brno (CZE) HV71 Jönköping (SWE)
HC Mountfield (CZE) JYP Jyväskylä (FIN)
HC Plzeň 1929 (CZE) KalPa (FIN)
Luleå HF (SWE) Linköpings HC (SWE)
Oulun Kärpät (FIN) Vienna Capitals (AUT)
Západní divize Východní divize
Adler Mannheim (GER) Bílí Tygři Liberec (CZE)
ERC Ingolstadt (GER) Brynäs IF (SWE)
EV Zug (SUI) Djurgårdens IF (SWE)
Frölunda Indians (SWE) HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (CZE)
Färjestads BK (SWE) HC Fribourg-Gottéron (SUI)
IFK Helsinki (FIN) SC Bern (SUI)
Jokerit Helsinki (FIN) Tappara Tampere (FIN)
ZSC Lions (SUI) TPS Turku (FIN)

Z důvodu konání zimní olympiády byl program soutěže upraven tak, že základní část European Trophy skončí do začátku Tipsport extraligy ledního hokeje. Závěrečný turnaj Red Bulls Salute bude odehrán v polovině prosince roku 2013. Celková finanční dotace soutěže činí 390 000 eur.

„Jsme velmi rádi, že dalšího ročníku European Trophy se zúčastní stejné týmy jako vloni. European Trophy je číslem jedna mezi klubovými soutěžemi v Evropě,“ řekl ředitel turnaje Bo Lennartsson.

Pardubice byly nasazeny do východní divize, kde se mohou těšit na velmi atraktivní soupeře. Z českých klubů změří síly s Libercem, a to ve dvojzápase začátkem srpna. Z dalších českých týmů se European Trophy zúčastní České Budějovice, Plzeň, Kometa Brno, Piráti Chomutov a Sparta Praha.

„V rámci European Trophy nechceme pouze zvyšovat sportovní a marketingovou úroveň, rovněž se snažíme budovat dlouhotrvající vazby mezi jednotlivými kluby skrze pozitivní spolupráci mezi nimi. Chceme spojovat kluby mezi jednotlivými zeměmi, toto nám pomáhá zlepšovat evropský klubový hokej,“ doplnil Bo Lennartsson.

„Zvažovali jsme se, zda setrváme v této soutěži. Vzhledem k tomu, že všechna utkání mají vysokou sportovní kvalitu, tak přes její ekonomickou náročnost pokračujeme v European Trophy,“ uvedl generální manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Ondřej Šebek.

Domácí soupeři Pardubic v rámci European Trophy
Fribourg–Gottéron
Fribourg-Gottéron
TPS Turku
TPS Turku
Tappara Tampere
Tappara Tampere
Bílí Tygři Liberec
Bílí Tygři Liberec
Venkovní soupeři Pardubic v rámci European Trophy
SC Bern
SC Bern
Djurgården
Djurgården
Brynäs
Brynäs
Bílí Tygři Liberec
Bílí Tygři Liberec

„Model soutěže byl upraven tak, aby základní část European Trophy skončila ještě před začátkem klubových soutěží. Na závěrečný turnaj Red Bulls Salute by měli postoupit pouze vítězové skupiny, dále pak by měl mít zaručenou účast pořádající klub a klub z Ruska,“ řekl marketingový manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Jan Kratochvíl s tím, že v případě, že se ruský klub závěrečného turnaje nezúčastní, tak by na něj postoupil nejlepší tým ze druhých míst ve skupinách.

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice loňský zápas European Trophy proti Liberci v České Třebové. „V tomto trendu, kdy pojedeme s hokejem za našimi fanoušky, chceme pokračovat. Určitě některý z domácích zápasů sehrajeme mimo Pardubice,“ doplnil.

Každý tým sehraje celkem osm utkání, dva nejlepší týmy ze skupin postoupit na finálový turnaj Red Bulls Salute. V případě, že dva týmy po skončení základní části European Trophy, budou mít stejný počet bodů, tak o konečném pořadí ve skupině rozhodují tato postupná kritéria:

  1. skóre (rozdíl mezi vstřelenými a obdrženými brankami)
  2. počet vstřelených branek
  3. výsledek vzájemného utkání, v případě stejného počtu bodů u více týmů jejich minitabulka
  4. los